Zašto je DPF filter postao tako omražen?

DPF

DPF (eng. Diesel Particulate Filter), filter krutih čestica je u današnje doba strogih eko regulativa najvažnija stvar na našim automobilima…

Glavna zadaća DPF filtera je smanjenje Co2 plinova. Proizvođači su se odlučili na dvije različite konstrukcijske strane DPF i FAP filteri.

Nažalost DPF i FAP filteri su česta tema razgovora u slučaju kvarova na našim automobilima te nažalost nisu jeftini za zamjenu.

DPF se koristi u većem postotku zbog svoje jednostavnije izvedbe. Formiran je od kućišta, sondi za mjerenje na ulazu i izlazu iz filtera, te naravno samih saća u kojima se nakuplja čađa, koja nije uspjela izgorjeti u komori za izgaranje. Njegovo regeneracijsko „čišćenje“ se odvija na više načina ovisno o njegovoj začepljenosti.

DPF

Kod malog postotka začepljenosti dolazi do regeneracije u određenim uvjetima vožnje. Jedan primjer je vožnja autoputom kada dolazi do povećanja temperature ispušnih plinova koji u tome trenutku može iznositi i do 500°C. Upravo to može izazvati zapaljenje čestica. U slučaju da je došlo do kritične mase koja se nakupila u samom DPF i nemogućnosti regeneracije vožnjom u normalnim uvjetima, potrebno je izvesti prisilnu regeneraciju uz pomoć dijagnostičkih alata u specijaliziranim servisima.

DPF

U tome slučaju program pokreće regeneraciju prilikom koje motor radi na velikom broju okretaja zbog povećanja temperature te dodaje dodatnu količinu nafte koja pospješuje izgaranje cestica.

Što se krije iza FAP oznake?

FAP filter (fra. Filtre à particules) većim djelom je zastupljen kod modela iz PSA grupacije. Konstrukcijski je malo složeniji od DPF filtera, a sastoji se također od kućišta, sondi na ulazu i izlazu, sača, a dodatno ima sonde za ubrizgavanje aditiva(Eolys). Za smanjenje temperature za otprilike 200°C čime dolazimo do nižih temperatura, u FAP filteru prilikom izgaranja čestica samim time dolazimo do veće izdržljivosti filtera.

FAP
FAP filter (foto: DriveTeam.hr arhiva)

Regeneracija u FAP filterima se odvija na sličan način kao kod DPF filtera samo ovdje imamo spremnik koji pomoću pumpe ubrizgava određenu količinu aditiva u filter.

Nažalost DPF/FAP filter su dijelovi koji su česta tema razgovora u slučaju kvara na našim automobilima, a pored svega toga nisu nimalo jeftini za zamjenu. Zato se velika većina ljudi odlučuje za opciju čišćenja samog filtera specijalnim tekućinama za ispiranje.

No, nažalost postoji i veliki broj onih vozača koji se odlučuju na uklanjanje filtera, prvo fizički, a potom i kroz ‘software gašenje’. Samim time dolazi do nemogućnosti „hvatanja“ ispušnih čestica te dolazi do povećanja Co2 plinova.

Tako i prolazak na tehničkom pregledu postaje jako upitan zbog neispunjavanja tehničke homologacije.