Honda Civic Type R (2023.), preko 320 KS za novog kralja staza s prednjim pogonom

Honda Civic Type R

Nova, 6. generacija Honda Civic Type R izvedbe predstavljena je noćas na posebnom događaju u Los Angelesu…

Posve nova Honda Civic Type R najsnažniji je model u 30-godišnjoj povijesti Type R modela. Napravljena je od temelja kako bi pružila uzbudljive performanse uz iskustvo vožnje koje izaziva ovisnost – i na cesti i na trkaćoj stazi.

Honda Civic Type R (2023.), preko 320 KS za novog kralja staza s prednjim pogonom 25
2023 Honda Civic Type R

Vrhunac modela, novi Civic Type R je najbrža i najsnažnija Honda ikada ponuđena u SAD-u. Temeljen na potpuno novoj 11. generaciji Civic Hatchbacka,

Civic Type R slavi se diljem svijeta kao simbol ekstremnih performansi i poželjnosti u šest varijanti otkako je debitirao u Japanu kao model 1997. godine. Tek drugi model Civic Type R ikada prodan u Sjedinjenim Državama, potpuno novi Civic Type R iz 2023. nedavno je postavio novi rekord staze serijskih automobila s prednjim pogonom na stazi Suzuka u Japanu, domu Formule 1 Honda Japanese Grand Prix ​​2022, osiguravajući svoju ostavštinu kao Civic Type R s najboljim performansama ikada.

Nova lagana i vrlo čvrsta karoserija pomaže u poboljšanju stabilnosti pri velikim brzinama. Spreman za stazu, ugođen i testiran na Nürburgringu, čuveni osjećaj ovisnosti o vožnji Civica Type R dodatno je pojačan poboljšanim ovjesom i performansama upravljanja.

Honda Civic Type R (2023.), preko 320 KS za novog kralja staza s prednjim pogonom 26
2023 Honda Civic Type R

Još snažnija i osjetljivija verzija Hondinog nagrađivanog 2,0-litrenog motora s turbopunjačem u kombinaciji s poboljšanim ručnim mjenjačem sa šest stupnjeva prijenosa i sustavom za usklađivanje broja okretaja. Iako Honda nije otkrila službene brojke koliko će snage isporučivati, znamo da će premašiti 320 KS koliko je donosio prethodnik…

Cijene i dodatni detalji o Civic Type R iz 2023. bit će objavljeni ove jeseni.

Dulji, niži i širi, novi Type R mišićav, ali uglađen i sofisticiran dizajn ima prekrasno integriranu naprednu aerodinamiku za postizanje dobro uravnotežene potisne sile, kao i smanjenje otpora.

Snažni blatobrani izbijaju iznad kotača omotanih širim gumama. Novi, agresivniji dizajn prednjeg branika ima sportsku rešetku u obliku saća.

Civic Type R bit će dostupan u pet upečatljivih boja: Historic Championship White – Type R ekskluzivna završna obrada koju obožavaju Honda entuzijasti, Rallye crvena, Boost plava, Crystal Black Pearl i Sonic Grey Pearl nijansa.

Foto: Honda