Mazda proslavila 102. rođendan, u Zagrebu je obilježen sa stilom

Mazda RX  Zita Lepen

Uz iznimno rijetke modele kakvi se rijetko viđaju na hrvatskim i europskim prometnicama, u Zagrebu je održana proslava 102. rođendana Mazde…

Vedran Zrilić iz Udruge ljubitelja Mazda automobila i njegova sestra Josipa Kunek organizirali su tijekom vikenda proslavu 102. rođendan Mazde u Zoom-zoom auto u Zagrebu.

Mazda GTR Turbo crvena

U prekrasnom ambijentu moglo se vidjeti mnoštvo zanimljivih modela kroz povijest marke. Najbrža Mazda u Hrvatskoj (RX-7 s 550 KS), najstarija (1200 iz 1969), najneobičnija (Mazda mrtvačka kola), rally izvedba popularne Mazde 323 GRT Turbo, Mazda CX-5 100th Anniversary, dva RX-8 modela koji se svakodnevno voze te mnogi drugi. Bilo je oko 30 Mazdi. Zanimljiva je i polupana MX-5 (ND generacija) koja je slupana prošle godine na onom zavoju od Super nove prema Buzinu, a čovjek je neozlijeđen) dok je auto totalno slupan oko stupa (tako je i postavljen, kao u trenutku sudara).

Sve Mazde na jednom mjestu

Ovaj događaj nije propustioni Stephan Lupino, a njegova kćerka Zita Lepen je pozirala u RX-7 i Mazdi 1200. Došli su Stephan Lupino s kćerkom (Zita Lepen), Goran Francetić (vozač utrka INA Delta Rally), zatim Šime Strikoman (još uvijek ne može snimiti milenijsku fotografiju sa stotinu Mazdinih modela, zbog epidemioloških mjera). Mnogo poznatih nije moglo doći zbog koronavirusa, ali će se svake godine Mazdinim rođendanima posvetiti još više pozornosti, obećao je Vedran.

Mazda MX NA Mazda F

Izloženi su mnogi muzejski primjerci koji predstavljaju Mazdinu povijest, memorabilije, zanimljive sitnice koje predstavljaju Japan. na povijesnom zidu je ispisana cijela povijest Mazde. Vedran je obukao kimono.

Organizatoru Vedranu je na ovom događaju cilj bio skupiti što veći broj crvenih i bijelih Mazdi, s asocijacijom na crvenu i bijelu boju na japanskoj zastavi te na crveno-bijelu šahovnicu na hrvatskoj zastavi.

Mazda RX

Zajednička fotografija je napravljena od svih Mazde koje su se pojavile na susretu, a veći dio njih je u vlasništvu upravo – Vedrana Zrilića, koji aktivno traži lokaciju za muzej Mazde u kojem želi spojiti ljubav prema Mazdi i ljubav prema Japanu.

Mazda

 

Izloženo je oko 30 modela, a ovo je popis najzanimljivijih:
Mazda RX-7, najbrža Mazda u Hrvatskoj
Mazda 1200 iz 1969, to je najstarija Mazda u Hrvatskoj
Mazda 323 GTR Turbo iz Japana, rally raritet s desnim volanom
Mazda MX-5 (NA), prva generacija
Mazda MX-5 (NC), treća generacija
Mazda MX-5 (ND), četvrta generacija, razbijena, na točno ovakav način je razbijena u Zagrebu, a vozač je izašao neozlijeđen
Mazda 323F
Mazda mrtvačka kola, iz Portugala
Mazda RX-8, dva Wankel modela koja se svakodnevno voze
Mazda CX-5 100th Anniversary edicija
Mazda B2200
Mazda MX-30, to je prva kupljena na struju Mazda, kupio ju je Vedran Zrilić
Mazda 121
Mazda 929

Mazda

Josipa Kunek i Vedran Zrilic

Torta Mazda

Foto: Krunoslav Ćosić