Što sve možemo sami promijeniti na svom automobilu?

Motor popravak DT naslovna

Prošlo je vrijeme kada su se automobili mogli održavati kod kuće. Sve je više elektronike i senzora koji nas ograničavaju u svojim naumima. Otkrivamo što zapravo možemo promijeniti na svojim automobilima…

Moderni automobili današnjice postali su doslovce neprobojni. Mnoštvo senzora i elektroničke opreme u komunikaciji su jedno s drugom te nas samo jedan krivi potez može dijeliti od apsolutne katastrofe, što će u konačnici rezultirati posjetom kod ovlaštenog servisera ili mehaničara. Što zapravo možemo raditi na automobilu?

Primjerice, automobili koji su opremljeni ksenon ili bi-ksenonskim svjetlima, ona rade na naponu od čak 20.000 volti pa je neupućeno mijenjanje žarulja riskantan potez. Čak i promjena akumulatora kod nekih automobila rezultira potrebom za reprogramiranjem prozora pa i elektronskog daljinskog ključa čije je prisustvo bitno i za pokretanje motora, pa i tu valja pripaziti. Moderna LED svjetla garantiraju kako je njihov životni vijek paralelan s životnim vijekom automobila, no ukoliko dođe do kvara, nerijetko je potrebno zamijeniti cijeli far, što komplicira ideju održavanja kod kuće.

Motor popravak

Želite li promijeniti običnu žaruljicu u glavnim prednjim svjetlima nerijetko ćete morati posegnuti za uputstvima za uporabu, naoružati se strpljenjem i ukloniti nekoliko dijelova prije nego što dođete do svjetala. Ispod poklopca motora kriju se brojni dijelovi i komponente koje potencijalno mogu smetati kod izmjene žaruljica, a uz ograničeni prostor svakako je cilj i demotivirajuće prirode. U prijevodu, mnogi će odustati od zamjene te to prepustiti serviseru. Posljednja direktiva EU naglašava da promjena žaruljica ne smije biti komplicirana, ali svugdje postoji svojevrsna “siva zona”, pa tako i ovdje, gdje je teško definirati što “ne smije biti”.

Motor popravak

Od jednostavnijih preinaka i izmjena mogu se promijeniti filteri zraka, interijera i ulja, može se nadodati ulje, antifriz te tekućina za pranje stakala. Čak niti s promjenom guma stvari nisu tako jednostavne. Ako su opremljene pasivnim sustavima praćenja tlaka u gumama (mjeri se brzina okretanja kotača preko ABS sustava), moguće je bezbolno riješiti problem. No, ako je riječ o ugrađenim aktivnim sustavima (posebni senzori u svakoj gumi), nakon promjene guma u vlastitom aranžmanu oni vjerojatno neće funkcionirati, pa je ponovno potrebno kontaktirati servisnog savjetnika te ugovoriti termin.