Jaguar F-Pace dobio još bolji električni sistem i veći doseg

F Pace jaguar

Unaprjeđene baterije omogućavaju plug-in električnom hibridu P400e da prijeđe do 65 km uz snagu s nula emisija, što je povećanje za više od 20 posto…

Jaguar F-PACE sada je uvjerljiviji nego ikada prije, s bogatijim specifikacijama, pojednostavljenom linijom modela i većim dometom plug-in električnog hibrida P400e te poboljšanim sustavom za informiranje i zabavu.

U modelnoj godini 2024., P400e nastavlja predvoditi kolekciju elektrificiranih pogonskih sklopova F-PACE, ali sada s većim paketom litij-ionskih baterija koji se sastoji od devet umjesto osam modula, što povećava kapacitet pohrane energije na 19,2 kWh. Time se povećava domet samo na električni pogon sa do 53 km na najviše 65 km, što je povećanje za više od 20 posto. Također, tim unaprjeđenjem smanjuju se emisije CO2 i potrošnja goriva, koji sada iznose samo 37 g/km odnosno do 1,6 litara/100 km (prema WLTP TEL-u).

Izlazna kombinirana snaga pogonskog sklopa P400e od 404 KS i okretnog momenta od 640 Nm omogućava ubrzanje od 0 do 100 km/h za samo 5,3 sekunde. P400e već sada pokriva više od desetine globalne prodaje modela F-PACE, a u zemljama poput Nizozemske, gdje su elektrificirana vozila najpopularnija, očekuje se da će ovaj udio doseći čak 98 posto.

Svi kupci modela F-PACE diljem svijeta imaju pogodnosti od pojednostavljenog, fokusiranijeg asortimana modela. Više se ne nude vozila koja nisu R-Dynamic, čime se pojednostavljuje ponuda za kupce, a istodobno pružaju poboljšane specifikacije.

Philip Koehn, generalni direktor Jaguara, rekao je: „Dok napredujemo u stvaranju nove dimenzije Jaguara kao potpuno električnog luksuznog brenda do 2025. godine, njegujemo naše postojeće proizvode nudeći bogatije i poželjnije specifikacije. Prva oznaka s nazivom na kojoj je pokazana ta promjena bila je F-TYPE dok se približavamo 2023. godini i slavimo 75 godina Jaguarovih sportskih automobila. Sada prelazimo na F-PACE, SUV koji nudi nenadmašnu usklađenost vožnje, upravljanja, profinjenosti i luksuza.

„Povećanjem dometa plug-in električnog hibrida P400e za više od 20 posto, još je privlačnija kombinacija njegovih performansi, učinkovitosti i sposobnosti vožnje bez emisija, a to je nešto na što smo jako ponosni.”

Modeli R-Dynamic S, SE i HSE opremljeni su kotačima od 19, 20 odnosno 21 inča, koji se nude u izboru kao Diamond Turned ili s crnim završnim slojem (svi dostupni s opcijskim gumama sa samobrtvljenjem), dok 400 SPORT sada ima 22-inčne kovane kotače – Style 1020 u Sjajno srebrnoj sa završnim slojem Diamond Turned i kontrastnim umetcima (ovisno o tržištu). Središnje kape sada su na svima crne i srebrne umjesto prijašnjih crvenih i srebrnih.

Samouvjeren, dinamičan stav modela F-PACE još je naglašeniji paketom Black – koji je sada standard uz sve modele od R-Dynamic SE do SVR – i u kojem je sada Sjajno crni završni sloj primijenjen na poklopce bočnih retrovizora, kao i na rešetku, okvir rešetke, okvire prozora, otvore za ventilaciju u odbojnicima, stražnju masku i stražnje oznake. Još jedna suptilna promjena je oznaka R-Dynamic na rešetki, sada u novoj dimenziji crne i sive umjesto crvene i zelene.

Luksuzna, prostrana unutrašnjost sada sadrži više tehnologije nego ikada prije. R-Dynamic S dobiva novi TFT digitalni vozačev zaslon i nudi konfiguraciju s dva okretna gumba i izborom medija ili navigacije na središnjoj ploči, dok je bežično punjenje uređaja standardno uz R-Dynamic SE. Svaki model u liniji F-PACE ima brzi, intuitivni sustav za informiranje i zabavu Pivi Pro, koji nudi besprijekorno povezivanje putem bežičnih protokola Apple CarPlay®, Wireless Android Auto™ i navigacije what3words. Pivi Pro – zajedno s drugim sustavima u cijelom vozilu – uvijek je ažuran zahvaljujući bežičnim ažuriranjima softvera.

Linija F-PACE za modelnu 2024. godinu obuhvaća: R-Dynamic S, R-Dynamic SE, R-Dynamic HSE, 400 SPORT i SVR (ovisno o tržištu). F-PACE SVR je vrhunac Jaguarovih SUV-ova visokih performansi. Pokreće ga isključivo Jaguarov 5,0-litreni superpunjeni benzinski V8 motor od 550 KS, koji je sposoban ubrzati od 0 do 100 km/h za 4,0 sekundi (0 – 60 mph za 3,8 sekundi) i može postići najveću brzinu od 286 km/h (178 mph).

Globalna ponuda pogonskih sklopova obuhvaća četiri-cilindarske benzinske PHEV od 404 KS, četiri-cilindarske benzinske od 250 KS, četiri-cilindarske dizelske od 163 KS i 204 KS MHEV, šest-cilindarske dizelske MHEV od 300 KS, šest-cilindarske benzinske MHEV od 400 KS i benzinske motore V8 od 550 KS (ovisno o tržištu) a svise izrađuju u Jaguar Land Roverovom centru za proizvodnju motora u Wolverhamptonu, UK.

Svi modeli F-PACE odlikuju se inteligentnim pogonom na sve kotače i automatskim prijenosom od osam stupnjeva, a uz luksuz i profinjenost svaki od njih pruža idealnu uravnoteženost performansi, okretnosti i odziva koju vozači očekuju od Jaguara.

Foto: Jaguar