Lexus RZ 450e, svjetska premijera potpuno električnog modela i igrača koji mijenja pravila!

rz e

RZ 450e je posve novo baterijsko električno SUV vozilo te prvi električni Lexus razvijen od nule. Ne radi se o pukoj zamjeni klasičnog motora električnim pogonom na bateriju, već se otišlo puno dalje kako bi se ostvario uzbudljivi potencijal novih tehnologija koje poboljšavaju performanse i povećavaju užitak u vožnji, u skladu s Lexus Electrified filozofijom.

Glavni inženjer Takashi Watanabe objašnjava: „Vizija nam je koristiti elektrifikacijsku tehnologiju kao sredstvo za unapređivanje osnovnih performansi vozila, kako bismo svim budućim generacijama mogli pružati užitak u vožnji“.

rz e

RZ je prije svega Lexus, sa svim vrhunskim osobinama u pogledu performansi i izrade koje se povezuju s ovim brendom. Kompanija je iskoristila bogato iskustvo na području elektrifikacije vozila pa je u mogućnosti pružiti sve prednosti baterijskog električnog vozila, uz istinsku uglađenost i doživljaj vožnje koji ovaj brend čine jedinstvenim. To se, primjerice, očituje po naprednoj pogonskoj grupi s opcionalnim sustavom elektroničkog upravljanja i novim One Motion Grip kvadratnim (yoke) volanom te prednjim i stražnjim sustavom e-Axles koji radi u kombinaciji s Lexusovim novim sustavom pogona na sve kotače s kontrolom okretnog momenta DIRECT4. Osnovna svojstva u smislu ponašanja u vožnji i odaziva zajamčena su zahvaljujući posebnoj novoj platformi za električna vozila karakterističnoj po krutosti karoserije, niskom težištu i dugom međuosovinskom razmaku. Snažna litij-ionska baterija u cijelosti je integrirana u šasiju, ispod podnice u kabini, a kvaliteta joj se precizno kontrolira kako bi se dugoročno osigurale iste performanse.

Ta platforma i baterijski električni pogonski agregat usto pružaju novu slobodu u pogledu dizajna. Što se eksterijera tiče, karoseriju obilježava Lexusov tipični vretenasti oblik, dok je unutrašnjost svijetla i prostrana na istovremeno jednostavan i luksuzan način, izražavajući tako Lexus Omotenashi koncept gostoljubivosti i Takumi koncept izrade.

S obzirom na to da model RZ ne proizvodi emisije, Lexusu će pomoći na putu prema ostvarivanju ugljično neutralnog društva s održivim modelima mobilnosti. Ovdje naglasak nije isključivo na performansama automobila na cesti, već je obuhvaćen cijeli vijek trajanja, od nabave dijelova, proizvodnje i vlasništva do zbrinjavanja otpadnog vozila. U Lexusovoj su tvornici u Motomachiju, gdje se RZ proizvodi, već usvojene nove metode u procesima koji proizvode najveće količine emisija.
RZ je sljedeći korak u Lexusovom pohodu prema cilju da do 2030. godine postane 100% BEV brend u zapadnoj i srednjoj Europi.

VANJSKI DIZAJN
Lexus je iskoristio dizajnersku slobodu koju mu pruža baterijsko električno vozilo te kreirao vozilo koje se izgledom značajno razlikuje od klasičnih automobila, a predstavlja Lexusov „Next Chapter“ dizajn. Ovim je pristupom ostvaren jedinstven izgled, kao i proporcije, proizašli iz dinamičnih performansi vozila.

rz e

Dizajnerski se koncept naziva „seamless E-motion“, odnosno neprekinuto e-gibanje, odražavajući snažan karakter i konstantno ubrzavanje baterijskog električnog vozila. Rezultat je nova, jednostavna forma koja utjelovljuje duh tehnološke evolucije, funkcionalnosti i performansi.

