Premijera: Predstavljen Audi A3 Sportback, imamo li novog kralja kompaktne premium klase?

A small

Novi Audi A3 Sportback odlikuje kompaktne proporcije i sportski dizajn. Široka, upečatljiva ‘singleframe’ maska i veliki otvori za zrak na prednjem kraju naglašavaju dinamički karakter premium kompaktnog automobila.

Tu je i novi dizajn grafike dnevnih LED svjetala, a uz doplatu stiže i Matrix LED tehnologija. Novi A3 Sportback duži je za 3 cm u odnosu na prethodnika te sada broji 4,34 metara. Međuosni razmak (2,64 metara) te visina (1,43 metara) ostali su isti. Audi A3 uz Sportback varijantu uskoro će stići kao i limuzinska inačica, dok je trovratna inačica u potpunosti odbačena.

A small

Sportski i sofisticirani dizajn nastavlja se u unutrašnjosti s novim mjenjačem, aluminijskim ili karbonskim umetcima, upečatljivim kvakama vrata i instrumentnom pločom u crnoj boji. Tapeciranje sjedala izrađenih od recikliranih PET boca koji su ukrašeni kontrastnim šavovima također imaju premijeru u novom A3.

A small

Nadalje, serijski stiže 10,1 inčni ekran osjetljiv na dodir (po uzoru na Q3), a vozača će razveseliti i činjenica kako virtualni kokpit od sad također čini serijsku opremu. Uz doplatu, potonji može narasti na 12,3 inča. MMI sustav najnovije generacije krasit će novi premium kompakt koji je povezaniji nego ikad.

A small

Što se motorizacije tiče, A3 Sportback prvotno će biti ponuđen sa samo dva motora, benzinskim 1,5 TFSI (150 KS) te dizelskim (2.0 TDI sa 115 KS ili 150 KS). Sva tri motora standardno dolaze upareni sa šesterostupanjskim ručnim mjenjačem, a kao doplata stiže i izvrsni S-Tronic automatski mjenjač.

A small

Benzinskim motorima potpora je 48-voltni sustav starter-generator koji nudi impuls od 50 Nm i omogućava 40 sekundi ‘jedrenja’ s isključenim motorom. Performansama i štedljivosti pogoduje smanjenje koeficijenta otpora zraka na 0,28. Snažniji motori i Quattro pogon stižu kasnije, a špekulira se kako će se ubrzo pridružiti i papreniji modeli.

A small

Narudžbe za novi A3 Sportback kreću već sredinom ožujka, a prvi će primjerci u salone stići u svibnju ove godine. Cijena u Njemačkoj za 1.5 TFSI sa 150 KS iznosi 28.900 eura, a unutar prvih godinu dana Audi će ponuditi i posebnu, Edition One inačicu baziranu na S-Line paketu opreme.