Nova Dacia Duster i službeno u prodaji, veliki napredak za 19.500 eura!

Nova Dacia Duster i službeno u prodaji, veliki napredak za 19.500 eura! 25
Foto: N.J. (Driveteam.hr)

Dacia je kod nas u prodaju lansirala treću generaciju Dustera. Novo poglavlje u priči najprodavanijeg modela marke, koji i dalje jamči najbolju vrijednost za novac, uz još bolji odabir materijala i po prvi puta hibridne postavke…

Dacia je danas u prekrasnom ambijentu vinarije Bolfan, nedaleko od Ludbrega predstavila novi Duster. Nova, treća generacija u svemu je bolja. Već u prvim najavama opisan kao ‘najpotpuniji Duster dosad’, francusko-rumunjska priča ponovno će uvjereni smo imati odličan tijek radnje i puno dobrih brojki iza sebe. Pogotovo nakon testne vožnje i iskustva na off-road poligonu.

Nova Dacia Duster i službeno u prodaji, veliki napredak za 19.500 eura! 28
Foto: N.J. (Driveteam.hr)

Podsjetimo, Duster je stigao na tržište 2010., prvu obnovu doživio je 2017., a zatim se uspeo do vrha i ponovno ispisao pravila oblikovanja SUV-a. U punih 13 godina karijere osvojio je više od 40 nagrada, dosad je proizveden u 2,2 milijuna primjeraka, a o tome koliko je zapravo popularan najbolje govori činjenica da je 2022. bio najprodavaniji SUV u svim segmentima na europskom tržištu privatnih kupaca. U Dacijinoj tvornici u Pitestiju u Rumunjskoj svakog se dana proizvede oko 1000 Duster SUV-ova – otprilike jedan svake minute!

Platforma CMF-B, na kojoj je sazdan novi Duster, ima središnju ulogu u Dacijinoj industrijskoj strategiji. Ta konkurentna i nevjerojatno prilagodljiva platforma prvi je put upotrijebljena u novom Sanderu i Loganu, a zatim i u Joggeru. Važna je jer pruža svestranost bez koje marka ne može optimalno provesti svoj ambiciozni proizvodni plan.

Koliko je velik novi Duster? Izvana je identičan prethodniku (4,34 m). Gotovo u milimetar po duljini, ali zato je u unutrašnjosti osim dojma i u praksi prostraniji.

Zahvaljujući platformi CMF-B, novi Duster nudi više prostora za putnike i prtljagu. Napredna konstrukcija platforme zaslužna je za manji prodor vibracija i bolje prigušivanje buke, čime je poboljšana udobnost za vozača. Na ovoj prezentacijskoj testnoj vožnji odmah možemo reći kako su sjedala sad puno bolja i udobnija. To je problem koji je Duster uvijek nekako vukao za sobom, ali i dobro se provlačio…

Vanjski izgled dobio je na masivnosti? Da, a sigurno je to i zasluga proširenih branika, a tu su i bočne zaštite podvozja povezane su s oznakama marke i lukovima blatobrana, koji su pak povezani s prednjim i stražnjim odbojnicima.

Nova Dacia Duster i službeno u prodaji, veliki napredak za 19.500 eura! 29
Foto: Dacia Hrvatska

Novi je Duster izvana i iznutra opremljen osnovnim dodacima koji doista služe svrsi. Mnogo je truda uloženo u ergonomiju, uključujući 10,1-inčni središnji zaslon koji je postavljen u vidnom polju vozača i nagnut prema njemu za 10 °. Nova ručica automatskog mjenjača kombinirana je s motorom HYBRID 140 te je posebno jednostavna za upotrebu. dok plosnata konstrukcija gornjeg i donjeg dijela upravljača jamči ugodno rukovanje.

Nova Dacia Duster i službeno u prodaji, veliki napredak za 19.500 eura! 30
Foto: N.J. (Driveteam.hr)

U pogledu pogona, Duster na izbor nudi tri pogonska sklopa. Koji bi bio naš izbor? 

Ovisi, o mnogočemu. Ali opcija ima i računica je u sve tri varijante dobra, dobro, možda plin i hibrid ipak donose još bolju kalkulaciju.

