EKSKLUZIVNO: Hyundai Tucson otkriven, totalni zaokret i pristup u pogledu dizajna

Tucson

Hyundai je upravo predstavio novi Tucson, a već su nam za oko zapali neki zanimljivi detalji. Ovo su najveće novosti 4. generacije modela koji je do sada prodan 7 milijuna primjeraka…

Hyundai Tucson upravo je uplovio u svoju četvrtu generaciju. Model Tucson predstavljen je 2004. zajedno s bratskim modelom Kia Sportage, a tijekom godina etabolirao se kao jedan od sigurnih kupnji u svom segmentu, s prodanih 1.4 milijuna primjeraka samo u Europi.

csm hyundai all new tucson    faf

No, sad je vrijeme za potpuno novi model koji je sada napravio zanimljiv istup u odjelu dizajna. “Sensuous Sportiness“, dizajnerski jezik Hyundai, u praksi znači novu, inovativnu prednju masku koja može potpuno sakriti prednje LED farove kad ne svjetle tamnim geometrijskim uzorcima koji su isti kao i na masci motora.

Zanimljiva rješenja protežu se i na stražnji kraj vozila gdje je sad dominantna velika LED traka koja povezuje svjetlosne grupe na lijevoj i desnoj strani. Stražnji brisač je skriven ispod spojlera, a tu je i svojevrsni difuzor sa ispušnim sustavom na desnoj strani.

Interijer se odlikuje karakteristično dizajniranim kokpitom s velikim središnjim ekranom infotainment sustava sustav osjetljivog na dodir koji broji 10,25 inča u dijagonali. Da je Hyundai u trendu svjedoči i uklanjanje tradicionalnih tipki za klima-uređaj te se istim sada upravlja na ‘touch’. Zanimljiv je i dizajn upravljača, a praktičnih pretinaca za sitnice ovdje ima napretek.

Ambijentalno osvjetljenje u 64 boje i 10 razina intenziteta će opotpunjavati noćne vožnje, a kvaliteta materijala je podignuta u odnosu na prethodnika. Također, Apple CarPlay i Android Auto funkcije bit će dostupne i sa slabijim paketima opreme gdje interijer krasi ekran dijagonale 8 inča.

hyundai all new tucson

Što se motorizacije tiče, novi Tucson nudi najširi spektar elektrificiranih pogonskih sklopova u segmentu kompaktnih SUV-ova. Nude se tri mogućnosti elektrificiranog pogonskog sklopa te čak dva motora s unutarnjim izgaranjem, ali i četiri izbora prijenosa. Uz elektrificirane pogonske sklopova za kojim će potražnja porasti, Tucson je dostupan s i konvencionalnim motorima 1.6 T-GDI od 150 KS te 1.6 CRDi od 115 KS. Benzinski motor 1.6 T-GDI serijski stiže sa šesterostupanjskim inteligentnim ručnim mjenjačem (6iMT) ili sedmerostupanjskim mjenjačem s dvostrukom spojkom (7DCT). Snažnija inačica tog motora diše sa 180 KS nudi i pogon na sva četiri kotača.

Tu će biti i novi 1.6 CRDi 48V motor sa 136 KS, u kombinaciji s blagim hibridnim motorom i 7DCT automatskim mjenjačem. Kupci će moći birati i plug-in hibridna verzija potpuno novog Tucsona s već spomenutim 1.6 T-GDI motorom i snažnih 265 KS.

Tucson

Potpuno novi Hyundai Tucson postat će treća generacija modela koji će se proizvoditi u Europi u pogonu Hyundai Motor Manufacturing Czech (HMMC) u Nošovicama u Češkoj. Druga generacija Tucsona bio je prvi model proizveden u HMMC-u, što dodatno naglašava Hyundaijevu predanost i posvećenost europskom tržištu.

Na domaće tržište stiže do kraja godine, a za cijenu i detaljne specifikacije opreme ipak valja još malo pričekati…

foto: Hyundai