Novi Porsche Macan stiže u potpuno električnom izdanju, testiranja prolaze odlično!

Novi Porsche Macan stiže u potpuno električnom izdanju, testiranja prolaze odlično! 25
Foto: Porsche

Porsche stavlja prototip potpuno električnog Macana kroz zahtjevan i iscrpljujući program testiranja kako bi pripremio nastavak uspješnog SUV-a za njegovu nadolazeću svjetsku premijeru.

Vozilo prolazi kroz potpuni razvojni program. Porsche inženjeri nadolazeću novu generaciju ne štede tijekom razvoja i testiranja.

Deset godina nakon lansiranja, Macan je na pragu druge generacije modela, sada u potpuno električnom obliku. Kao prvi Porsche model izgrađen na novoj Premium Platform Electric (PPE), SUV prolazi potpuno novi razvoj. Proces ispitivanja kako bi se osigurala savršena koordinacija svih komponenti i sustava je stoga pedantan. Porsche pridaje veliku važnost testiranju u stvarnom svijetu s kamufliranim prototipovima. Istovremeno, simulacije u virtualnom svijetu i u zračnom tunelu sve su preciznije i imaju sve veću ulogu. To je osobito istinito kada se radi o tome da novi Porsche bude ne samo dinamičniji, već i učinkovitiji.

Novi Porsche Macan stiže u potpuno električnom izdanju, testiranja prolaze odlično! 26
Foto: Porsche

“Kada razvijamo novi model, uvijek se radi o dinamici vožnje i preciznosti. To je Porsche. To je u našem DNK. Ali uvijek se radi io učinkovitosti. I dizajn,” kaže Jörg Kerner, potpredsjednik proizvodne linije Macan. Jedan od izazova bio je zadržati identitet proizvoda uspješne serije modela Macan, a u isto vrijeme zadovoljiti aerodinamičke zahtjeve potrebne za osiguranje visoke učinkovitosti, a time i velikog dometa. Stoga je bilo važno osigurati blisku suradnju između čelnika dvaju timova tijekom razvojnih faza u odjelu dizajna i aerodinamičkog testiranja u Porsche najsuvremenijem zračnom tunelu. “Pronalaženje optimalne veze između naših načela dizajna i specifikacija koje su nam dali inženjeri aerodinamike svakako je izazov”, kaže Peter Varga, direktor dizajna eksterijera u Style Porscheu.

“Radimo zajedno na svakom milimetru kako bismo postigli optimalnu ravnotežu između estetike i funkcije.”

Električni motori u novom Macanu crpe energiju iz litij-ionske baterije u podvozju, bruto kapaciteta 100 kWh, od čega se do 95 kWh može aktivno koristiti. 800-voltna arhitektura PPE-a u novom Macanu omogućuje brzo punjenje visokih performansi, koje se testira diljem svijeta kao dio razvojnog procesa.

Novi Porsche Macan stiže u potpuno električnom izdanju, testiranja prolaze odlično! 27
Foto: Porsche

“Na našim glavnim tržištima postoje različiti standardi naplate. Stoga je glavni fokus testiranja bio na provjeri ovih različitih okvirnih uvjeta na različitim lokacijama s našim prototipovima i prilagodbi tehnologije u skladu s tim tamo gdje je to potrebno. Punjenje jednostavno mora funkcionirati, bilo gdje i bilo kada,” kaže Kerner. DC kapacitet punjenja za novi Macan na 800-voltnim punionicama iznosi do 270 kW. Razina napunjenosti može se povećati s 10 na 80 posto u manje od 22 minute na 400-voltnim stanicama za punjenje, visokonaponski prekidač u bateriji omogućuje bankovno punjenje učinkovitim dijeljenjem 800-voltne baterije u dvije baterije, svaka s nazivni napon od 400 volti. To omogućuje posebno učinkovito punjenje, bez dodatnog HV pojačivača, do 150 kW. AC punjenje je moguće s do 11 kW.

Novi Macan i premijerno otkrivanje možemo očekivati krajem proljeća…