Sjedite li pravilno u automobilu, dobro razmislite jer možda ugrožavate vlastiti život

Skoda savjeti pravilno sjedenje

Škoda i njena ekipa zadužena za istraživanje sigurnosti otkrila je niz zanimljivih savjeta…

Iako većina vozača misli kako imaju relativno dobru poziciju sjedenja u svom automobilu, to obično nije istina.

“Ispravno pozicioniranje neophodno je za sigurnu vožnju. Morate biti u mogućnosti doći do svih kontrola – posebno do upravljača i pedala – bez potrebe za istezanjem ili neprirodnim pokretima ”, kaže Robert Šťastný, član tima i odjela za istraživanje sigurnosti na cestama u Škodi.

Jednako je važno biti na optimalnoj udaljenosti od upravljača, a time i potencijalno od zračnog jastuka. Idealan položaj povezan je s dosegom zračnih jastuka. U slučaju njegovog iskakanja, ne smije se uspostaviti kontakt s tijelom kada se puni ili u točki maksimalne tvrdoće, već u točno određenom trenutku kad se počnu ispuhavati.

Skoda savjeti pravilno sjedenje

Važne su i postavke naslona za glavu. „Ako veličina naslona za glavu i visina osobe dopuštaju, idealno je da vrh naslona za glavu bude visok kao vrh glave. Nije važno je li naslon za glavu malo niži kad je putnik viši, ali vrh naslona za glavu nikada ne smije biti niži od razine ušiju “, savjetuje stručnjak za sigurnost.

Posljednji aspekt podešavanja sjedala je visina. Kako i sama slika pokazuje, stisnuta šaka treba stati između vaše glave i stropa automobila. Na ovaj način smanjuje se mogućnost oštećenja gornjeg dijela kralježnice ako se automobil prevrne.

Foto: Škoda