Dizajnom prednjeg dijela RZ se izrazito predstavlja kao baterijsko električno vozilo. S obzirom da nema motora s unutarnjim izgaranjem, prednji je poklopac spušten i smanjeni su usisni otvori. Vretenasta prednja rešetka već je desetak godina posebna značajka Lexusovih modela, no kod modela RZ vretenasti je oblik poprimio tri dimenzije i prenesen je na karoseriju vozila.
Izgled je naglašen završnom obradom koja u pravilu predstavlja rešetku u boji vozila, sa zacrnjenim prostorom sa svake strane. Veća fleksibilnost u dizajnu omogućila je i da se izvedu mišićaviji prednji blatobrani. Taj efekt dodatno pojačava opcionalna dvobojna izvedba karoserije, gdje se kontrastni crni dio proteže od krova do poklopca motora.
Novodizajnirana prednja svjetla sjedinjuju se s vretenastom karoserijom. Krajnje su tanka pa dodatno ističu Lexusov L-motiv dnevnih svjetala, dok su glavne prednje lampe i pokazivači smjera izvedeni diskretnije.

Bočna linija vozila klizi prema stražnjem dijelu vozila, tvoreći tako elegantnu siluetu. Oštar dizajn prednjeg dijela vozila daje osjećaj snage i kretanja, dok kompaktni stražnji kraj potvrđuje vrline SUV vozila, odnosno udobnost prostora i uvjerljive sposobnosti u vožnji.
Dugi međuosovinski razmak od 2.850 mm doprinosi efektu dizajna isticanjem niskog težišta i odlično uravnoteženog rasporeda mase. Kotači su izbačeni u same kutove vozila te se serijski isporučuju u izvedbi s promjerom od 18 inča, a za bogatije opremljene verzije s promjerom od 20 inča.

Dizajn stražnjeg dijela vozila
Karakter baterijskog električnog vozila ističe se i u dizajnu stražnjeg kraja modela RZ, privlačnog i tehnološki modernog izgleda. Razdijeljeni krovni spojler produžava strujanje zraka prema stražnjem kraju vozila i na taj način doprinosi stabilnosti vozila u vožnji.
Izduljena svjetlosna traka proteže se čitavom širinom vozila i postala je zaštitni znak Lexusovog dizajna. Na ovom je modelu izvedena oštro i minimalistički na način da su gornji i donji dio maksimalno tanki kako bi se dobio dojam jednostavnosti i preciznosti.

Lexus vozački potpis
U razvoju dinamičnih performansi modela RZ i jačanju osnovnih karakteristika ovog automobila glavni je cilj bio realizirati Lexus vozački potpis, a to su pouzdanje, kontrola i komfor u svim situacijama u vožnji. Nadalje su maksimalno ostvarene prednosti svojstava specifičnih za baterijska električna vozila, kao što su brz odaziv i visoka razina preciznosti.

Lexus se pobrinuo da se vozilo uvijek odazove vozačevim namjerama pa je vožnja istovremeno komforna i uzbudljiva. Glavni inženjer Takashi Watanabe tijekom razvoja automobila koristio je koncept performansi vozila pod nazivom „The Natural“. Usmjerio se na prirodan osjećaj vožnje, na način da se automobil kreće točno u skladu s uputama vozača koje se prenose putem opcionalnog sustava elektroničkog upravljanja One Motion Grip, prvog u svijetu automobila, kao i preciznog sustava kontrole pogona na sve kotače DIRECT4. Posebno se pazilo da se vozaču pruže odličan pogled i povratne informacije kako bi se pobrinulo da držanje vozila u svakom trenutku bude pod preciznom kontrolom.

Lexusova posebna platforma za baterijska električna vozila
Kvaliteta i karakteristike nove platforme modela RZ temelj su za realizaciju Lexus vozačkog potpisa putem optimizirane iskorištenosti prostora BEV vozila, male mase, optimalne raspodjele mase te ukupne krutosti. Sve to doprinosi vozačevom pouzdanju, kontroli i komforu.

Konstrukcije karoserije
Platforma modela RZ, e-TNGA, je čvrsta, a baterija je ugrađena u šasiju, ispod kabine. Time se usto snižava težište automobila, što pak omogućuje bolju uravnoteženost karoserije, ponašanje u vožnji te odaziv.
Konstrukcija modela RZ sastoji se od materijala i metala visoke čvrstoće, a napredni procesi konstruiranja omogućavaju istovremeno iznimnu čvrstoću spojeva elemenata i malu masu vozila. Na taj se način ostvaruju precizno ponašanje u vožnji, odaziv i komfor.

Kontrola buke i vibracija
Premda pogonski sklop baterijskog električnog vozila proizvodi manje buke, tihi rad u prvi plan dovodi buku s ceste i iz okruženja vozila. Inženjerima i dizajnerima zaduženima za model RZ prioritet je bio pobrinuti se da okruženje u kabini bude mirno i tiho pa su primijenili trodijelnu strategiju: kontrola buke, sprječavanje ulaska buke u kabinu te posebna zaštita od buke na stražnjim sjedalima.

