Renault Megane Conquest je novi SUV coupe na hrvatskom tržištu, cijena i napredne tehnologije veliki plus!

Renault Megane Conquest prezentacija Avant garden

Prve kilometre odradili smo u okolici Zagreba, s modelom koji je u Europi poznat kao Arkana. Na značajnim tržištima širom svijeta već je ostvario odlične prodajne rezultate. Isto se očekuje i kod nas, iako neće biti dostupan u dizelskoj izvedbi, kupci će imati na izbor benzinsku (140 KS) i hibridnu E-Tech (145 KS) izvedbu atraktivnog Megane Conquest modela…

Konačno je stigao, novi Megane Conquest. Novi coupe zarobljen u SUV formatu. Odmah za početak, možemo reći, kako je prava šteta, što ovaj model nije i prije zakoračio na europske ceste.

Naše prve kilometre odradili smo u Zagrebu, a dojam i osjećaj za volanom je za svaku pohvalu. No, krenimo redom. Novi Renault Mégane Conquest spaja odlike suvremenog SUV modela s dobro integriranom hibridnom tehnologijom, povišen vozački položaj koji ulijeva sigurnost, prostran putnički prostor koji ne utječe na obujam prtljažnika te inovativan i upečatljiv stil. Novi model donosi više uzbuđenja u vožnji, posebice s opremom R.S. Line. K tome ne pristaje na kompromise u pogledu sigurnosti: na testiranjima sigurnosti neovisnog tijela Euro NCAP osvojio je 5 zvjezdica. Istovremeno kombinira nekoliko vrsta motora zahvaljujući najnovijoj tehnologiji potpunog hibrida: E-TECH hibrid snage 145 KS i 1,3 TCe mikrohibridne 12 V motore u inačicama sa 140 i 160 KS (od listopada 2021.).

Renault Megane Conquest prezentacija Avant garden
R.S Line paket posebno je atraktivan za vidjeti na Megane Conquestu…

U Europi je novi Mégane Conquest konstruiran na Alijansinoj modularnoj platformi CMF-B koju koriste i najnovije generacije modela Clio i Captur. Podsjetimo, ovaj model u zapadnoj Europi ćete vidjeti drugačijeg imena – Arkana.

Kako su nam otkrili predstavnici Renaulta u prekrasnom okružju Avant gardena, riječ o izuzetno uspješnom modelu, govore i podaci koje je ovaj model ostvario u protekle dvije godine širom svijeta. Do sada je prodano više od 30.000 primjeraka samo u Rusiji. Dok je s pojavom na europskom tlu, ovo proljeće, već predbilježeno 10.000 narudžbi. Novi Renault Mégane Conquest proizvodit će se u tvornici u Busanu u Južnoj Koreji, gdje se proizvodi i Renault Samsung Motors XM3. Ovisno o tržištu, Mégane Conquest počet će se naručivati od ožujka 2021., a u Hrvatskoj od lipnja 2021.

Novi Mégane Conquest donosi i hibridan nastup. Izraženim razmakom od tla (200 mm), povišenom, mišićavom bočnom linijom i snažnim ramenima, Mégane Conquest svojim se dizajnom savršeno uklapa u svijet SUV-ova. Prednja i stražnja zaštita podvozja te zaštitni lukovi blatobrana dodatno ističu izgled SUV-a. Pritom linija krova koja se slijeva prema stražnjem dijelu i linija prozora zajedno tvore okretan i vitak dizajn koji se proteže prema stražnjim prozorima i vizualno čini automobil još dinamičnijim. Takav dizajn uspješno odražava duh SUV-coupéa.

Prednja maska s većim Renaultovim logotipom koji ponosno stoji u njezinu središtu okružena je kromiranim elementima koji novom Méganeu Conquest daju dašak elegancije i profinjenosti. Ispod nje, istaknut prednji odbojnik vozilu daje još dinamičniji izgled, a zaštita podvozja čini ga još robusnijim.

Full LED prednja svjetla s Renaultovim prepoznatljivim svjetlosnim potpisom u obliku slova C simbol su elegantnog i dinamičnog dizajna novog Méganea Conquest. Stražnji kraj također krasi potpis u obliku slova C s trakom koja se proteže cijelom širinom poklopca prtljažnika, ističući napete elegantne linije i prepoznatljiv izgled novog Méganea Conquest.

