Nova uzdanica na reli etapama – Škoda Fabia RS Rally2

Škoda Motorsport nastavlja dalje svoju rally misiju, upoznajte novu Fabia RS Rally2…

Potpuno nova Škoda Fabia RS Rally2 je rally vozilo za kategoriju Rally2 i može se pohvaliti koristi od najbolje aerodinamike u klasi i iznimno krute karoserije serijskog modela. U usporedbi s uspješnim prethodnim modelom, Škoda Motorsport tim je optimizirao posebice pogonski sklop, kao i elektroniku, sigurnost i rukovanje. Inženjeri su također razvili novi 1,6-litreni motor s turbopunjačem baziran na 2,0 TSI iz serije motora EA888, koji se, između ostalih, koristi i u RS modelima. Škoda je predstavila i novu boju za motorsport, koji ističe bliske veze sa sportskim modelima serije RS. Mamba zelena boja već je viđena na modelima – Octavia RS i Enyaq Coupe RS iV.

Poboljšan poseban kočioni sustav i precizno izbalansirana šasija donijet će vrijedne desetinke sekunde na stazi. Kavez, koji se sastoji od 35,8 metara čeličnih cijevi i posebno zaštićenog spremnika goriva, osigurava visoku razinu sigurnosti na brodu. Osim toga, elektronika i kontrole ispunjavaju točne zahtjeve vozača i suvozača tijekom relija.

Neke komponente koje se koriste u reli vozilima značajno se razlikuju od svojih kolega u serijskim vozilima. Umjesto da ima do devet zračnih jastuka i brojne elektroničke sustave pomoći poput onih u serijskoj Fabiji, nova Škoda Fabia RS Rally2 se u mnogim aspektima oslanja isključivo na mehaniku. Također sadrži specijalizirane komponente, kao što su kavez i posebno zaštićeni spremnik goriva. Za razliku od serijske FABIA-e, rally verzija koristi samo senzore za upravljanje motorom i prikaz tlaka kočnice, položaja upravljača i goriva. Senzori samo daju informacije; za razliku od proizvodnog modela, ne obavljaju nikakve kontrolne funkcije. Samo upravljačka jedinica motora koristi podatke senzora kako bi osigurala optimalno funkcioniranje u svim načinima vožnje i raznim vremenskim uvjetima.

Foto: Škoda