Mercedes-Benz 500 E, 30 godina od pojave kultne limuzine na Porsche način

Mercedes E Porsche godina Driveteam

Za marku iz Zuffenhausena je ovaj model bio svojevrsni spas, a Daimler je zbog manjka proizvodnih kapaciteta odlučio iskoristiti njihovo znanje i dobiti ultimativnu sportsku limuzinu…

Nakon što je impresionirao javnost na salonu automobila u Parizu 1990. godine, 500 E krenuo je u prodaju u proljeće 1991. godine, kombinirajući udobnost limuzine i performanse sportskog automobila. Povodom 30. rođendana automobila – i činjenice da je sada dosegao status klasika, muzej Porsche poslao je dvojicu članova koji su sudjelovali u njegovom stvaranju na putovanje kako bi otkrili uzbudljivu priču o njegovom razvoju.

Mercedes E Porsche godina

Michael Hölscher, voditelj projekta, i Michael Mönig, iz Prototype Managementa, posljednji su put sjedili u 500 E prije gotovo tri desetljeća. Sad ih čeka 100 kilometara nostalgije, usput ulazeći u Zuffenhausen, Weissach i Sindelfingen. Njihova ruta započinje i završava u muzeju Porschea. Model koji ih je dočekao bio je u safirno crnoj metalik boji (kod boje 009), dok je interijer krasila mješavina kože, drveta, šarenih obloga vrata, električno podesivih sportskih sjedala i kasetofon.

„Gledajući automobil danas, gotovo je nemoguće vjerovati da bi dizajn mogao biti tako savršen, baš kao i prije 30 godina. Iznimno poštujem svoje kolege u limariji, a posebno njihovu viziju ”, kaže Hölscher dok promatra 500 E poput starog prijatelja kojeg dugo nije vidio. On i Mönig neprestano gledaju u pravcu proširenih blatobrana, jednoj od značajki koja razlikuje 500 E od serijskih modela serije 124.

Mercedes E Porsche godina

1988. godine Daimler-Benz AG u Untertürkheimu, vanjskom okrugu Stuttgarta, Porsche AG dobio je ugovor o razvoju. Tehnička specifikacija utvrđivala je zahtjeve za „dizajn i eksperimentalni serijski razvoj osnovnog tipa W124“. Vozilo je trebalo biti opremljeno pet-litrenim V8 motorom s četiri ventila od modela 500 SL. Do travnja 1995. izgrađeno je 10.479 primjeraka – svi četverosjedi, jer je diferencijal bio toliko velik da nije bilo mjesta za ovjes sjedala na sredini stražnje klupe.

Spomenuti dvojac, koji je dobio priliku prisjetit se tog razdoblja ima lijepa sjećanja na 500 E. “Prije trideset godina vozio sam se s tri kolege do Bodenskog jezera. Cijelo putovanje proveli smo u međusobnom razgovoru. U jednom je trenutku jedan od njih pogledao brzinomjer i doživio popriličan šok kad je shvatio da kazaljka pokazuje 250 km/h. Podesili smo šasiju, kočnice i motor do savršenstva, što je značilo da je zajamčeno vrhunsko iskustvo vožnje“, prisjeća se Hölscher. Tada su se vodile opsežne rasprave o kočnicama. Tijekom faze prototipa, tim se odlučio za snažnije kočnice od onih na osnovnom vozilu kako bi osigurao optimalnu ravnotežu kočnica.

Mercedes E Porsche godina

Sa svojim standardnim četverostupanjskim automatskim mjenjačem, 500 E – ovisno o godini proizvodnje – sprinta je do 100 km/h za samo 6,1 sekundi, a ukupna snaga bila je 326 KS i maksimalnim okretnim moment od 480 Nm . Njegova najveća brzina bila je elektronički ograničena na 250 km/h. “Dosta snage, ali uz istodobno, dinamični i luksuzni pristup, 500 E nije razmetljivo vozilo. Upada u oči tek na drugi pogled ”, kaže Mönig o vodećem modelu u seriji. On i Hölscher krenuli su prema drugoj stanici na svom putu – bivšoj zgradi Reuttera – samo nekoliko metara od muzeja Porsche.

“Red je za nas bio vrlo važan kako bismo osigurali dobru iskorištenost kapaciteta u Zuffenhausenu i Weissachu”, sjeća se Hölscher, naslonjen na zid bivše zgrade Reuttera. Od 1990. godine nadalje, karoserije su se proizvodile upravo tamo, u zgradi Reutter, Werk 2 u Zuffenhausenu. Ta je zgrada u to vrijeme bila prazna i nudila je dovoljno prostora za proizvodnu liniju i montažu karoserije za 500 E.