Renault Megane Conquest prezentacija Avant garden
Uživo, ali i na slikama, Megane Conquest izgleda prilično atraktivno. Uvjereni smo kako će brojni domaći kupci odmah kliknuti s ovom formom…

Profil novog Méganea Conquest jedna je od njegovih najupečatljivijih karakteristika. Dinamične linije SUV-a prepoznatljive su već na prvi pogled jer spajaju eleganciju s robusnošću i dinamičnošću. Mégane Conquest mjeri 4568 mm u duljinu i 1571 mm u visinu, međuosovinski razmak iznosi 2720 mm, a na cesti stoji na velikim 18-inčnim kotačima. Ukupna veličina rezultirala je fluidnijim profilom. Kromirani detalji, kao što su ukrasna linija koja uokviruje prozore, bočni zaštitni profili vrata i umetci na prednjem odbojniku ističu njegov stav.

Novi Mégane Conquest na tržište stiže u sedam boja karoserije: bijeloj, bisernoj bijeloj, metalik crnoj, metalik sivoj, Zanzibar plavoj, vatreno crvenoj i Valencia narančastoj (ekskluzivno u inačici R.S. Line). Opcijski crni krov dodatno ističe dinamični aspekt automobila, a na raspolaganju su i tri linije 17 i 18 colni naplataka.

Novi Renault Mégane Conquest dostupan je i u inačici Renault Sport (R.S.) Line. Ona će zasigurno ispuniti očekivanja kupaca koji žele vozilo koje se svojim dinamičnim dizajnom izdvaja iz gomile.

Novi Mégane Conquest četvrti je model u Renaultovoj ponudi (nakon Clija, Captura i novog Méganea) dostupan s novom opremom R.S. Line koja spaja eleganciju i sportski karakter. Nadahnuće crpi iz Renault Sportovog DNK-a i nove generacije legendarnog Méganea R.S. Odvažniji dizajn te inačice dodatno je istaknut narančastom bojom Valencia, ekskluzivno dostupnom za nju, te snažnim kontrastom koji stvaraju crni i tamni metalni dijelovi koji krase karoseriju, uključujući i aerodinamični prednji spojler po uzoru na Formulu 1. Crveni umetci u odbojniku i naplatci Silverstone jedinstveno su obilježje ove inačice. Iznad blatobrana nalaze se oznake R.S. Line, a straga ćete ovu inačicu prepoznati po jedinstvenim dvostrukim kromiranim ispušnim cijevima i tamnijoj zaštiti podvozja, kao i prethodno spomenuti prednji spojler po uzoru na F1.

Opcijski paket Colour dodatno će istaknuti izgled novog Méganea Conquest R.S. Line: prednji i stražnji odbojnik te donja zaštita vrata bit će obojeni u boju karoserije, s crnim krovom i sjajnim crnim spojlerom.

Putničku kabinu inačice R.S. Line krasi jedinstven dizajn: ukrasni umetci armaturne ploče i obloga vrata od ugljičnih vlakana, crveni umetci koji se protežu gornjim dijelom armaturne ploče i crni strop. Elegantni i sportski crveni šavovi ukrašavaju kožnati upravljač, obloge vrata i presvlake sjedala u kombinaciji kože i materijala nalik brušenoj koži, a crvena linija nalazi se i na sigurnosnim pojasevima. Paket upotpunjuju aluminijske papučice, ručica mjenjača e-shifter (s motorom E-TECH Hibrid) i oznake R.S. Line.

Inačica R.S. Line bit će dostupna s motorom E-TECH Hibrid i mikrohibridnim motorima TCe 140 i TCe 160 (četvrto tromjesečje 2021.).

Renault Conquest interijer Arkana  cjenik cijena test vožnja
Poznato vam izgleda? I nama isto. Megane Conquest dobar dio toga je preuzeo s Captura…

Novi Mégane Conquest opremljen je digitalnom instrumentnom pločom sa zaslonom u boji veličine 4,2”, 7” ili 10,2” (ovisno o inačici), zbog čega nudi personalizirano i intuitivno iskustvo vožnje. Dostupni su i 7-inčni ili 9,3-inčni središnji zasloni, jedni od najvećih u klasi.

