Dacia i službeno okrenula novi list i krenula u provođenje plana

Dacia duster new logo

Dvadeset mjeseci nakon što je predstavljen strateški plan Renaulution, marka Dacia sprema se ispisati novo poglavlje

14. siječnja 2021. godine Renault Grupa predstavila je Renaulution, novi korporativni strateški plan za svaku marku u okviru grupacije. Cilj za marku Dacia bio je jasan: postati sinonim za pristupačnu mobilnost i potvrditi svoj status esencijalne marke.

Takav cilj i vizija posebno su opravdani brojnim uspjesima marke: Dacia je u 18 godina prodala 7,5 milijuna vozila i postala treća najprodavanija marka na tržištu privatnih kupaca u Europi. Marka sada predstavlja suvremenu viziju automobila koju jednostavni kupci, kojih je svakim danom sve više, posebno cijene. Riječ je o kupcima koji svoj novac troše pametno, željni su slobode i jednostavnih užitaka te izbjegavaju prekomjernu potrošnju.

Zahvaljujući dosadašnjim rezultatima i stavu koji ide ukorak s vremenom, marka Dacia bolje no ikad odgovara na potrebe društva te je spremna istražiti nova područja i oplemeniti C-segment vrijednostima i kvalitetama koje su joj donijele uspjeh u B-segmentu.

Dacia i službeno okrenula novi list i krenula u provođenje plana 19

Dvadeset mjeseci nakon što je predstavljen strateški plan Renaulution, Dacia je potpuno spremna i s nestrpljenjem čeka započeti novo poglavlje u svojoj povijesti. Marka je odlučila poraditi na svojoj privlačnosti i poželjnosti i pritom zadržati najbolji omjer cijene i kvalitete. Kako bi u tome uspjela, posljednjih je mjeseci mijenjala svoj vizualni identitet, logotip, izgled prodajnih salona, dizajn i boje.

Početak novog poglavlja na simboličan je način obilježen na danima marke Dacia – događanju na kojem se okupilo više stotina međunarodnih novinara, a koje se održalo od 13. do 15. rujna 2021. u Le Bourgetu. U praksi, novo se poglavlje temelji na potvrđivanju triju vrijednosti koje će biti okosnica Dacijina djelovanja i dizajna proizvoda u nadolazećim godinama.

ESENCIJALNO I KUL

U posljednjih 18 godina Dacia je svojim kupcima nudila ono što im je zbilja neophodno i s vremenom dokazala da je sve više od toga – suvišno.

Naravno, definicija neophodnog s vremenom se mijenja. Uzmimo za primjer klima-uređaj koji prije 18 godina nije bio neizostavna oprema u vozilu, no danas jest. Nasuprot tome, čemu postavljati dva ili tri zaslona u automobil kada postoji brz i pametan način za uparivanje vlasnikova pametnog telefona s vozilom, primjerice uz pomoć sustava Dacia Media Control koji obuhvaća sve najvažnije značajke?

Esencijalno ne znači da je nešto rudimentarno ili siromašno. Dacia je sada pametnija, kreativnija i privlačnija. Posebice u pogledu praktičnih obilježja kao što su revolucionarni sustav Media Control i modularni krovni nosači koji zamjenjuju tradicionalni model nosača (dostupan opcijski), ali i dizajna koji je sada još više kul i pritom ne košta više!

Dacia će sutra poduzeti novi kreativni iskorak i predstaviti značajku za pametne telefone koja predlaže vremena i mjesta za uzimanje pauze od vožnje. Ta nova značajka razvijena je u suradnji Dacijinih timova i timova uključenih u razvoj sustava Software République, među kojima je i Renault Grupa.

ROBUSTAN I STVOREN ZA AKTIVNOSTI NA OTVORENOM

Pouzdanost i izdržljivost Dacijin su recept za uspjeh, a vjernost kupaca to najbolje dokazuje: vlasnici Dacije u Francuskoj ostaju vjerni svojem vozilu u prosjeku 8 godina, a 60 % njih se pri kupnji novog vozila ponovno odlučuje za Daciju. Dacia nudi i najbolji omjer cijene i kvalitete: preprodajna vrijednost rabljenog vozila u prosjeku je 10 puta veća od prosječne cijene vozila nespecijaliziranih proizvođača.