Inženjeri su usto primijenili poboljšanu verziju aktivne kontrole zvuka koja sada koristi audio zvučnike automobila za proizvodnju zvukova koji naglašavaju reakciju pogonskog sklopa – kako bi stimulirali emocionalnu vezu između automobila i vozača.

Električni sustav e-Axle
RZ koristi Lexusov sustav e-Axle, odnosno sustav elektroničkih osovina, koji je prvi put predstavljen na modelu Lexus UX 300e. Radi se o kompaktnom modularnom paketu koji obuhvaća motor, zupčanike i elektroničku upravljačku jedinicu, smještenom između pogonjenih kotača. Na Lexus RZ ti se elementi koriste sprijeda i straga te rade u kombinaciji sa sustavom kontrole pogona na sve kotače DIRECT4 (pojedinosti u nastavku) na način da podešavaju držanje vozila, prianjanje uz podlogu te raspodjelu snage ovisno u uvjetima vožnje.

Elektroničke su osovine tihe, učinkovite i precizno isporučuju snagu. Prednji motor razvija 150 kW, a stražnji 80 kW pa ukupna snaga iznosi 230 kW. Kod oba je motora prisutna vrhunska gustoća električne snage zahvaljujući optimiziranom dizajnu rotora i statora. Kompaktne dimenzije usto doprinose iskoristivosti prostora pa se dobiva više mjesta u kabini i prtljažniku te omogućavaju smještaj baterije električnog vozila.

Prva primjena sustava kontrole pogona na sve kotače DIRECT4
Lexus RZ je prvi proizvodni model koji koristi sustav DIRECT4. To je ekskluzivna Lexusova tehnologija, a radi se o inteligentnom sustavu koji konstantno usklađuje trakciju sva četiri kotača, na način da automatski i neprekidno distribuira pogonsku silu. Rezultat su performanse bez stresa i stabilnost u vožnji, dok intuitivni rad jača osjećaj povezanosti između vozača i stroja.

DIRECT4 koristi senzore elektroničke upravljačke jedinice (ECU) za prikupljanje i ocjenjivanje niza čimbenika te reagiranje na iste, a među njima su brzina vozila, kut upravljanja i G sile. Temeljem tih podataka sustav izračunava i odmah primjenjuje odgovarajući okretni moment na svaku e-Axle osovinu za maksimalno držanje ceste i prianjanje uz podlogu. Omjer okretnog momenta na prednjoj i stražnjoj osovini podešava se od nula do 100 ili od 100 do nula za tek nekoliko milisekundi, što je brže od bilo kojeg mehaničkog sustava.

Zahvaljujući kvalitetnijoj komunikaciji između ceste i kola upravljača (odnosno kvadratnog volana), sustav DIRECT4 poboljšava i odaziv upravljača.

Baterija, doseg i ekonomičnost
RZ koristi litij-ionsku bateriju s 96 ćelija, a ukupna snaga iznosi 71,4 kW. U cijelosti je smještena ispod kabine te čini sastavni dio platforme. Smještaj baterije također doprinosi niskom težištu automobila.
Trajnost baterije bila je jedan od najvažnijih aspekata, a posebno očekivana razina performansi nakon 10 godina vožnje. Lexus očekuje da će baterija modela RZ zadržati preko 90% kapaciteta nakon tog razdoblja, zahvaljujući nizu mjera za očuvanje kvalitete i performansi, temeljenih na Lexusovom dugogodišnjem iskustvu na području baterijskih tehnologija.

Podaci o dosegu vozila i trajanju punjenja baterije bit će objavljeni naknadno, no Lexus očekuje da će model RZ biti u stanju prevaliti više od 400 km u kombiniranom WLTP ciklusu.
Kako bi se vozaču pomoglo da ostvari maksimalni doseg, RZ pruža izbor različitih načina rada, a jedan od njih je i „Range“ način rada. Pritom se štedljivost „ECO“ načina rada dodatno povećava podešavanjem određenih postavki vozila: brzina je ograničena, aktivira se drugi program raspodjele snage, a klimatizacijski se sustav isključuje (vozač ga može ručno ponovno uključiti).

