Nova uzdanica na reli etapama – Škoda Fabia RS Rally2

Skoda FABIA RS Rally

Škoda Motorsport nastavlja dalje svoju rally misiju, upoznajte novu Fabia RS Rally2…

Potpuno nova Škoda Fabia RS Rally2 je rally vozilo za kategoriju Rally2 i može se pohvaliti koristi od najbolje aerodinamike u klasi i iznimno krute karoserije serijskog modela. U usporedbi s uspješnim prethodnim modelom, Škoda Motorsport tim je optimizirao posebice pogonski sklop, kao i elektroniku, sigurnost i rukovanje. Inženjeri su također razvili novi 1,6-litreni motor s turbopunjačem baziran na 2,0 TSI iz serije motora EA888, koji se, između ostalih, koristi i u RS modelima. Škoda je predstavila i novu boju za motorsport, koji ističe bliske veze sa sportskim modelima serije RS. Mamba zelena boja već je viđena na modelima – Octavia RS i Enyaq Coupe RS iV.

Poboljšan poseban kočioni sustav i precizno izbalansirana šasija donijet će vrijedne desetinke sekunde na stazi. Kavez, koji se sastoji od 35,8 metara čeličnih cijevi i posebno zaštićenog spremnika goriva, osigurava visoku razinu sigurnosti na brodu. Osim toga, elektronika i kontrole ispunjavaju točne zahtjeve vozača i suvozača tijekom relija.

Nova uzdanica na reli etapama - Škoda Fabia RS Rally2 25

Neke komponente koje se koriste u reli vozilima značajno se razlikuju od svojih kolega u serijskim vozilima. Umjesto da ima do devet zračnih jastuka i brojne elektroničke sustave pomoći poput onih u serijskoj Fabiji, nova Škoda Fabia RS Rally2 se u mnogim aspektima oslanja isključivo na mehaniku. Također sadrži specijalizirane komponente, kao što su kavez i posebno zaštićeni spremnik goriva. Za razliku od serijske FABIA-e, rally verzija koristi samo senzore za upravljanje motorom i prikaz tlaka kočnice, položaja upravljača i goriva. Senzori samo daju informacije; za razliku od proizvodnog modela, ne obavljaju nikakve kontrolne funkcije. Samo upravljačka jedinica motora koristi podatke senzora kako bi osigurala optimalno funkcioniranje u svim načinima vožnje i raznim vremenskim uvjetima.

Foto: Škoda