Renault Koleos Initiale Paris Blue dCi 190 X-Tronic 4WD, druga sreća i dokazivanje kvalitete

Renault Koleos

Lagano osvježenje donijelo je i pojačanje ispod poklopca motora, uz dizelskih 190 KS i top opremu, ova priča odmah dobiva zanimljiv predznak…

Prve generacije Koleosa malo tko se sjeća, zlobnici bi rekli – na sreću! Nudio je prilično čudan korejski dizajn, malo prilagođen europskom ukusu kako bi izvorni Samsung QM5 postao Renault Koleos. Bilo je to prije 14 godina, SUV-ovi još nisu bili ni blizu današnjoj popularnosti, ali kao što je Renault imao „nos“ za jednovolumene (Scénic) ili gradske mališane (Twingo) tako je i Koleos rani začetak Renault priče o SUV modelima.

Renault Koleos
Povišeni Talisman u karavanskom izdanju, ali i više od rasta samo u visinu… (foto: Hrvoje Grguljaš)

Potvrda pravoga puta je došla dosta kasnije s Capturom i Kadjarom, a tu je sada prostor i novi pokušaj za – Koleosa. No, da se ne lažemo, Koleos ni danas nije prodajni hit, barem ne u Hrvatskoj, ali je jedna sasvim druga, bolja i uspješnija priča od one, koju je pisao prethodnik.

Druga generacija je predstavljena 2016. u Kini, tek godinu kasnije dolazi u Europu, a testirani Koleos je redizajnirana izvedba s kraja prošle godine. Budući da je od predstavljanja do redizajna prošlo tek dvije godine, ne možemo reći da ima nekih većih vizualnih promjena, niti izvana, niti iznutra. Renault se na ovaj potez odlučio prije svega zbog izmjene motorizacije. Koleos je dostupan s dva motora, 1,7-litrenim snage 150 KS i 2-litrenim Blue dCi snage povećane sa 175 na 190 KS. S obzirom na situaciju na tržištu, a vjerojatno i prema izboru kupaca prema najnovijem cjeniku iz kolovoza manjeg motora nema u ponudi. Nudi se samo dvolitreni s CVT mjenjačem, pogonom na sve kotače (uključuje se prilično neuglednim prekidačem skrivenim na armaturi negdje u predjelu lijevoga koljena) i dva paketa opreme.

Kad neki Renault ima opremu Initiale Paris onda je teško naći nešto za što biste doplatiti. U slučaju testnog automobila to je bila metalik boja (nova u ponudi Millesime crvena) i paket Winter IP s grijanjem stražnjih sjedala, vjetrobranskog stakla i upravljača.

Renault Koleos
Gume dimenzija 225/55 R19 pogodne su i za gradske akcije, a podjednako i za makadamske puteve (foto: Hrvoje Grguljaš)

Sprijeda je Koleos pravi i prepoznatljivi Renault s karakterističnim dnevnim svjetlima C oblika, dosta kroma, velikim logom na sredini ispod kojega, kao na spoju prednjega blatobrana i vrata stoji elegantna oznaka Initiale Paris. Bok otkriva nove, Kavea 19-colne naplatke, još malo kroma i želju dizajnera da stražnji poluprofil malo i sramežljivo „vuče“ na poneki njemački primjerak. Nije to loša ideja, ljudi vole takav izričaj. Pogotovo naši…

Interijer djeluje otmjeno, pogotovo zbog sjedala obloženih sivom Nappa kožom i ukrasnim prošivima. Prednja se podešavaju električno, vozačevo se odmiče od upravljača kako bi se lakše izašlo, grijana su i ventilirana.

Renault Koleos
Interijer vodi bitku s vremenom, Koleosu ne bi zamjerili napredniji sustav multimedije (foto: Hrvoje Grguljaš)

Pogled na ploču s instrumentima je vrlo dobro poznat što i nije 100% dobro jer sadrži stari i okomiti R-Link 2 zaslon koji solidno radi, ali sve dok ne sjednete u novi Clio i uvjerite se kako tamo funkcionira Easy Link. Odlično je pak što Koleos nudi jako puno prostora i udobnosti putnicima (otraga za koljena čak 289 mm). I to za njih maksimalno pet jer nema opcije sa sedam sjedala. To je ipak teren za Grand Scénica i X- Traila. U skladu s tim je prtljažnik izdašnih dimenzija s minimalno 579 litara obujma.

