Škoda u policijskoj uniformi uvodi red širom Europe, pa i u našem susjedstvu, evo kako izgledaju

škoda policija armenija

Češka policija nedavno je preuzela prvu seriju od ukupno 538 novih Škoda. No, automobili marke ŠKODA u brojnim su policajcskim službama širom Europe…

Češki proizvođač automobila tradicionalni je dobavljač policijskih vozila: samo je u Češkoj policiji od 1993. isporučio više od 20.000 vozila. Njihovu kvalitetu prepoznale su brojne europske policijske službe, evo gdje je sve Škoda na dužnosti…

Češka
Trenutno se na cestama u Češkoj nalazi 865 policijskih automobila treće generacije Škoda Octavia. Osim klasičnih sirena, naljepnica i drugih značajki, njihova posebna oprema uključuje i masivne cjevaste okvire. Oni su razvijeni kao alat za zaštitu policijske posade automobila tijekom jurnjave automobilima. Okvir je montiran na ojačani prednji odbojnik, ima crni praškasti premaz i teži 19,8 kilograma.

Škoda policija ceska

Češka policija nedavno je kupila i SUV modele Kodiaq pogonjene benzinskim motorom 2.0 TSI od 140 kW, u kombinaciji sa sedmostupanjskim DSG mjenjačem. Ne treba ni govoriti da dolaze s pogonom na sve kotače, što je osobito korisno u zimskim uvjetima ili u nepristupačnim terenskim područjima.

Priču zaokružuje naravno i Superb s opremom Ambition i snažnim 2.0 TSI motorom od 206 kW (280 KS), DSG mjenjačem, pogonom na sve kotače i prilagodljivim podvozjem. Najveća brzina im je 250 km/h, a od 0 do 100 km/h ubrzavaju za 5,8 sekundi. Uz uobičajene policijske tehnologije poput “rotirki” i radija, opremljeni su sustavom kamera visokih performansi za čitanje registracijskih oznaka vozila sprijeda i iza. To omogućuje policiji da, na primjer, u trenu provjeri status plaćanja cestarine na autocesti. Veliki prtljažni prostor s posebnim nastavkom za potrebe prometne policije služi i kao mobilni ured.

Velika Britanija
Britanske hitne službe koriste automobile sa plavim treperećim svjetlima više od 110 godina. U 2020. Škoda im je isporučila 491 primjerka – Octavia, Superba i Kodiaqa. Kako britanska policija ide u korak s vremenom, prvi električni terenac dolazi od češke marke. ENYAQ iV u policijskoj livreji može prijeći do 535 kilometara s jednim punjenjem, a gotovo prazna baterija može se napuniti do osamdeset posto kapaciteta u 38 minuta.

Novi Zeland

Škoda je nedavno pobijedila na natječaju novozelandske policije. U prijevodu, u pripremi je isporuka 355 vozila, a slijedećih četiri godine slijedi daljnjih 450 do 500 vozila godišnje. Modeli koji se isporučuju su Škoda Superb Combi (veliki dio otpada na izvedbe od 280 KS) i Kodiaq koji isporučuje 180 KS.

Armenija (naslovna fotografija)
Policija u glavnom gradu Erevanu osvježila vozni park sa 150 Octavija. To je ujedno i prvi put da Škoda u ovoj zemlji pomaže organima reda.

Bosna i Hercegovina
Sarajevska policija kupila je prvih deset primjeraka modela Octavia 2018. godine, a godinu dana kasnije slijedilo ih je još stotinu za nacionalne snage.

škoda policija bih

Bugarska
Bugarska policija ima ukupno 344 Škoda Rapid modela, koji su posebno opremljeni akumulatorom većeg kapaciteta i snažnijim alternatorom, iako su to svi standardni dijelovi tvorničkih specifikacija.

Finska
Obilježene i neoznačene Škode već nekoliko godina služe u Zemlji tisuću jezera. Oko 180 automobila koristi se za policijske operacije, dok policijska uprava ima i 32 “civilna” automobila bez policijskih dodataka.

Škoda policija finska

Francuska
Fabia, Karoq, Kodiaq, Octavia i Scala, svi navedeni modeli koriste se od strane francuske policije, a u posljednje tri godine isporučeno je gotovo 1.700 vozila.

škoda policija francuska

Gruzija
Policijski automobili također patroliraju ulicama Gruzije. Nakon nekoliko stotina automobila koji su ovdje ušli u promet u posljednjih osamnaest godina, gruzijski su časnici nedavno preuzeli 80 novih modela Škoda Octavia. Gruzijska policija također je ove godine pojačana s četiri primjerka modela Scala.

Škoda policija gruzija

Italija
Na Apeninskom poluotoku možete pronaći nekoliko stotina Octavija i Superba prekrivenih policijskim bojama. Talijanska policija kupila ih je preko 1.000 od 2012. Neke od zanimljivih značajki uključuju pretinac za automatsko oružje između prednjih i stražnjih sjedala, posebnu organizaciju opreme u prtljažniku te naprednu komunikaciju i GPS tehnologiju.

Izrael
Nekoliko stotina Octavia i Superba bilo je u službi izraelske policije u posljednjih pet godina, i kao patrolni i neoznačeni automobili.

Litva
Litavski policajci voze Škode od 2008. godine i nemaju lošu riječ o njima. Koriste oko 200 vozila – Octavia, Yeti i Superba.

Škoda policija litva

Latvija
U Latviji policija vozi 52 Octavije i 37 Superba, koji su svi korišteni kao neoznačena vozila za kontrolu prometa.

škoda policija latvija

Austrija
Vozila češkog proizvođača dio su podrške austrijske policije od 2006. Octavia Combi 4×4 i Kodiaq, također s pogonom na sve kotače, čine većinu voznog parka. Zanimljivo je da policija automobile kupuje na temelju trogodišnjeg do četverogodišnjeg najma-pa je jedan važan čimbenik da je policijska oprema instalirana “neinvazivno” i lako se može ukloniti bez traga.

Škoda policija austrija

Srbija
Više od dvije i pol tisuće Octavija i Scala opremljenih opremom za zvučnu i svjetlosnu signalizaciju ili posebnim radijima može se pronaći i na cestama u Srbiji.

Škoda policija srbija

Španjolska
Deseci ŠKODA Octavia i Karoq modela svake godine stigne španjolskoj policiji od 2018. godine.

Škoda policija Španjolska

Ukrajina
Rapid, Octavia, Superb i Kodiaq glavne su policijske zvijezde u Kijevu i svim ostalim ukrajinskim gradovima. Ukrajinska policija preuzela je više od 1.200 primjeraka u posljednje tri godine.

Škoda policija gruzija

Foto: Škoda