Peugeot 508 Sport Engineered, ukroćena zvijer, Francuzi ponovno imaju glavnog glumca za kultni film Taxi

Peugeot  PSE test driveteam

Peugeot sad ima odgovor na uvijek pomalo nedodirljivo njemačko društvo. Novi 508 PSE je limuzina začinjena hibridnim sustavom, koji rezultira brojkama od 360 KS i ubrzanjem do 100 km/h za svega 5,2 s…

Kakve je samo Peugeot kroz povijest GTi modele predstavljao, a sada su ta čuvena tri slova, koja su nam donijela zbilja nekoliko posebnih izvedbi (prije svega 205 GTi opa.a),  pala u sijenu oznake – PSE.

Lavlje kandže zbilja su efektan dodatak. Novi Peugeot 508 PSE baš strši, odskače, kako hoćete. Ništa čudno, uz Kryptonite vizuale i naglašene elemente nove linije uvijek iznova kradu poglede.

Zapravo, kad bolje razmislimo, tako dojmljivo zvuči oznaka ovog modela. Natpis Peugeot Sport Engineered privlačio je poglede na ulicama. Stvarno ostavlja dojam kao da se radi o nekom prototipu, koji je tek maloprije pušten iz razvojnog centra. Nije ni daleko od toga, posebno kad znate kako je ovaj automobil prošao poseban tretman i kakve brojke stoje iza njega.

Peugeot  PSE test driveteam
U Selenium nijansi izgleda stvarno impresivno… (foto: Hrvoje Grguljaš)

Već sam po sebi Peugeot 508 je vizualno jako atraktivan automobil, a PSE odjel samo je začinio na svoj način francusku limuzinu. Posebno u oko upadaju specifični usisnici zraka istaknuti modernom i kričavo žuto-zelenom bojom Kryptonite, koja osigurava bolje hlađenje motora, a istovremeno dodatno ističe ovaj 508 na cesti. Teško da se može pronaći bolja kombinacija od ove testirane u sivoj Selenium boji.

Peugeot  PSE test driveteam
Veliki diskovi i dojmljive čeljusti naziru se iza 20 colni kotača… (foto: Hrvoje Grguljaš)

Priča oko estetskog dojma nastavlja se s ogromnim kotačima (Michelin Pilot Sport 4S  – 245/35 R20), iza kojih doslovno svu pažnju kradu velike kočione 4-klipne čeljusti i ventilirani disk promjera 380 mm. Straga, sjajno crna traka pojačava 3D Full LED svjetala s trostrukom kandžom i efektnom animacijom prilikom zaključavanja ili otključavanja. Zapravo, od svih detalja, posebno nam se sviđa stražnji branik. Uz suptilne spojlere, 508 PSE nalikuje kao akter iz kultnog filma Taxi. Jedino bi voljeli da su ispušni nastavci još veći, uvjerljiviji…

Peugeot  PSE test driveteam

Kad već komentiramo izgled, možemo se prebaciti i na interijer. Peugeot i-Cockpit puno je puta prepričan, opisan. Nama se sviđa ovaj dizajnerski istup, iako će mnogi reći kako ne donosi dovoljno komocije.
Peugeot  PSE test driveteam
Peugeot i-Cockpit kao i svaki put izaziva velike impresije s detaljima…
Mali upravljač ponovno upada u oko, a brzinomjer i dalje nije najbolje vidljiv. Svaki detalj interijera, protkan je Sport Engineered detaljima. Baš na takvim stvarima mnogi drugi proizvođači padaju.
Peugeot  PSE test driveteam
Iako 508 PSE ne skriva svoju ekstremnu narav, on je u konačnici automobil s kojim želite osvajati kilometre svaki dan. U gradu je udoban, posebno u strujnom ciklusu (42 km dosega osiguranom iz litij-ionske baterije od 11,5 kWh, u praski je to nekih 35 km). Uz ovakav automobil lako je zavoljeti i život na punjačima, iako i bez njihove pomoći ovaj model ima puno potencijala. Na testu je ova 360 KS snažna izvedba trošila 10,2 l.

Brojka koja izaziva respekt, ako znamo da 508 PSE vozi u pratnji 1.6 litrenog PureTech benzinca od 200 KS i dva elektromotora (prednji 110 KS / stražnji 113 KS). Uz sve to, tu je i više nego dojmljivi 520 Nm okretnog momenta. Takva rapsodija snage znači krajnjih 250 km/h i 5,2 sekunde do 100 km/h.
Peugeot  PSE test driveteam
1.6 litreni benzinac od 200 KS fino surađuje s dva elektromotora…

Kako to u vožnji izgleda? Jako jednostavno i prije svega nenapadno. Zaboravite na neki ludo uvjerljiv zvuk, Francuzi su mogli taj dio bolje odraditi. Očito je bilo kompromisa, Peugeot 508 PSE prije svega je i dalje limuzina s kojom promovirate eleganciju. Dok se u vožnji jedino prelazak iz prvog u drugi stupanj osjeti, rekli bismo klasična priča, kada je prijelaz s elektromotora na benzinski u pitanju.

Ovaj sportaš i šminker u jednom na struju vozi sve do 140 km/h. Bez paljenja benzinca do posla i kući? Da, barem u teoriji. Zanima nas, međutim, kakav je izvan grada, pa odlazimo na zavojitu otvorenu cestu i mijenjamo u program Sport.

Peugeot  PSE test driveteam
Prepoznatljivo lice, na prometnicama izaziva veliku pažnju…

Što zamjeramo PSE odjelu? Višak kilograma definitivno, ali treba biti i realan – nisu imali što za izbaciti. Iako se u vožnji to toliko i ne osjeti, 508 PSE teži čak 340 kg više od standardne benzinske varijante 1.6 Turbo (225 KS). To ujedno predstavlja mali problem i za agresivnu vožnju zavojima, u kojoj bi voljeli i više izravnosti na volanu.

Ovo je s pravom francuska rapsodija mobilnosti u režiji Peugeota. Sigurno ih neće biti puno isporučeno, ali ovakvi modeli čine prometnice zanimljivima. Kvaliteta izrade i ukupan dojam su odlični, ali krajnja cijena od preko 500.000 kuna ipak bi mogla biti preveliki zalogaj i za one najveće fanove marke. I onda nam samo recite da ne volite hibride i plug-in hibride. Ovaj Peugeot 508 PSE je jamac romantike novog doba…

Peugeot  PSE test driveteam

Peugeot 508 Sport Engineered

Motor: 4 cilindra, benzinski + elektromotor
Obujam: 1598 ccm
Ukupna snaga: 360 KS
Ukupni okretni moment: 520 Nm
Mjenjač: automatski / 8-brzina
Dimenzije: 4.7500 x 1.860 x 1.407 mm
Prtljažnik: 487 – 1537 litara
Maksimalna brzina: 250 km/h
Ubrzanje 0-100 km/h: 5.2 s
Potrošnja na testu: 10,2 l/100 km
Emisija CO2: 42 g/km
Cijena: 512.490 kn

Peugeot  PSE test driveteam

Foto: Hrvoje Grguljaš