Renault Koleos
Prostora očekivano ne nedostaje, za more ili skijanje, sve može povesti…

I dok punih ruku idete s plaže shvatite koliko je korisno moći zamahnuti nogom ispod stražnjega branika kako bi se podigla vrata prtljažnika. Korisno je imati i 4×4 pogon jer se Koleos jako dobro snalazi na makadamu. Osim All Mode pogona na off road vas tjera za takve uvjete vožnje izvrsnih 190 mm udaljenosti od tla, dok kratki prevjesi pružaju savladavanje dolaznog kuta od 18 i odlaznog od 25 stupnjeva. Za svaki slučaj tu su dodatne zaštite u donjem dijelu branika.

Unatoč visokoj karoseriji i udaljenosti od tla Koleos se ne naginje previše u zavojima, a opet je vrlo udoban na lošijim cestama. CVT mjenjače baš ne volimo, a baš takav je u velikom Renaultovom SUV-u. Reagira bukom motora na svaki dodir papučice gasa, pomalo je lijen i spor, ali kad se naviknete i upoznate kako radi nije loš, ali CVT uvijek ostaje CVT. Motor je prilično glasan, ali to nećemo uzimati kao zamjerku jer ga tijekom svih dana testiranja uopće nismo čuli, ni u kom režimu rada. To zahvaljujemo fantastičnom Bosé Surround audio uređaju s 12 zvučnika. U Initiale Paris opremi je serijski, dok se u Intensu doplaćuje 6.990 kuna, ali vrijedi.

Renault Koleos
Samo kad pomislimo na Koleos, ova sjedala su nam prva na pameti, stvarno su udobna… (foto: Hrvoje Grguljaš)

Rekli smo da je motor dobio dodatnih 15 KS i sad ima punih 190. Ne možemo reći da je previše, jer ipak se radi o velikom SUV-u mase skoro dvije tone. Ima 380 Nm pri 1.750 o/min, do 100 km/h ubrza 10,1 sekundu i može pojuriti skoro 200 km/h. Kad bi umjesto CVT-a bio neki drugi mjenjač Koleos bi bio još uvjerljiviji i ugodniji za vožnju. Prosjek potrošnje na testu bio je oko 9 litara i to s najčešćim boravkom u gradu. Ako nas pitate, vrlo pristojna brojka…

Koleos Intense košta oko 30.000 kuna manje nego Initiale Paris. I nema Bosé audio sustav. Za testni primjerak s dodatnom opremom vrijednom 10.350 kuna i popustom od 12.000 kuna treba s računa skinuti 359.225 kuna. Puno, ali ni konkurencija nije ništa jeftinija. S druge strane, Koleos je od nedavno nedostupan za narudžbu kod domaćih trgovaca, tako da se nameće kao odličan solucija za kupnju rabljenog. Uz mali pad cijene, ovo najedanput postaje stvarno dobar izbor…

Renault Koleos

Renault Koleos Initiale Paris Blue dCi 190 X-Tronic 4WD

Motor: četiri cilindara, dizelski
Obujam: 1.995 cm³
Snaga: 140 kW (190 KS) pri 3.500 o/min
Mjenjač: automatski, CVT
Najveći okretni moment: 380 Nm pri 1.750 o/min
Pogon: na sve kotače
Najveća brzina: 198 km/h
Ubrzanje 0–100 km/h: 10,1 s
Spremnik goriva: 60 l
Dimenzije D/Š/V (mm): 4.673 / 1.813 / 1.667
Prtljažnik: 579 / 1.706 l
Težina praznog vozila: 1.770 kg
Potrošnja na testu: 9,1 l /100 km
Emisija CO2: 183 g/km
Cijena:
Testni model
: 359.225 kn

 

foto: Hrvoje Grguljaš