Budući da su robusna i pouzdana, vozila marke Dacia idealna su za aktivnosti na otvorenom (kojima u slobodno vrijeme pribjegava sve veći broj kupaca), ali i za profesionalnu upotrebu.

Dacia i službeno okrenula novi list i krenula u provođenje plana 20

Dacia će sutra poduzeti novi korak kako bi se uskladila s kretanjima na tržištu te će osnažiti svoju ponudu vozila dizajniranih posebno za terensku vožnju. Marka će nastaviti nuditi pogone na sve kotače i opremu za aktivnosti na otvorenom, uključujući komplet koji će biti dostupan od 2023., a koji će omogućiti postavljanje dvostrukog ležaja u Joggeru u samo nekoliko minuta, i to bez zakrčivanja prostora prtljažnika. Četveročlana obitelj čak će moći postaviti šator iznad putničke kabine kako bi povećala životni prostor.

EKOLOŠKI I PAMETNO: MANJI TROŠKOVI I VEĆA EKOLOŠKA OSVIJEŠTENOST

Dacia teži preklapanju pojedinačnih i kolektivnih interesa. Umjesto da razvija nove tehnologije, radije upotrebljava iskušane i dokazane tehnologije koje štede novac. Primjer je toga postojeća platforma CMF-B. Povrh toga ne ugrađuje suvišnu tehnologiju i estetske dodatke u svoja vozila pa su ona lakša i troše manje, čime su na dobitku i vozači i planet. Jogger je, primjerice, 300 kg lakši od konkurentnih sedmerosjeda.

Široka primjena recikliranih materijala još je jedan u nizu Dacijinih prioriteta. Uzmimo za primjer Duster u kojem je čak 12 % upotrijebljenih plastičnih dijelova reciklirano – što premašuje prosječnu upotrebu recikliranih dijelova u novim vozilima za europsko tržište. Tu se, ponovno, susreću interesi kupaca i našeg planeta.

Dacia će sutra poduzeti novi korak i povećati udjel reciklirane plastike u svojim modelima. Cilj je doseći 20 % reciklirane plastike u novoj generaciji Dustera. U tu će se svrhu reciklirani dijelovi upotrebljavati za izradu kako skrivenih dijelova vozila (što je danas čest slučaj) tako i onih vidljivih (što se danas rjeđe susreće). Marka je reciklirane dijelove najprije upotrijebila za izradu zaštite podvozja ispod prednjeg odbojnika Sandera Stepway, a sada ide korak dalje te upotrebljava novi materijal koji su posebno prilagodili inženjeri marke – Starkle®: ekološki prihvatljivu, robusnu, elegantnu i recikliranu plastičnu masu.

Dacia i službeno okrenula novi list i krenula u provođenje plana 21

BESPRIJEKORNO KORISNIČKO ISKUSTVO

Novo poglavlje u povijesti marke uključuje postupnu promjenu u interakciji marke s kupcima, pružajući im još savršenije i ugodnije iskustvo u vožnji.

Cjelovita je obnova ovog proljeća zahvatila i Dacijine prodajne salone. Novi su izložbeni prostori sada posebno svrhoviti, iznimno fleksibilni, ekološki osviješteni i prilagođeni po razumnoj cijeni. Dacia prepliće fizičko i virtualno iskustvo prodaje pa je za svoje kupce razvila i aplikaciju proširene stvarnosti za pametne telefone.

Denis Le Vot, glavni direktor marke Dacia rekao je: „Dacia iz godine u godinu privlači nove kupce koji traže ono što je u današnjem svijetu možda i najcjenjenije: esencijalno. Novi kupci teže razumnom i odgovornom društvu, a veže ih i drugačiji pogled na automobile. Automobili koji privlače svojim sadržajem, udobnošću, izgledom i koji su povrh toga najpristupačniji. To je Dacia! Samo ono što je doista važno, bez jeftinih trikova i pretjeranih troškova dizajna.”

Foto: Dacia