Kia EV6 krenula sa skupljanjem nagrada, u Velikoj Britaniji izabrana za automobil godine 2022.

Kia EV What Car COTY digital clean

Električni crossover Kia EV6 ukupni je pobjednik izbora za Auto 2022. godine prestižnog britanskog časopisa What Car?, a pored toga postao je i električni SUV godine…

Ova povijesna pobjeda za Kijino prvo namjensko električno vozilo je tek drugi slučaj da je električno vozilo pobijedilo u izboru ‘What Car?’. 2019. godine titula pobjednika pripala je e-Niru.

Najnovije priznanje Auto godine za Kiju EV6 nastavak je rekordnog broja nagrada i priznanja stručnjaka vodećih međunarodnih medija u posljednjih 10 mjeseci otkako je ovaj Kijin model nakon globalne premijere stigao na ceste. Među njima su i pobjeda u kategoriji ‘Premium’ na podjeli nagrada za Njemački auto godine i nagrada Top Gear za crossover godine. EV6 je i u užem izboru za Europski auto 2022. godine čijeg ćemo pobjednika saznati 28. veljače.

»EV6 združuje veliki realni doseg sa sposobnošću punjenja pri brzinama koje su konkurenciji nedostižne čime se uspješno suočava s dvije najveće nedoumice koje imaju ljudi u vezi s električnim vozilima. Čak štoviše, Kia je upotrebom nove platforme iskoristila prednosti kompaktnih dimenzija elektro motora i napravila automobil koji je izuzetno prostran i praktičan,« rekao je Steve Huntingford, urednik časopisa ‘What Car?’. “Tome dodajte  performanse, izuzetnu profinjenost, konkurentske cijene i jedno od najboljih jamstava – sve to znači da šokantni EV6 ne samo da izgleda kao da dolazi iz budućnosti, nego tu budućnost već danas predstavlja.”

digital KIA EV

Predsjednik Kia Europe Jason Jeong rekao je: »Za Kiju je velika čast da je na ovogodišnjem izboru ‘What Car?’ osvojila nagradu za auto godine. EV6 su kupci i mediji širom Europe izuzetno dobro prihvatili zbog njegovog impresivnog dosega vožnje u realnom svijetu, mogućnosti brzog punjenja, odvažnog dizajna i vrhunske unutrašnjosti. Ono što je uzbudljivo je da je EV6 tek početak nečega što dolazi iz Kije kada nastavljamo svoje putovanje do elektrifikacije – s jedanaest novih električnih modela do 2026. godine.”

EV6 donosi dug doseg bez emisija, 800-voltno vrlo brzo punjenje i specifičan stil na tržištu crossovera i sportskih terenaca. EV6 može prijeći do 528 kilometara dosega s jednim punjenjem u kombiniranom ciklusu WLTP, dok napredna tehnologija punjenja od 800 V omogućava punjenje od 10 do 80 posto napunjenosti baterije za samo 18 minuta.

To je Kijino prvo namjensko baterijsko električno vozilo i dokazuje uzbudljiv potencijal Kijine nove električne globalne modularne platforme (E-GMP) koja do 2026. godine lansira šest isključivo električnih modela. Kia želi u cijelosti elektrificirati svoju gamu modela u Europi do 2035., a na ostalim ključnim tržištima do 2040. godine.

Pored EV6, nagrađen je i SUV Sorento koji je dobitnik nagrade ‘What Car? za vučni auto godine’ koju dijele u suradnji s britanskim Klubom za kampiranje i karavaning. Sorento 2.2 CRDi s 8-stupanjskim mjenjačem s dvostrukim kvačilom žiri je izabrao kao idealan automobil za one koje žele vući prikolice za odmor ili teretne prikolice. Snažan dizelski motor Sorentu omogućava vuču do 2.500 kilograma tereta, a osim toga ovaj veliki SUV nudi i do sedam sjedala, prostran kabinski i teretni prostor te tehnološke i praktične funkcije koje pružaju udobnost za svih sedam putnika.

Foto: Kia