Mercedes-Benz CLS u ‘facelift’ izdanju donosi sportskiji izgled i više individualizacije

Mercedes CLS FL

Model CLS pojavit će se uz oštriji dizajn na startnoj liniji u travnju 2021. godine. Njegov prednji kraj, s novim maskama hladnjaka i branicima, još snažnije ističe dinamičnost ovog coupe modela sa četiri vrata.

U isto vrijeme, unutrašnjost je nadograđena s dodatnim kožnim i ukrasnim elementima, kao i novom generacijom upravljača. Ponuda modela proširena je najnovijom generacijom dizelskih motora s integriranim starterom-generatorom. Specijalni model strogo ograničene serije Mercedes-AMG CLS 53 4MATIC+, te predstavlja sportski ekskluzivnu perjanicu. Ovaj modernizirani CLS doživjet će svjetsku premijeru u travnju, a prvi modeli pojavit će se u europskim salonima u srpnju. Zahvaljujući sveobuhvatnom osvježenju prošlog ljeta s nadopunama sustava pomoći u vožnji, MBUX (Mercedes-Benz User Experience) multimedijskog sustava i ENERGIZING Comfort sustava, model CLS je već tehnološki aktualan.

Kao coupé izvedba, model CLS, zajedno sa svim roadsterima i cabrioletima, spada u kategoriju Mercedes-Benz automobila iz snova. Do danas je klijentima u cijelom svijetu prodano preko četiri milijuna primjeraka, uključujući preko 450.000 modela CLS od predstavljanja prve generacije 2004. godine. U 2020., Kina je bila najveće prodajno tržište za model CLS Coupé, nakon čega slijede Južna Koreja, SAD i Njemačka. Najčešći razlog kupnje, koji su naveli kupci modela CLS, spominje se njegov dizajn: sportska nota je pravi luksuz u ovom segmentu kupaca.

Mercedes CLS FL

Model CLS sada ima još više sportski izgled. Bazni model s AVANTGARDE vanjštinom serijski uključuje novi prednji donji spojler s istaknutim otvorima za zrak, dva otvora sa strane i prednji razdjelnik u srebrnoj krom boji. Stražnji donji spojler ima crni umetak u imitaciji difuzora i srebrnu kromiranu ukrasnu traku. Aluminijski kotači promjera 19 inča dolaze u dvije nove dizajnerske izvedbe: s 5 dvostrukih krakova ili kao višekračni naplatci.
Ako je CLS opremljen AMG Line vanjskim dizajnom, još jasnije signalizira svoju sportsku notu: ova izvedba uključuje AMG stilske komponente. To uključuje AMG specifični prednji donji spojler s A-krilom u crnoj boji, prednji razdjelnik u srebrnoj krom boji, sportske i prepoznatljive otvore za zrak s okomitim letvicama i aerodinamički oblikovana krilca u crnoj boji visokog sjaja. Druge značajke uključuju AMG spojler bočnih pragova i AMG rub spojlera na poklopcu prtljažnika. U kombinaciji s AMG Line vanjštinom, moguće je odabrati dvije nove boje za 20-inčne, AMG višekračne aluminijske kotača visokog sjaja: tremolit sivu ili crnu visokog sjaja.

Svi modeli s AVANTGARDE ili AMG Line vanjštinom imaju novu masku hladnjaka. Specijalne značajke ove maske su Mercedes-Benz uzorak (trodimenzionalni zvjezdasti uzorak s kromiranim sjajnim površinama) te letvica u crnoj boji visokog sjaja s kromiranim umetkom i integriranom Mercedesovom zvijezdom. Nova boja laka za model CLS je spectral plava metalik.

Dodatno uz više prepoznatljivu vanjštinu, unutrašnjost je također unaprijeđena. Dvije nove izvedbe ukrasnih elemenata, uključujući i one za središnju konzolu, dostupne su u drvetu smeđeg lješnjaka otvorenih pora i sivom drvetu visokog sjaja. Također je proširena i ponuda kožnih presvlaka: Neva siva/magma siva i sienna smeđa/crna su dvije nove kombinacije boja.

