Volkswagen GTI Clubsport 45, kompaktna ikona u novoj posebnoj ediciji

Golf GTI Clubsport

Sad već davne 1976. marka iz Wolfsburga je na tržište pustila izrazito sportski Golf u GTI izvedbi. U to vrijeme nitko u Volkswagenu nije ni slutio da će Golf GTI na kraju postati najuspješniji kompaktni sportski automobil na svijetu…

Ali onda se sve pokrenulo, kako bi se u narodu reklo “odčepilo” – od proizvodnje 5.000 vozila koja je prvotno planirano, danas taj model se broji u 2.3 milijuna primjeraka. Sada Volkswagen obilježava 45. rođendan ovog kultnog automobila s modelom – Golf GTI Clubsport 45. Ekskluzivno izdanje donosi 300 KS. Opsežna individualizacija čini Clubsport 45 gotovim kolekcionarskim predmetom, čak i kao nov primjerak.

Golf GTI Clubsport

Clubsport 45 može se pohvaliti upečatljivim crnim krovom u kompletu s crnim krovnim spojlerom. S paketom Race, koji je standardno dostupan i ekskluzivan za Golf GTI Clubsport 45, oprema uključuje 19-inčne aluminijske naplatke Scottsdale u crnoj boji visokog sjaja, s uskim naglašenim detaljima u crvenoj boji Tornado Red. Paket Race također uključuje sportski ispušni sustav i uklanjanje ograničenja brzine (inače je maksimalna brzina ograničena na 250 km/h). Natpisi na bočnoj ploči praga i “45” dodani natpisima na poklopcu prtljažnika potkrepljuju dojam dinamičnosti. Serija Clubsport 45 također sadrži IQ.Light LED matrična svjetla s crvenom trakom koja je uključena u sve GTI izvedbe.

Unutrašnjost jubilarnog modela također prikazuje klasične oznake GTI. Ukrasi u domeni brojki 45 dominiraju kroz interijer.

Golf GTI Clubsport

S novim Golfom GTI Clubsport 45, Volkswagen dodaje novo poglavlje posebnim verzijama GTI potpisa. Originalni Golf GTI Clubsport lansiran je 2016. godine, na 40. rođendan kultnog sportskog automobila. Taj prvi član serije Clubsport broji 265 KS, uz ‘boost’ opciju do 290 KS. Iste je godine stigao i Golf GTI Clubsport S, koji je bio još jači uz 310 KS.

U jesen 2020. Volkswagen je predstavio novi Golf GTI Clubsport, automobil koji je prvi put predstavio standardnu elektromehaničku kontrolu diferencijala zaključavanja prednje osovine koja je integrirana u mrežu upravljanja dinamikom vožnje – kao i novopokrenuti Clubsport 45. Ova inteligentna veza postavlja novo mjerilo u dinamici vožnje.

Golf GTI Clubsport

Pretprodaja kreće će u odabranim europskim zemljama 1. ožujka. Cijena u Njemačkoj, od 47.790 eura.

foto: Volkswagen