Najzanimljiviji je Duster HYBRID 140. Riječ je o motoru koji je početkom 2023. predstavljen u Joggeru, a koji se sada našao i u Dusteru. Temeljen na dokazano učinkovitoj tehnologiji Renault Grupe, taj se pogon sastoji od 1,6-litrenog četverocilindarskog benzinskog motora snage 94 KS, dvaju električnih motora (glavnog elektromotora snage 49 KS i visokonaponskog elektropokretača-generatora) te automatskog mjenjača s četiri stupnja prijenosa povezana s termičkim motorom i dva stupnja prijenosa povezana s električnim motorom. Ta kombinacija različitih tehnologija moguća je zahvaljujući konstrukciji motora bez spojke.

Nova Dacia Duster i službeno u prodaji, veliki napredak za 19.500 eura! 31
Foto: N.J. (Driveteam.hr)

Kombinacija regenerativnog kočenja, velikog kapaciteta baterije od 1,2 kWh (230 V) i učinkovitog mjenjača jamči do 80 % gradske vožnje na 100 % električni pogon, a time i uštedu od 20 % (mješoviti ciklus vožnje) do 40 % goriva (gradski ciklus vožnje). Štoviše, pri svakom se paljenju motora automatski aktivira električni način rada.

Ljubitelji klasičnih benzinaca birati će Duster TCe 130. Ovo je prvi put da Dacia u nekom svojem vozilu upotrebljava TCe 130 – motor koji omogućuje početni stupanj elektrifikacije. Riječ je o kombinaciji 1,2-litrenog trocilindarskog benzinskog turbomotora nove generacije koji upotrebljava Millerov ciklus izgaranja (manji gubici pumpe povećaju učinkovitost) i blagog hibridnog motora od 48 V. Budući da elektromotor pomaže termičkom motoru prilikom pokretanja i ubrzanja, prosječna potrošnja goriva i emisija CO2 manja je za oko 10 %*. U usporedbi s aktualnim TCe 130, novi motor omogućuje dinamičnija ubrzanja te odzivniju i uglađeniju vožnju, dok sustav regenerativnog kočenja gotovo neprimjetno puni bateriju od 0,8 kWh.

Motor TCe 130 dostupan je u kombinaciji sa 6-stupanjskim mjenjačem u inačicama 4×2 i 4×4.

I Duster ECO-G 100. Dacia, vodeća marka u području pogona na ukapljeni naftni plin u Europi, jedini je proizvođač koji u svim svojim vozilima s termičkim pogonom nudi opciju ugradnje dvogorivnog motora (benzin i UNP) s oznakom ECO-G. Novi je Duster također opremljen tom provjerenom i ispitanom tehnologijom koja jamči sigurnost i pouzdanost.

Kada se pokreće na ukapljeni naftni plin, novi Duster ECO-G 100 u prosjeku ispušta 10 % manje emisija CO2 od istovrijednog benzinskog motora. Zahvaljujući dvama spremnicima ukupnog obujma od 100 l (50-litreni spremnik benzina i 50-litreni spremnik ukapljenog naftnog plina, ugrađen ispod podnice prtljažnika kako bi se očuvao teretni kapacitet), Duster s motorom ECO-G 100 može prijeći do 1400 km! Osim toga, prebacivanje između pogona odvija se u trenu i gotovo neprimjetno – jednostavnim pritiskom gumba koji je savršeno integriran u armaturnu ploču.

Nova Dacia Duster i službeno u prodaji, veliki napredak za 19.500 eura! 32

Pogled na cjenik otkriva zanimljive opcije. Povoljnost je i dalje tu. Sve je poskupilo, pa tako ni auto industrija nije iznimka. Duster je priča koja je sad već dobro poznata i njegov nastup (pluseve i minuse) ljudi vole. Prema cjeniku, Duster je dostupan već od 19.500 eura, za Essential paket opreme i motor 1.0 Eco-G 100 od 100 KS. Hibrid je dostupan već od 26.000 eura u Expression varijanti opreme. A bogatiji paketi su još Journey i kruna cijele priče Extreme. I još nešto, Dacia nudi posebne uvjete financiranja uz 0% kamata. Jamstvo? 6 godina!

Nova Dacia Duster i službeno u prodaji, veliki napredak za 19.500 eura! 33
Foto: Dacia Hrvatska