Ford RS 200 na aukciji, reli dragulj čeka novog vlasnika!

ford rs

“Skupinu B” automobila mnogi pamte kao vrhunac svjetskog relija. Automobili su bili neizmjerno brzi i sofisticirani, no u konačnici su smatrani “overkillom”. Jedan takav našao se na prodaju, a za to je zaslužna ekipa iz aukcijske kuće Silverstone Auctions…

Da bi se natjecali na ovoj razini, proizvođači su morali igraditi automobile koji bi uspješno prošli homologaciju, njih ukupno 200. Grupa B postala je vrlo atraktivna proizvođačima koji su namjeravali sudjelovati u izgradnji automobila. Na taj je način Ford odlučio stvoriti RS200. Upravo će jedan takav primjerak s brojem šasije 184 koji je prešao tek nešto više od 1.900 kilometara biti predmetom aukcije pred kraj veljače ove godine.

ford rs

Cestovni RS200 pokreće 1,8 litarski Cosworth turbo motor koji razvija 250 KS, a snaga se prenosi na sva četiri kotača. Dizajn karoserije potpisuje Ghia, a za panele od stakloplastike  bio je zadužen Reliant. S motorom je uparen petostupanjski ručni mjenjač, a tu su i odlični Speedline kotači.

ford rs

Vlasnik je automobil uz pomoć stručnjaka posljednje četiri godine održavao i kako bi osigurao da se automobil održi u tvorničkom stanju. Motor je obnovio Graham Sweet, bivši zaposlenik i specijalist tvrtke Prodrive,a tu je i obnova mjenjača i WRC Spares turbo.

Cijena za sada još nije poznata, no nagađa se kako će novi vlasnik ovog kultnog Forda izdvojiti između 180 i 220 tisuća funti…