Mercedes-Benz LO 1112 je prava muzejska atrakcija i slika Argentine na kotačima

mercedes muzej

Muzeji donose iznenađujuće, uzbudljive, duboke priče. Ovaj put u centru pažnje autobus Mercedes-Benz LO 1112 iz 1969. godine…

Sa svojim bezbrojnim šarenim detaljima i motivima, Mercedes-Benz LO 1112 gotovo magično privlači poglede u Kolekcijskoj sobi 1: Galerija Voyagera – jer nijedan drugi eksponat u Mercedes-Benz muzeju nije tako privlačan kao ovaj šareni autobus.

mercedes argentina bus

Ovaj šareni model LO 1112 dolazi iz Argentine. Autobus je dizajniran u stilu “fileteado porteño”. Ova umjetnička tradicija za vozila za prijevoz putnika u Buenos Airesu, s kovrčama, vijencima, cvijećem i simbolima jarkih boja, nastala je krajem 19. stoljeća.

mercedes argentina bus

Prvo je korišten za ukrašavanje konjskih zaprega. “Fileteado porteño” je čak služio i kao svojevrsni način zaštite od krađa, jer je svaka kočija bila jedinstvena. Kasnije, autobusi nastavljaju tradiciju, desetljećima su dio ulične scene glavnog grada Argentine i atrakcija su za turiste.

mercedes argentina bus

UNESCO smatra “fileteado porteño” toliko značajnim da je institucija proglasila stil nematerijalnom kulturnom baštinom u prosincu 2015. Baš kao i poznatiji tango, imenovan 2009.

mercedes argentina bus

Foto: Mercedes-Benz