Zahvaljujući usmjerenosti na ključne čimbenike, među kojima su optimizirana masa vozila, snaga baterije i performanse, RZ ima ciljanu potrošnju manju od 18 kilovata na 100 prijeđenih kilometara, što ga čini jednim od najekonomičnijih baterijskih električnih vozila na tržištu.
One Motion Grip: prvi elektronički upravljački sustav s kvadratnim volanom u svijetu
Sustav elektroničkog upravljanja One Motion Grip predstavlja jednu od najznačajnijih novih tehnologija predstavljenih u Lexusu RZ. Nema mehaničke spone i nema tradicionalnog stupa upravljača – umjesto njih koristi se električna veza za slanje signala od kola upravljača i od kotača. Rezultat je trenutan odaziv i znatno preciznije upravljanje.

Vozač će usto primijetiti da kolo upravljača puno manje bježi u stranu prilikom vožnje po neravnom terenu, da je vozilo stabilno i da se korigira na bočnom vjetru, kao i izvanredno pravocrtno ponašanje na uzbrdicama i nizbrdicama.
Osjećaj upravljača važan je za vozačev osjećaj sigurnosti i kontrolu. Lexusovi su se inženjeri pobrinuli da sustav u svakom trenutku daje osjećaj i pruža povratne informacije pa se na taj način održava čvrsta veza između vozača i vozila. Procesori su usto zaštićeni u slučaju kvara, a tu je i rezervno napajanje za slučaj da sustav izgubi glavno napajanje.

Opcionalni sustav One Motion isporučuje se s novim kvadratnim volanom koji zamjenjuje tradicionalno kolo upravljača. Ova tehnologija od vozača iziskuje manje napora pri upravljanju – okretanjem za samo 150 stupnjeva volan se kreće od jedne do druge krajnje točke pa nema potrebe za ispreplitanjem ruku na volanu prilikom skretanja.
Leptirasti oblik volana razvijen je uz pomoć Lexusovih Takumi vozača, čija je povratna informacija pomogla da se svaki element izvede tako da vozaču pruže najbolje performanse.
Ovakav volan vozaču pruža bolju preglednost instrumenata i ceste. Lexusovi su dizajneri ovakvo stanje stvari iskoristili da pokazivače postave više i dalje nego što bi to bilo moguće s klasičnim kolom upravljača pa vozač više ne mora tražiti položaj koji mu omogućuje da ih vidi. Tako je koncept Tazuma kokpita prenesen na višu razinu pa se vozač može usmjeriti na cestu.

Dizajn unutrašnjosti i Tazuna koncept
Kokpit modela RZ predstavlja evoluciju Tazuna koncepta. Radi se o kombinaciji vozačevog položaja za volanom i preciznog rasporeda instrumenata, kontrolnih prekidača i zaslona, čime se dobiva prostor gdje su za upravljanje vozilom potrebne tek manje kretnje ruku i očiju. Ovaj je princip inspiriran sitnim korekcijama uzdi koje jahač vrši kako bi konja držao pod kontrolom i to je na japanskom jeziku značenje riječi „Tazuna“. Sve pogodnosti Tazuna vozačkog kokpita mogu se realizirati zahvaljujući uvođenju opcionalnog (prethodno opisanog) sustava One Motion Grip.

rz e

Raspored instrumenata, elektronički zaslon u razini očiju te 14-inčni multimedijski zaslon optimizirani su, a instrumentna ploča postavljena je nisko, čime se dodatno povećava vozačev vidokrug prema naprijed. Dizajneri su usto interpretirali performanse BEV vozila na način da je ostvaren čist i minimalistički izgled s manje elemenata i ukrasa, uz korištenje isključivo visokokvalitetnih materijala. Na središnjem grebenu postavljen je novi pokazivač za sustav elektroničkog mjenjača, koji odražava jednostavnog cjelokupnog dizajna.

Kabina je izvedena kao svijetao i otvoren prostor, uljepšan ambijentalnom rasvjetom sa širokim spektrom boja koje se mogu birati ovisno o atmosferi samog putovanja. Lexus je kreirao i novi svjetlosni efekt In-ei, koji na oblogama vrata prikazuje razne uzorke svjetlosti i sjena.

