Pagani Zonda slavi 20. rođendan, čudesna proslava u New Yorku

Pagani  godina

Neobična lokacija za posebnog slavljenika, Pagani je na tjedan dana okupirao centralni terminal od početka studenog….

Prošlo je 20 godina otkako je Horacio Pagani objavio svoj prvi ‘hyper’ automobil na svijetu. Čuvena Zonda odmah je šokirala svijet i postala san svih ljubitelja automobila. Ništa se nije promijenilo ni 20 godina kasnije, još uvijek ima mogućnost zaustavljanja prometa, a danas iako više nije u opticaju za rekorde na stazi, postavlja nove rekorde kod kolekcionara.

Iako Pagani Zonda nikada nije prodana nekom kupcu u SAD, postao je mjerilo svim super sportskim, hyper automobilima koji su uslijedili. Dizajniran prema temeljima Paganijeve filozofije dizajna. Dakle, Zonda spaja umjetnost i znanost…

„Kad smo se suočili sa zadatkom da pronađemo pogodnu lokaciju za tako prestižni izložbeni prostor, izvršili smo opsežnu pretragu kako bismo pronašli ono koje predstavlja isti duh inženjera, domišljatosti i strasti koji prati svih 20 godina Zondu”, rekao je Michael Staskin, predsjednik Uprave Pagani Automobili America. Potraga je trajala i trajala, a onda je odluka jednoglasno donesena.

Pagani  godina

“Pronašli smo Grand Central Terminal, svjetski priznato mjesto, bogate povijest, bezvremenskog dizajna i strast u jednom od najvećih svjetskih gradova – New Yorku.”

Preko Grand Central Terminala svakodnevno prolazi više od 750.000 ljudi, dvorana Vanderbilt idealno je mjesto za izložbu kolekcije 20. godišnje Pagani Zonde. Ako ste slučajno u New Yorku, morat ćemo vas razočarati jer je ova izložba 8. studenog zatvorila vrata. Nije to bilo samo klasično predstavljanje vozila, bilo je tu javnih događaja organiziranih za VIP goste, medije kao i službene prodavače Paganija i njihove klijente.

Posjetitelji i gosti mogli su pogledati kolekciju pet legendarnih Zonda, a to su:

Zonda 001 (C12)

Prvi automobil koji je ponio oznake Pagani, ujedno i slavljenik. Nedavno je ovaj model prošao kompletnu obnovu prvog podvozja, korištenog za homologaciju i ‘crash testove’  Zonde. Sada ima istu konfiguraciju prve Zonde predstavljene 1999. na sajmu automobila u Ženevi. Izgrađena je velikim djelom od karbonskih vlakana, a cijelu priču slavljeničkog modela začinjava – Mercedes-Benz AMG motor od 450 KS.

Zonda F

Posvećen mentoru i velikom prijatelju Horacio Paganija, Juanu Manuelu Fangio, automobil je napravljen da stvori lakši, sigurniji hiper automobil. Kao najlakši hiper automobil u svojoj klasi, Zonda F je 2007. godine postavila rekord kruga na čuvenoj stazi u Nürburgringu sa svojim 650 KS AMG V12 motorom.

Zonda R

Izrađena u svega deset primjeraka nakon što je automobil predstavljen 2009. Koristeći vrhunsku F1 i zrakoplovnu tehnologiju, ovaj automobil postavio je još jedan rekord na Nürburgringu 2010. i još uvijek drži najbrži rekord staze Top Gear Dunsfold, dijelom zahvaljujući i AMG V12 motoru V12 od 750 KS.

Pagani  godina

Zonda Cinque

Samo pet primjeraka možda i najekstremnijeg cestovnog automobila iz Pagani radionice. Cinque je kombinirao elemente Zonde F i R kako bi izvorno udovoljilo posebnom zahtjevu kupca iz Hong Konga. Bila je to prva Zonda koja je koristila novi Pagani izum, karbonski titanijum, posebno vlakno namijenjeno kreiranju Zonda Cinquea, da bi se na kraju koristilo u budućim Pagani modelima. Karoserija je opremljena duljim prednjim spojlerom i novo dizajniranim stražnjim krilom za poboljšanje aerodinamike. Koliko je bila ekstremna, govori i krajnja brzina bila je gotovo 350 km/h…

Zonda HP Barchetta

Dizajniran od strane Horacio Paganija kao prvi u nizu od tri automobila. Inspiriran sjajnim trkačkim automobilima u stilu “barchetta” iz ’50-ih, poput onih u kojima se natjecao petostruki prvak Formule 1 Juan Manuel Fangio, ovaj automobil nema krova i nudi potpuno drugačije iskustvo vožnje. Također je prihvatio i najbolje elemente drugih modela, veliki dio njih sa Zonde Cinque, ali šasije još veće čvrstoće.

Pagani  godina

S pojedinačnim automobilima u vrijednosti od čak 18 milijuna dolara, ova Pagani kolekcija je ponudila jedinstvenu i prilično rijetku priliku da ljubitelji sportskih automobila vide sve ove modele na jednom mjestu. Do idućeg rođendana i obljetnice, možda se i mi nađemo negdje preko bare…