Kao dio nadopune, model CLS je dobio redizajnirani multifunkcijski upravljač presvučen nappa kožom. Prečke upravljača izvedene su u crnoj boji visokog sjaja sa srebrnim krom rubovima, a poluge mjenjača u srebrnoj krom boji. Uz Driving Assistance paket (opcija), vozaču pružaju podršku Active Distance Assist DISTRONIC i Active Steering Assist. U ovom slučaju, kapacitivni senzori u upravljaču detektiraju ruke vozača. U oblozi upravljača nalazi se dvozonska senzorska pločica. Senzori s prednje i stražnje strane obruča registriraju jesu li ruke vozača na upravljaču. Više nije potrebno pomicati upravljač kako bi sustavi pomoći bili informirani kontrolira li vozač automobil. To unaprjeđuje korisničku prihvatljivost tijekom vožnje u poluautonomnom režimu.

250 stručnjaka u Mercedes-Benz designo odjelu u gradu Sindelfingen mogu po želji transformirati model CLS u posve osobno vozilo. Odabir je također proširen za ove specijalne opcije: na primjer, novinu predstavljaju specijalne boje Jupiter crvena, kašmir bijela magno i smaragd zelena. Dostupne su za sve pakete opreme.

Mercedes CLS
Mercedes-Benz CLS Coupé (2021.) i novi, osvježeni doživljaj MBUX tehnologije…

Designo unutrašnjost u dva tona boje s ekskluzivnom nappa kožom dostupna je u pet novih kombinacija: klasično crvena/crna, sedlo smeđa/crna, tartuf smeđa/crna, duboko bijela/crna i yacht plava/crna.

Izoštren u mnogim detaljima: Mercedes-AMG CLS 53 4MATIC+
Mercedes-AMG nadogradio je ovaj sportski top model s raznim vizualnim istaknutim značajkama i atraktivnim paketima opreme. Standardne inovacije modela CLS 53 4MATIC+ uključuju redizajnirani prednji kraj sa sportskim AMG branikom u obliku A krila sa crnim krilcima i vidljivim zračnim zavjesama, kao i AMG karakterističnu masku hladnjaka s okomitim prečkama. Obrubi vjetrobrana napravljeni su od poliranog aluminija ili, u kombinaciji s Night paketom, u crnoj boji visokog sjaja. Pokrovi vanjskih zrcala obojani su u boji karoserije. I u ovom slučaju iznimka su modeli s AMG Night paketom ili AMG Exterior II Carbon paketom: ovdje su pokrovi vanjskih zrcala izvedeni u crnoj boji visokog sjaja ili imaju kućišta od karbonskih vlakana. Mercedes-AMG vozači također upravljaju CLS modelom s najnovijom generacijom upravljača koji je presvučen nappa kožom te s poznatim AMG tipkama na upravljaču sa zaslonom.

Što se tiče opcijskih dodataka, dva nova paketa omogućavaju ovom coupéu da bude još više sportski: AMG Night paket II, koji je dostupan u kombinaciji s AMG Night paketom, uključuje masku hladnjaka, Mercedesovu zvijezdu na stražnjem dijelu i tipografiju u tamnom kromu.

AMG DYNAMIC PLUS paket unaprjeđuje dinamiku u svakom pogledu. Crveno obojane čeljusti kočnica sa crnim AMG natpisom vanjštini osiguravaju vizualni naglasak. U unutrašnjosti, AMG Performance upravljač presvučen nappa kožom/DINAMICA mikro vlaknima, ili alternativno nappa kožom, zaokružuje ovaj paket sa sportskom elegancijom. Performanse trkaće staze sa sportskim naglaskom mogu se iskusiti s dodatnim ”RACE” režimom vožnje s Drift funkcijom.

Model CLS 53 4MATIC+ kombinira visoku snagu od 320 kW (435 KS) sa sportskim stilom i visokom učinkovitosti. Integrirani starter-generator nakratko isporučuje dodatnih 16 kW snage i 250 Nm okretnog momenta i osigurava električno napajanje od 48 volti. Sustav ujedinjuje starter i alternator u jedan električni motor i integriran je između motora i mjenjača. Kao i inteligentno turbo prednabijanje s električnim pomoćnim kompresorom (eZV) i turbo punjač na ispušne plinove, teži jednakom cilju: ponuditi performanse i dinamičnost vožnje koji su karakteristični za AMG, uz istovremeno smanjenje potrošnje goriva i emisija. Ekstremno brzi AMG SPEEDSHIFT TCT 9G mjenjač, potpuno promjenjivi AMG Performance 4MATIC+ pogon na sve kotače i AMG RIDE CONTROL+ zračni ovjes također doprinose dinamičnom iskustvu vožnje.

