Tesla Model S sa dosegom od samo 79 km, ono kad kupiš mačka u vreći

Tyler Hoover i njegov Hoovies Garage kanal donose nesvakidašnji slučaj. Sigurno nije ni slutio kako će ga dopasti “okrnjena” Tesla. Što je sad najbolje za novog vlasnika?

Kako ovu problematiku najbolje riješiti? Kada vidite koliko stoje nove ćelije, odgovor će vam odmah biti jasan. Nova baterija skupa je gotovo kao sam automobil, barem prema cjeniku koji je predložio servisni centar.

U Sjedinjenim Državama, prve izvedbe Tesle (modelske godine 2012.) dostupne su već od 20.000 dolara. Istovremeno, sama baterija je trošak od 17-20.000 dolara.

Ironija ove priče je što je tvornička garancija na ovu bateriju istekla prije samo četiri mjeseca. U slučaju Modela S, Tesla daje garanciju na bateriju 8 godina ili 240.000 kilometara. Dakle, na vlasniku je da plaća popravak…

Ova priča je još zanimljiva i iz pogleda, u kojem Tesla na ovaj garantira zadržavanje skoro 90 posto kapaciteta baterije i nakon 8 godina i prijeđenih 300.000 kilometara.

Matematički gledano, Tesla je deklarirala doseg S P85 obećao domet od 426 km. Računajući dalje, Hoover i njegov “mačak u vreći” imaju tek 156.o00 km na satu, dakle nekih 370-380 km bi sigurno morala prelaziti. No, njegov automobil na struju vozi samo 79 km. Zašto? Zato jer je ovaj automobil vrlo vjerojatno dio priče “batterygate” skandala iz 2019., koje je kasnije riješeno softverskim ažuriranjem vozila.

Na kraju treba istaknuti kako su kod električnih vozila najvažniji ciklusi korištenja i način punjenja. Ono što već veliki broj vlasnika EV modela zna, a to je da se izbjegava duga zaustavljanja s praznom ili gotovo potpuno napunjenom baterijom, držite razinu napunjenosti u rasponu od 20-80%. i ne koristite prebrzo punjenje prečesto. Upravo se to smatra najvećim problemom kod ovog konkretnog primjerka Tesle, ali više ćemo znati kada se vozilo vrati sa (valjda ne tako skupog) remonta…

Foto: Screenshot