U model RZ Lexus je implementirao niz naprednih tehnoloških funkcija usmjerenih na čovjeka, koje poboljšavaju komfor, praktičnost i kvalitetu boravka u vozilu, istovremeno jačajući duh Omotenashi gostoljubivosti.
Dvije su funkcije po prvi put predstavljene u Lexusu: panoramski krov s mogućnošću zatamnjivanja i posebnim premazom za smanjivanje toplinskog zračenja i sustav zračećeg grijanja za vozača i suvozača.

Opcionalni panoramski krov povećava osjećaj prostranosti i svjetline u kabini. Staklo je zaštićeno premazom s niskim emisijama koji reflektira infracrveno zračenje i smanjuje vrućinu za sunčanih dana, dok istovremeno održava toplinu unutar kabine za hladnog vremena. Krov ima i funkciju električnog zatamnjivanja koja ga jednim dodirom trenutno prebacuje iz prozirnog u neprozirno stanje te blokira izravnu sunčevu svjetlost.

Klimatizacijski sustav stoga se manje koristi za održavanje ugodne temperature i nema potrebe za roletom na izvlačenje, čime se smanjuje masa pa se tim čimbenicima smanjuje potrošnja energije i pomaže se u održavanju dosega vožnje.

Novi su zračeći grijači smješteni u razini koljena ispred vozača i suvozača, ispod stupa upravljača i donje instrumentne ploče. U kombinaciji s grijačima sjedala i grijanim kolom upravljača pomažu brže zagrijati vozača i suvozača pa se čini kao da je oko nogu omotana topla deka. Baš kao i panoramski krov, pomažu u smanjivanju potrošnje energije i rasterećuju klimatizacijski sustav.

RZ je opremljen posve novom Lexus Link multimedijskom platformom koja radi brže i intuitivnije, a tu su i unaprijeđene funkcije za povezivanje, učinkovito planiranje putovanja i informiranje.

Ovaj je sustav premijerno predstavljen u novom Lexusu NX, a obuhvaća uvijek aktivnu navigaciju na bazi računalnog oblaka (cloud) koja koristi aktualne informacije o zbivanjima u prometu, prometnim nezgodama i stanju na cestama. Funkcija prepoznavanja glasa razumije naredbe prenesene u razgovornom obliku i reagira na njih, a sposobna ih je čuti i kad je prisutna pozadinska buka. Tu je i novi „Hey Lexus“ putni asistent, a integracija pametnog telefona omogućena je putem sustava Apple CarPlay i DCM (modul za prijenos podataka) omogućuje praktično ažuriranje funkcija ili dodavanje funkcija satelitskim putem, bez prekidanja korištenja vozila.

SIGURNOSNI SUSTAVI I SUSTAVI ZA POMOĆ VOZAČU
Model RZ opremljen je naprednim aktivnim sigurnosnim sustavima i sustavima za pomoć vozaču prisutnima u najnovijoj, trećoj generaciji sigurnosnog sustava Lexus Safety System+ s nadograđenim i dodatnim funkcijama te većim opsegom detekcije opasnosti od nezgode.
U novom modelu RZ uvedena su i dodatna unapređenja, a to su između ostalih Proactive Driving Assist, proaktivni sustav pomoći u vožnji s funkcijom pomoći pri upravljanju te nova funkcija praćenja ponašanja vozača kako bi se provjerilo ima li znakova umora ili nepažnje.
Proactive Driving Assist pomoću prednje kamere određuje kut zavoja te na odgovarajući način podešava upravljač prilikom približavanja zavoju i samog skretanja.

e-Latch sustav s funkcijom Safe Exit Assist
RZ je opremljen Lexusovim e-Latch sustavom elektroničkih zasuna. Radi se o elektroničkom sustavu za jednostavno otvaranje vrata putem jednog dodira. Rad mu je povezan s funkcijom Blind Spot Monitor za praćenje mrtvog kuta te zajedno s njom omogućuje rad funkcije Safe Exit Assist koja automatski sprječava otvaranje vrata ako sustav uoči da se odostraga približavaju vozila ili biciklisti. Ovo je prvi takav sustav u svijetu, a očekuje se da će pomoći u sprječavanju 95% nezgoda izazvanih otvaranjem vrata.

Dostupan je i digitalni retrovizor koji vozaču pruža jasniji pogled bez prepreka u vidu naslona za glavu ili prtljage, kao i bolju vidljivost noću i u nepovoljnim vremenskim uvjetima.

Novi model Lexusa očekuje se na prometnicama krajem 2022.

Foto: Lexus