Središnja konzola nudi obilje prostora za odlaganje, kao i sustav bežičnog punjenja pametnog telefona, bočne pretince i mrežicu za odlaganje na suvozačevoj strani. Na središnjoj konzoli nalazi se i elektronička automatska parkirna kočnica s funkcijom Auto-Hold koja je dostupna već od prve razine opreme. U višim razinama opreme dostupan je 9,3-inčni okomiti zaslon osjetljiv na dodir, koji putnički prostor čini još suvremenijim (7-inčni vodoravni zaslon u ostalim razinama opreme).

Novi Mégane Conquest E-TECH Hibrid opremljen je elektroničkom ručicom mjenjača e-Shifter (bez mehaničkog prijenosnog kabela) koju inače nalazimo u najvišim razinama opreme novog Espacea i Captura.

Novi Renault Mégane Conquest može se pohvaliti izdašnim obujmom prtljažnika od 513 l za inačice s termičkim motorom i 480 l za inačicu E-TECH Hibrid. Ima i povišenu podnicu koja se može spustiti kako bi se povećao obujam prtljažnika ili podići kako bi se pohranila teža prtljaga. U toj se konfiguraciji stražnja klupa može preklopiti u omjeru 2/3:1/3 kako bi se dobila ravna podnica.

Na prvim test vožnjama, isprobali smo obje dostupne izvedbe. E-TECH Hibrid sa 145 KS kao i motori visokih performansi TCe 140.

Renault je u Mégane Conquest odlučio ugraditi istu inovativnu hibridnu tehnologiju kao i u Clio, Captur i Mégane, a to se do sada pokazalo kao puni pogodak.

Hibridni motor E-TECH temelji se na serijsko-paralelnoj arhitekturi. Njegove su prednosti brojne: maksimalan broj kombinacija rada termičkog i električnog motora uz smanjenje emisija CO2.

Hibridni motor E-TECH snage 145 KS temelji se na 1,6-litrenom četverocilindarskom benzinskom motoru nove generacije koji je konstruiran unutar Alijanse. Posebno je prilagođen za hibridna vozila i opremljen filtrom krutih čestica koji smanjuje emisije onečišćujućih tvari. Razvija 69 kW (91 KS) te mu pomažu dva motora – glavni električni motor (36 kW) i visokonaponski elektropokretač-generator (15 kW).

Kombiniran je s inovativnom konstrukcijom mjenjača bez spojke s više načina rada. Revolucionarna kombinacija električnih motora i dog-clutch mjenjača optimizira promjene stupnjeva prijenosa i čini ih uglađenijima.

Novi Mégane Conquest E-TECH Hibrid opremljen je baterijom kapaciteta 1,2 kWh (230 V) koja znatno smanjuje potrošnju goriva i emisije CO2. U gradskoj vožnji čak 80 % vremena radi na električni pogon, što omogućuje uštedu goriva do 40 % u usporedbi s termičkim motorom. Novi Mégane Conquest E-TECH Hibrid odlikuje se malom potrošnjom goriva (4,8 l / 100 km) i niskom razinom emisija CO2 (108 g/km prema WLTP-u). U našem slučaju, kroz prve test vožnje uspjeli smo postići brojke od 5,5 litara u prosjeku, ponajviše radeći kilometre u gradu.

Renault Conquest Arkana  cjenik cijena test vožnja
E-Tech hibrid je kroz našu testnu rutu od 90-ak kilometara trošio svega 5,5 litara supera…

Hibridni motor E-TECH snage 145 KS dostupan je u svim inačicama novog Méganea Conquest, uključujući inačicu R.S. Line. Raznolika ponuda omogućuje vozaču da uživa u dinamičnom, sportskom stilu i tehnologiji za maksimalno učinkovitu i okretnu vožnju.

Mikrohibridi TCe 140 i kasnije dostupni TCe 160, za ljubitelje benzinski motora
Sve inačice Méganea Conquest dostupne su s 1,3-litrenim mikrohibridnim četverocilindarskim benzinskim turbomotorom TCe s izravnim ubrizgavanjem. Mikrohibridizacija motora postignuta je dodavanjem elektropokretača-generatora povezanog s 12 V litij-ionskom baterijom ispod suvozačeva sjedala.