Planirano je samo 300 komada nove Limited Edition serije. Za boju laka, kupac može odabrati između kašmir bijele magno i selenit sive magno. Iznad bočnih pragova ugrađene su trkaće trake. Na Edition modelu u kašmir bijeloj magno boji izvedene su u tamno sivoj metalik sjajnoj boji. Ako je model CLS lakiran u sivoj magno boji, trake su izvedene u crnoj pastelnoj sjajnoj boji. Obje izvedbe trake istaknute su u crvenoj pastelnoj sjajnoj boji.

Dio serijske opreme su 20 colni AMG aluminijski kotači s 5 dvostrukih krakova, obojani u crnu boju i s obrubom visokog sjaja, kao i AMG Night paket i AMG Night paket II (pogledajte gore za detalje). Uz AMG Night paket, odabrani vanjski elementi izvedeni su u crnoj boji visokog sjaja. To uključuje prednji razdjelnik AMG prednjeg donjeg spojlera, pokrove vanjskih osvrtnih zrcala i obrube bočnih prozora. Iza B nosača, CLS model ima toplinski izolirajuća, zatamnjena stakla.

AMG DYNAMIC PLUS paket (za ponudu opreme, vidi gore) također je dio serijske opreme ovog Edition modela. Kada se otvore prednja vrata, LED tehnologija se koristi za 3D projiciranje AMG amblema na tlo pored vozila.

Unutarnje značajke sportskog posebnog modela: AMG nappa koža u dva tona boje, crna/srebrna siva biserna, AMG ukrasni elementi od karbonskih vlakana, upravljač presvučen nappa kožom i DINAMICA mikro vlaknima s kontrastnim gornjim šavovima kao i AMG tipkama na upravljaču te AMG natpisom na središnjoj konzoli.

Mercedes CLS

Uz poznate benzinske modele, model CLS 300 d 4MATIC koji je predstavljen u ožujku 2021. ima blago hibridni pogonski sklop. Njegov četiri-cilindrični dizelski motor (OM 654 M) dolazi s integriranom drugom generacijom integriranog startera-generatora i 48-voltnim električnim sustavom. Snaga sustava je 195 kW uz 15 kW iz električnog motora. Obnavljanje kinetičke energije i mogućnost ”krstarenja” s isključenim motorom čine ovaj pogonski sklop vrlo učinkovitim. Elektrifikacija također omogućuje uporabu električnog kompresora rashladnog sredstva za sustav klima uređaja.

Ovdje je dan pregled najvažnijih značajki u pogledu mehanički promjena:

 • Nova radilica povećava hod klipova do 94 mm i zapreminu na 1993 cm3 (prethodno: 92,3 i 1950)
 • Tlak ubrizgavanja raste do 2700 bar (umjesto 2500)
  Posebno kratka vremena odziva i jednolika raspodjela snage zahvaljujući vodom hlađenim turbo punjačima, koji sada imaju promjenjivu geometriju turbine
 • Natrijem ispunjen odvod za hlađenje u svakom od čeličnih klipova. To pomaže u smanjenju vrhova temperature u utoru sagorijevanja klipova
 • Električni kompresor rashladnog sredstva
 • Što se tiče naknadnog tretmana ispušnih plinova, ovi najsnažniji četiri cilindrični dizelski motori poduzimaju sljedeći korak naprijed. Komponente uključuju
 • Blisko ugrađeni katalizator za skladištenje NOx plinova za smanjenje dušičnih oksida
 • DPF – filtar dizelskih čestica sa specijalnim premazom za smanjenje dušičnih oksida
 • SCR katalizator (selektivno katalitičko smanjivanje emisija s preciznim ubrizgavanjem AdBlue tekućine), kao i
 • Dodatni SCR katalizator u podvozju vozila s odvojenim preciznim ubrizgavanjem AdBlue tekućine

Foto: Daimler