BMW M4 omiljen kod domaće publike, od sada uz Akrapovič simfoniju

BMW M4 omiljen kod domaće publike, od sada uz Akrapovič simfoniju

Proljetna vožnja u primjerku koji se na najbolji mogući način opire drskoj i dosadnoj strani sadašnjosti, podsjetila nas je još jednom zašto svaka M izvedba koja se pojavi, odmah ponese i kultni status…

Najvažnije je ostati hladne glave, kada je ovako nešto u igri. Taj agresivni, goropadni nastup koji su Bavarci podarili BMW M4, jednostavno izaziva veliki respekt.

Rijetki će ostati suzdržani na takav nastup. BMW je svojim modelima unio jedan neobjašnjiv duh koji ne stari i pri tome, još bolje – teško da će ikada postati dosadan.

BMW M4 omiljen kod domaće publike, od sada uz Akrapovič simfoniju 1
Naš M4 vozio se na atrkativnim BBS CI-R naplatcima… (foto: Valentino Leš)

Pa kako nešto ovako, u ‘Austin yellow’ nijansi može biti normalno? Boja koja otkriva svaki mišić ovog ultimativnog modela. Zapravo, kad bolje razmislimo teško je reći koji je ‘ten’ najbolji za M4.

Istinska inačica čistokrvnog sportaša, koja se krije iza tvorničkih oznaka F82, pojavila se krajem 2013. godine. Bio je svojevrsna prekretnica i ‘kršitelj filozofije proizvođača. Naravno, tu mislimo na nove oznake, i tada teško prihvatljiv naziv – serija 4. Kasnije se pokazalo, kako se nova nomenklatura među BMW fanovima brzo usvojila.

Vratimo se ponovno na vanjski izgled. Na prvi pogled, još uvijek aktualnom M4 (nasljednik stiže na jesen), teško je pronaći barem jednu umjerenu liniju na karoseriji. S takvim nastupom jasne su i namjere ovog bavarskog ‘bildera’. Na početku je bilo mnogo skeptika, a kao veliki upitnik je označena promjena atmosferskog V8 za redni šesterocilindraš (kodnih oznaka S55B30T0) od 2979 cm3 potpomognut s dva turbo punjača. U originalu, izvedba broji 431 KS, dok se naš primjerak može pohvaliti brojkom od gotovo 500 KS.

BMW M4 omiljen kod domaće publike, od sada uz Akrapovič simfoniju 2
U pokretu ili na parkingu, izgleda baš moćno (foto: Valentino Leš)

Taj redni šestak s vremenom se pokazao odličnim, performanse su postale još bolje, djelomično i zbog uvjerljivog DCT 7-stupanjskog automatika. Zanimljiv podatak i ništa manje bitan je kako vozilo s ručnim mjenjačem gubi na masi gotovo 40 kilograma. Znamo da vam zvuči zanemarivo, ali kada ste čest gost ‘track day’ susreta, takve stvari igraju važnu ulogu.

BMW M4 omiljen kod domaće publike, od sada uz Akrapovič simfoniju 3
Vozačka pozicija teško da može biti bolja, a pogled preko ‘nabubrene’ haube samo podsjeća kakva je ‘mašinerija’ u igri (foto: Valentino Leš)

Zlatni Bavarac ispod poklopca motora koji se sada podiže klasično kao kod mnogih drugih modela uz pomoć snažnog amortizera, skriva sklop koji ponosno nosi moćni oznake – M Power.

Nedodirljivi M modeli tako su na neki način isto zahvaćeni uslijed novih vrijednosti i utjecaja novog doba i tehnologija. Ako vas tješi, smanjena je masa motora također za nekih 10 kilograma. No, usprkos svim promjenama gotovo je nevjerojatno koliko je eksplozivan. Tempiran je u svakom trenutku i neovisno o broju okretaja, jasno dajući do znanja da on ne poznaje pojam ‘turbo rupa’.

Fascinira u još jednom djelu, a to je njegov karakter, koji može od M4 napraviti vozilo za svakodnevno korištenje, iako njegov potencijal stalno poziva na pritiskanje papučice gasa.