Postupak je bio jasno definiran: Mercedes-Benz je dijelove karoserije isporučivao od Sindelfingena do Zuffenhausena. U Werku 2, Porscheov je tim zatim sastavio tijelo s tim komponentama i dijelovima proizvedenim u vlastitoj kući. Karoserije su potom putovale natrag u Sindelfingen. Nakon toga, automobili su dovršeni u Rössle Bau u Zuffenhausenu, gdje se odvijala konačna montaža i ugradnja motora. Proces proizvodnje trajao je 18 dana, a svaki 500 E putovao je dva puta od Zuffenhausena do Sindelfingena. “S logističkog gledišta, slanje dijelova vozila naprijed-natrag bio je veliki izazov.” objašnjava Hölscher.

Mercedes E Porsche godina

Vrijeme suradnje između proizvođača automobila sa sjedištem u Stuttgartu nije moglo biti bolje. Porsche se suočio s krizom zbog pada prihoda od izvoznih poslova, pada proizvodnje i ključnih pokazatelja uspješnosti koji su gotovo svi bili negativni. “Jedna od lekcija iz projekta u tim teškim vremenima bila je da uvijek trebate prihvatiti svaki izazov. Uspjeli smo održati tim zajedno s narudžbama poput ovih “, prisjeća se Hölscher, koji je u Porscheu radio od 1982. do 2016., kada je otišao u prijevremenu mirovinu. Na početku je proizvođač sportskih automobila proizvodio deset vozila dnevno; zbog potražnje, odgovorni su ubrzo povećali ovaj broj na 20 nakon samo kratkog vremena.

Mercedes E Porsche godina

Vidjeti kako vozilo ide u serijsku proizvodnju bio je jedan od najboljih trenutaka, kojem su svjedočili u to vrijeme. Posjet bivšoj zgradi Reuttera vraća mi uspomene. Hölscher: „500 E bio je prvi projekt za koji sam bio odgovoran i koji je ušao u serijsku proizvodnju. Tri desetljeća kasnije, kao da gledam kako se vozila spuštaju s proizvodne trake. ” Također se rado osvrće na činjenicu da je njegovom timu bilo dopušteno puno slobode i dozvoljene neke samoinicijativne radnje. Osim što su oboje strastveni zaljubljenici u automobile i motore, što je zajedničko s kolegom Mönigom? „Upoznali smo se tada kroz priču 500 E i nastavili zajedno voditi nekoliko drugih projekata. Bio je to veliki dio mog života i vrlo važan”, kaže Hölscher.

Mercedes E Porsche godina

Krajem ’80-ih Daimler-Benz AG naručio je Porsche kao pružatelja razvojnih usluga jer je vlastita proizvodna linija za seriju 124 u Sindelfingenu bila premala. Šira karoserija 500 E, koja je kasnije preimenovana u E 500 kao dio osvježenog modela, zahtijevala je neke promjene. Izmjena proizvodne opreme ne bi se isplatila za tvrtku. Namjera je bila da 500 E na prvi pogled izgleda poput W124 i istovremeno postavlja nove standarde – za prave znalce, limuzina visokih performansi kakva se nikada prije nije bila vidjela. Bio je 56 milimetara širi od osnovnog vozila i 23 mm niži. U Porscheu je 500 E dobio radni naziv – “Projekt 2758”.

Mercedes E Porsche godina

“Za vozilo me vežu samo lijepe uspomene jer sam tada kao mladi inženjer dobio veliku odgovornost. 500 E bio je i ostao mi je najdraži projekt ”, zaključuje. Mönig strastveno govori o osjećaju lakoće za volanom, o snazi, o vrhunskom osjećaju vožnje. On i njegovi kolege iz tvrtke Prototype Construction proveli su mnoge vikende u Sindelfingenu. Zahvaljujući ogromnoj predanosti svih uključenih, također je bilo moguće nadoknaditi kašnjenje u uskom rasporedu projekata. “Suradnja s kolegama iz Mercedes-Benza bila je iznimno korektna, usmjerena i pod jednakim uvjetima, a temeljila se na velikoj želji za uspjehom”, sjeća se. Jedan od ključnih trenutaka za njega bio je prvi dan, kaže, kada se vozio do mjesta Sindelfingen sa svojim kolegama i brojnim prototipnim dijelovima. “To je bilo nešto posebno, onaj osjećaj kad znaš kako krećeš u nešto novo, veliko.”

Mercedes E Porsche godina

Na povratku ovog dvojca u Zuffenhausen, dojam uvijek podiže V8 motor koji su uvijek osluškivali s blago otvorenim prozorom. Teško je vratiti ovakav model u muzejske odaje…

Foto: Porsche