BMW R 18 u IRON ANNIE izdanju, custom izrada po uzoru na kultni avion

BMW R  IRON ANNIE

Specijalne dorade motora u većini slučaja ispadnu dojmljivo, ovo je samo jedan dokaz. Pogotovo kad je na ovako jedan specifičan način zamišljen projekt. BMW R 18 postao je cestovni ”Iron Annie”…

Stara “teta Ju” Junkers Ju 52, legendarni tromotorni komercijalni i transportni zrakoplov iz 1930-ih, još uvijek je mnogima poznat. Ju 52 s registracijom zrakoplova D-AQUI u Lufthansinoj sivo-crnoj shemi boja iz 1936. postao je posebno poznat u svijetu. Tijekom svog boravka u SAD-u od 1970. do 1984. pod američkom registracijom zrakoplova N52JU, tadašnji vlasnik Martin Caidin ga je nazvao “IRON ANNIE”.

BMW R 18 u IRON ANNIE izdanju, custom izrada po uzoru na kultni avion 25
Foto: BMW

Upravo je ovaj zrakoplov nadahnuo kupca BMW partnera VTR Motorrad AG & VTR Customs u Schmerikonu, iz Švicarske, da stvori posebnu prilagođenu verziju BMW-a R 18 – R 18 “IRON ANNIE”. Godinama prije, arhitekt je već dao izraditi individualni R nineT u potpunosti prema njegovim idejama u VTR Customs, a i ovaj put trebali su se koristiti elementi zrakoplovnog stila iz konstrukcije zrakoplova.

BMW R 18 u IRON ANNIE izdanju, custom izrada po uzoru na kultni avion 26
Foto: BMW

Na primjer, brojčanik brzinomjera integriran u spremnik, koji bi trebao podsjećati na stare instrumente u kokpitu, ili pristupne ploče sa zatvaračima za brzo otpuštanje, kakvi se nalaze na mnogim zrakoplovima. I naravno, bilo je imperativ posuditi od Ju 52 karakteristične valovite aluminijske obloge. U isto vrijeme, sjedalo je trebalo podsjećati na jahaće sedlo i, naravno, za lakiranje je trebala biti korištena samo shema boja “IRON ANNIE” u sivoj i crnoj boji.

BMW R 18 First Edition poslužio je kao početna točka za projekt prilagođavanja. Prvo je motor skinut i obojan u crno. Svi kromirani dijelovi obojeni su u crno, a nosači vilica također su dobili crni premaz u obliku DLC (Diamond Like Carbon) sloja.

BMW R 18 u IRON ANNIE izdanju, custom izrada po uzoru na kultni avion 27
Foto: BMW

Obrub kokpita povučen je što je moguće uži i ravni kako bi se naglasio aerodinamični oblik. 7 cm kraća vilica i Wilbers amortizer podesiv po visini naglašavaju pogrbljeni stav motocikla. “Da bi motocikl izgledao manji i dao mu više filigranskog izgleda između kotača, imali smo velike kotače od 18 i 21 inča koje je napravio Kineo,” dodaje Daniel Weidmann, vlasnik i direktor VTR Motorrad & VTR Customs.

Kao dodatna tehnička poslastica, HC3 pumpe u trkaćem stilu iz Magure postavljene su umjesto standardnih R 18 kočnica i kvačila. Brojčanik prilagođenog brzinomjera također je dobio kazaljku koju je posebno izradio proizvođač satova Zeitzone Zurich.

R 18 IRON ANNIE dobit će odobrenje za ceste i sigurno će privući pažnju mnogih u svom novom domu na Ženevskom jezeru. Ostat će jedinstveni model kao što je i obećano kupcu.

BMW R 18 IRON ANNIE by VTR specifikacije:

Baza: BMW R 18 Prvo izdanje.
Dijelovi od lima: spremnik goriva, stražnji dio, bočne stranice, kokpit, blatobran, aluminij ručno izrađen od VTR Customs.
Vilica: skraćeni nosači presvučeni DLC-om.
Ovjes: Wilbers, podesiv po visini.
Kotači: Kineo prednji 3,5 x 21″, stražnji 6 x 18″.
Gume: Avon Cobra, 120/70-21 i 200/55-18.
Upravljač: ABM Vario Clip.
Brzinomjer: prilagodio Zeitzone Zürich.
Kočnice: Magura HC3.
Sjedalo: VTR Customs & Yves Knobel Saddlery.
Ispušni sustav: Walzwerk.
Držač registarske pločice: Berham Customs.
Pokazivači i stražnja svjetla: Kellermann Atto.
Prednje svjetlo: HIGHSIDER.
Boja: VTR Customs & Freuler AG, Benken.

Foto: BMW