Gradska vožnja i gužve lakše se prolaze s mjenjačem s dvije spojke postavljenim u automatskom načinu rada, te amortizerima i upravljačem podešenim na jednu od prve dvije postavke (Comfort ili Sport). Ne treba ni govoriti, kako je tada ovjes znatno ugodniji, a njegovu zategnutost možete osjetiti na nekim većim neravninama i lošijim cestama. Dok pokušavamo glumiti ekonomične vozače (pri tome je potrošnja 15,5 l na 100 km), nemamo mira i prebacujemo na Sport postavku, zvuk nas odaje i naša racionalnost pada u vodu.

BMW M4 omiljen kod domaće publike, od sada uz Akrapovič simfoniju 4
Ugraviranih 330 km/h jasno govori, kakav je ovo zapravo automobil (foto: Valentino Leš)

Duboki zvuk, grgljanje prilikom svake promjene brzine još su izraženiji, jer je isprobani model dobio dodatak u vidu Akrapovičeva ispuha. Ne trebamo govoriti koliko je lako s M4 ‘zaplivati’ u zavoju. Narančasta lampica sustava DSC (Dynamic stability control) još nam je dopustila slobodnije ruke.

Značajnije dorade na vozilu:
BBS CI-R naplatci (19″)
Akrapovič ispuh
interijer (detalji)

Zasigurno nitko nije posumnjao kod novog M4, kada su ubrzanja i međuubrzanja u pitanju. Tvornički podatak za ubrzanje do 100 km/h glasi svega 4,4 sekunde s DCT mjenjačem gura. Tim rezultatom ide u red najbržih M modela uopće proizvedenih. Gotovo je na tragu ultimativnog M3 GTS modela.

BMW M4 omiljen kod domaće publike, od sada uz Akrapovič simfoniju 5
Dovoljno je samo čuti – Akrapovič ispuh (foto: Valentino Leš)

Glasni M4 svoje najbolje trenutke pruža na 5.500 pa sve do 7.300 o/min i nudi doista ogromnu količinu zabave. Također, dojmljivi su i prolasci zavojima, zahvaljujući odlično posloženom Active M diferencijalu (otvoreni) koji će i od prosječnog vozača napraviti čovjeka koji djeluje kao da jako dobro zna što radi za volanom. Djelomično zaključavanje ili čak potpuno pružit će odlično prianjanje i vrtnju pogonske stražnje osovine. No, takve stvari zanimat će samo one najekstremnije. Naša preporuka je, kako se u ovom automobilu može uživati na puno drugih načina.

BMW M4 omiljen kod domaće publike, od sada uz Akrapovič simfoniju 6
Neki će reći, ovo je moderna interpretacija M3 E46, pa stvarno i je… (foto: Valentino Leš)

Stoga možemo reći, duh prošlosti je prisutan. Novi pravac autoindustrije nije toliko baš otišao u krivom smjeru, barem kod nekih proizvođača. Još kada se sami poigrate, ‘po svom guštu’ s nekim dodacima, priča je potpuna.

BMW M4 omiljen kod domaće publike, od sada uz Akrapovič simfoniju 7

BMW M4 (F82)

Motor: četiri cilindara, turbo
Obujam: 2979 cm³
Snaga: 450 KS+ pri 5.500 o/min
Mjenjač: automatski, 7-brzina
Najveći okretni moment: 530 Nm pri 1.850-5.500 o/min
Pogon: stražnji
Najveća brzina: 300 km/h
Ubrzanje 0-100 km/h: 4,4 s
Spremnik goriva: 60 l
Dimenzije D/Š/V: 4.671/1.870/1.383 mm
Prtljažnik: 445l
Težina praznog vozila: 1497 kg
Potrošnja na testu: 15,5 l /100 km
Emisija CO2: 204 g/km

BMW M4 omiljen kod domaće publike, od sada uz Akrapovič simfoniju 8

foto: Valentino Leš

 

Automobil ustupljen od: Principe Luxury Rental