DS uveo inovativnu LED tehnologiju svjetala

DS Matrix LED Headlights

Francuski premium proizvođač DS odsad će u svojim vozilima nuditi adaptivnu LED rasvjetu. Zvuči sjajno…

Francuski proizvođač Citroen oduvijek je bio inovativan. Budući da je prije par godina odlučio svoju premium liniju vozila učiniti zasebnom markom, ne prestaje iznenađivati. Sada je na redu i nova generacija osvjetljenja; DS ACTIVE LED VISION na premium SUV-u DS 7 Crossback te DS MATRIX LED VISION sustav  koji je dostupan na DS 3 Crossback – kompaktnom premium SUV-u.

Prednja svjetla na moćnom DS7 Crossback-u imaju glavno svjetlo projektora u zatvorenom skupu od tri LED diode koje se okreću 180 stupnjeva. Osim vizualnog efekta, sustav je vrlo učinkovit. Noću se greda prilagođava u širini i rasponu uvjetima na cesti i brzini vozila. Dostupno je šest načina osvjetljenja: parkiranje, gradska vožnja, vožnja autocestom, neravninama te dugo svjetlo.

DS Matrix LED Headlights
DS DS7 Crossback

Vozači i putnici podjednako imaju koristi od veće razine sigurnosti koja je poboljšana zahvaljujući LED svjetlima stražnjih svjetlosnih grupa koja se aktiviraju u trenu i imaju koristi od dužeg projiciranog vijeka trajanja – onoliko dugog koliko je automobil.

U DS 3 Crossback-u dostupan je LED sustav svjetla koji prilagođava osvjetljenje, automatski prelazeći s punih svjetla na kratka svjetla bez zasljepljivanja vozača koji dolaze ususret. Inteligentna rasvjeta prepoznaje prometne i prometne uvjete pomoću kamere postavljene na vjetrobranskom staklu te se tako automatski prilagođava.

Ovaj sustav sadrži tri LED modula za kratka svjetla, dok MATRIX BEAM koristi 15 jednakih, ali neovisnih LED jedinica koje se posvjetljuju i zatamnjuju postupno, ovisno o uvjetima na cesti. U urbanim područjima s kratkim gredama, MATRIX BEAM se isključuje, prije nego što se uključi u ruralnijim sredinama. Kada pratite druge automobile na dvostrukim kolnicima ili prilaze na nadolazećim vozilima, sustav prilagođava isključivanje LED modula u uskom polju ostalih sudionika u prometu, te na taj način smanjuje zasljepljenost, dok vozač i dalje sigurno obasjati cestu.

DS  CROSSBACK DS MATRIX LED VISION
DS DS3 Crossback

Vince Clisham, šef proizvoda tvrtke DS Automobiles u Velikoj Britaniji, rekao je: “Noćna zasljepljivanje je stvarni sigurnosni problem na cestama Velike Britanije koji pridonosi stotinama nesreća godišnje. Mislimo da treba poduzeti mjere koje osiguravaju redovitije provjere usklađivanja vozila na cestama i zato naša inovativna tehnologija pomaže u sprječavanju zasljepljivanja automatskim prilagođavanjem snopa izvan očiju vozača koji dolaze. Naš asortiman vodećih tehnologija za pomoć vozačima na tržištu DS je posvećen osiguravanju svojih kupaca na cestama što je više moguće.”.