Audi RS2: podsjetnik na tvorca danas dojmljivih RS modela

Audi RS Avant Porsche

Za uspjeh se potrebno javiti Porscheu, Audi RS2 vraća se u svoje rodno mjesto – Zuffenhausen…

Kada je predstavljen 1994. godine, postao je najbrži karavan na svijetu i prvi Audi koji je srušio magičnu brojku tada od 250 km/h. Audi RS2 Avant kombinirao je prostor obiteljskog automobila s posebnim iskustvom vožnje uz prisutnost turbopunjača – a zajednički su ga razvili Audi i Porsche. Otkad je Ferdinand Porsche osnovao svoj ured za dizajn u Stuttgartu 1931. godine, ime Porsche usko je povezano s ekstremnim projektima. Kroz Porsche Engineering, stopostotnu podružnicu Porschea AG, ova se tradicija pokazala dugogodišnjim uspjehom, s timom koji pruža inovativna rješenja i visok stupanj stručnosti u digitalizaciji.

Audi RS Porsche

Još devedesetih, vanjski razvojni projekti zaokupljali su Porscheov tim tijekom ekonomski izazovnih vremena. Pa kad je Audi sa sjedištem u Ingolstadtu došao na ideju da automobil pojača svoj imidž i ide u korak s BMW M3, poslužio se znanjem Porschea. Rezultat suradnje je RS2 Avant – i prilika za Porsche da s kupcima Audija podijeli sve što je posebno u vezi s markom.

Tako je u ovoj priči Audi RS2 posjetio Porsche muzej u Zuffenhausenu. Karavanski klasik predstavio se u Tropic Green boji, dok je Porsche za ovu priliku pripremio Viola Metallic nijansu legendarne 964 izvedbe. U RS2 su korištene komponente iz generacija – 964 i 993, uključujući pokazivače smjera, svjetla za maglu…

Audi RS Avant Porsche

Audi RS2 je napravljen u svega 2.891 primjerka, to je razlog zašto je danas prava endemska vrsta. Zanimljivo, na istom proizvodnom pogonu, proizovodio se i Mercedes-Benz 500 E. Audi je osigurao obojene dijelove karoserije i tek neke popratne dijelove, a Porsche se pobrinuo za ostalo, a dva su partnera s lakoćom upravljala logističkim izazovima.

Audi RS Avant Porsche

Dojmljivi RS2 vozio je u pratnji s 2,2-litrenog rednog petocilindričnog motora, s pogonom na sve kotače i ukupnih 315 KS. Neki su ga prozivali zbog turbopunjača.

Ovaj karavan krasili su 17-inčni naplatci od lakih legura posuđeni iz Cup verzije, vanjska ogledala s novim dizajnom osnove ogledala, crvene čelusti kočnica, na kojim se vidio Porscheov natpis uz RS logotip, prednji i stražnji odbojnici.

DC

“Otprilike 20% RS2 potječe od Porschea. RS2 je bio prvi Audi koji nije bio elektronički ograničen, iako je postizao brzinu veću od 250 km/h. Brzinomjer je tako ugraviran sve do 300 km/h, a najveća brzina vozila iznosila je 262 km/h “, pričaju protagonisti koji su sudjelovali na razvoju modela. Do 100 km/h stizao je za 5,4 sekunde i stvara maksimalni okretni moment od 410 Nm.

Audi RS Avant Porsche

Oni koju su ga probali, reći će kako je čudesan automobil, koji može pratiti suvremene modele. Zato i ne čudi, što ga zapravo nazivaju – Audi Porsche RS2.

Audi RS Avant Porsche

Foto: Porsche