Mercedes-Benz slavi 35. godišnjicu kultnog kampera!

Mercedes Marco Polo
Der erste Marco Polo auf Basis des Mercedes-Benz 209 D (Bremer Transporter), Exterieur The first Marco Polo based on the Mercedes-Benz 209 D (Bremer Transporter), Exterior

Pretvaranje kombija u kampere za Mercedes-Benz nije novost, a nedavno je prošlo 35 godina od prvog takvog modela…

Mercedes-Benz 209 D odlično je poslužio kao model-perjanica koji je uspješno pretvoren u kampersko vozilo. U javnosti poznatiji kao Bremer Transporter, ovaj je karakteristični kombi u Bahamas bež boji s dizelskim motorom koji razvija 88 konjskih snaga tada bio prava mjera za putovanje na ljetovanje ili u planine. Zbog atmosferskog dizelskog motora koji je brojao pet cilindara, ovaj kombi na autocesti je potezao 120 kilometara na sat, što je u to vrijeme za vozilo ovakvih gabarita respektabilna brojka.

Mercedes Marco Polo

Zbog relativno malih dimenzija bio je izuzetno okretan u gradu, a potrošnja je bila niska. Varijanta za kampiranje omogućila je komfor kako za vozača, tako i za putnike zbog duplog kreveta “u krovu”, fleksibilnog okretanja sjedala, male kuhinje te 12 voltne struje koja je bila dovoljna za pokretanje malog prijenosnog televizora.

Mercedes Marco Polo

Danas se situacija drastično promjenila. Nakon uspješnog Vita i Viana, stigla je V klasa koja je sve oborila s nogu. Fantastičan je to premium kombi, a u posebnoj izvedbi ArtVenture direktna je posveta kultnom modelu iz sad već daleke 1984. godine. Aktualni model nedavno je redizajniran te je prilagođen mladim i starijim korisnicima, a posjeduje sve što se može očekivati od jednog kampera. U maniri prethodnika ostao je dovoljno praktičan uz dodatak najnovije sigurnosne tehnologije, plemenitijih materijala i još više razine komfora.

Iza oznake 300d krije se novi OM 654 dizelski motor koji razvija 236 KS i 500 Nm okretnog momenta, a maksimalna brzina iznosi respektabilnih 215 km/h. Automatski mjenjač s 9 stupnjeva zadužen je za besprijekorno prebacivanje brzina, što će cijeniti stariji vozači.

Mercedes Marco Polo

Kamperi su definitivno jedan od zabavnijih načina kako pobjeći od svakodnevnice i gradske gužve. Za one kojima luksuzan smještan ili noćenje u hotelu nije dovoljno zanimljivo mogu odabrati V klasu u slavljeničkom izdanju ArtVenture za koju je u Njemačkoj potrebno izdvojiti malo više od 44 tisuće eura prema službenim navodima. Takvog smo dojma da je cijena nekako niska…