Budući da je riječ o štedljivom motoru visokih performansi koji ispunjava najviše zahtjeve u pogledu pouzdanosti i izdržljivosti, kupci će istinski uživati u vožnji. Kombiniran je sa 7-stupanjskim automatskim mjenjačem EDC s dvostrukom spojkom i dostupan u dvije razine snage: 140 KS (od predstavljanja) i 160 KS (od trećeg tromjesečja 2021.).

12 V mikrohibrid novog Méganea Conquest unaprjeđuje rad funkcije Stop & Start i prikuplja energiju tijekom usporavanja. Osim toga omogućuje i gašenje termičkog motora prilikom kočenja. Pokretač-alternator i baterija također pomažu u intenzivnim fazama rada motora, primjerice prilikom pokretanja ili ubrzavanja. Mikrohibridizacija motora smanjuje potrošnju goriva za 8 % i emisije CO2 za 8,5 % te uglađeno pokreće motor za još veću udobnost u vožnji.

Mikrohibridni benzinski motor 1.3 TCe opremljen je filtrom koji uništava krute čestice u ispušnim plinovima tako što ih hvata u mikroporoznu saćastu strukturu koja se automatski regenerira u redovitim intervalima.

Hibridna inačica s motorom TCe 140 razvija okretni moment od 260 Nm pri 1750 do 3500 o/min. To je dodatnih 10 KS i 20 Nm u usporedbi s prethodnim motorom 1.3 TCe 130. Novi Mégane Conquest stoga na sjajan način spaja štedljivost, fleksibilnost i užitak u vožnji s malom potrošnjom goriva (5,7 l / 100 km) i niskim emisijama CO2 (130 g/km) prema WLTP-u.

Za kupce koji žele dinamičnije vozilo, novi je model dostupan s mikrohibridom 1.3 TCe snage 160 KS. Osim snažnim odzivom i užitkom u vožnji, inačica se ističe kontroliranom potrošnjom i niskim emisijama, a u prodaji će se naći u četvrtom tromjesečju ove godine.

Tijekom vožnji, upoznali smo i brojne sigurnosne sustave koji pomažu i prate nas u vožnji. Tako je Conquest opremljen je najnaprednijim sustavima za pomoć u vožnji koji vožnju čine sigurnijom i bezbrižnijom, uključujući sustav za pomoć u vožnji autocestom i u prometnim gužvama. Napredni sustavi za pomoć u vožnji podijeljeni su u tri skupine – vožnja, parkiranje i sigurnost, a zajedno tvore koncept Renault EASY DRIVE.

Sustav za pomoć u vožnji autocestom i u prometnim gužvama kombinira adaptivni tempomat (s funkcijom Stop&Go) i sustav za održavanje vozila u središtu traka, koji u određenoj mjeri djeluje i na zavojitim cestama. Sustav radi pri brzinama od 0 do 160 km/h kako bi održao sigurnosni razmak između vozila, a vas u središtu traka. Osobito je koristan u velikim prometnim gužvama kada zaustavlja vozilo i ponovno ga automatski pokreće nakon 3 sekunde, bez pomoći vozača.

Sustav za pomoć u vožnji autocestom i u prometnim gužvama autonomni je sustav 2. razine koji značajno poboljšava udobnost vozača dok on drži ruke na upravljaču, a pogled na cesti. U tom smislu posebno treba naglasiti dobar rad adaptivnog tempomata, koji djeluje sve do brzine od 170 km/h.

Dok od drugih korisnih stvari svakako treba izdvojiti: automatsko uključivanje/isključivanje dugih svjetala, aktivni sustav kočenja u nuždi, upozorenje na vozilo u mrtvom kut, prepoznavanje prometnih znakova s upozorenjem na prekoračenje brzine…

Renault Megane Conquest prezentacija Avant garden

Novi Megane Conquest i službeno je dostupan za narudžbu, a cijene kreću od akcijski 178.900 kuna za ZEN TCe 140 s automatskim EDC mjenjačem, koji je ponavljam standardan dio Conquest priče. Hibridni ZEN dostupan je od 194.900 kuna. Stvarno, Renault je ozbiljno i hrabro zakoračio u novo doba. Za njih nema straha…