Volvo Cars se priključuje pilotskom projektu razmjene sigurnosnih podataka

volvo

Volvo Cars udružuje snage s ostalim proizvođačima vozila, pružateljima usluga i zemljama u revolucionarnom paneuropskom pilotskom projektu razmjene podataka iz prometne sigurnosti. Sve je to za krajnji cilj koji je pružanje veće sigurnosti u prometu…

Pilotski projekt koji se provodi pod okriljem javno-privatnoga partnerstva pod nazivom European Data Task Force okuplja vodeće europske proizvođače vozila, pružatelje usluga, a i niz država članica EU. Partneri će putem platformi u oblaku – tehnologije Cloud razmjenjivati anonimne sigurnosne podatke ili usluge koje su utemeljene na podacima iz projekta.

Doprinos tvrtke Volvo Cars pilotskome projektu obuhvaćat će prosljeđivanje podataka u stvarnome vremenu iz vlastite povezane sigurnosne tehnologije, prve u industriji, pod nazivom Hazard Light Alert i Slippery Road Alert.

Proizvođači vozila koji sudjeluju u projektu npr. mogu koristiti podatke kao upozorenje vozačima o potencijalnim okolnim opasnostima na putu, a pružatelji usluga mogu prosljeđivati te podatke putem svojih prometnih servisa uživo, odnosno prometnim servisima kojima upravljaju nacionalne uprave za ceste.

volvo

Tvrtka Volvo Cars već nekoliko godina poziva na otvorenu i recipročnu razmjenu anonimnih sigurnosnih podataka. Godine 2017. njezin predsjednik i generalni direktor Håkan Samuelsson na jednoj je konferenciji Europske komisije u Bruxellesu izjavio kako je razmjena podataka između zemalja i proizvođača vozila prava stvar.

Pilotski projekt koji premašuje granice i brendove na recipročnoj osnovi ima opći cilj unaprjeđenja sigurnosti na cesti za sve. European Data Task Force osnovana je 2017. godine s istim ciljem: vožnju učiniti sigurnijom za sve korisnike cesta, postavljanjem prioriteta na društvene, a ne financijske ciljeve.