Mercedes-Benz CL (C140), posljednji iz SEC obitelji slavi 30. rođendan

Mercedes C SEC CL  godina

Sa samouvjerenim dizajnom, Mercedes-Benz SEC luksuzni coupéi modeli kroz generacije su izazivali velike emocije, iznimka nije ni model iz serije 140…

Ogromnim i na svoj način prekrasan model iz serije 140 ušli su na svjetsku automobilsku pozornicu prije 30 godina kao vrhunski modeli u asortimanu osobnih automobila marke, koji nose pedigre S-klase. Ovi vrhunski sportski touring automobili temeljili su se na luksuznim limuzinama serije 140, ali su se stilski razlikovali od njih jasnije nego što je to bio slučaj s kupeima i limuzinama prethodne serije modela 126. “Novi SEC Coupé modeli nude vrlo malu otpornost na vjetar, a još više na moderne stavove autoindustije. Uostalom, svatko tko je tehnološki lider mora biti i uzor kada je dizajn u pitanju”, stoji u prodajnoj brošuri iz premijerne godine.

Mercedes C SEC CL  godina

Godine 1992. 600 SEC je bio najskuplji serijski automobil proizveden u Njemačkoj. Tamo je u veljači 1992. koštao 220.020,00 DM sa svojom raskošnom opremom i terminima – ne uključujući dodatne stavke dostupne na zahtjev. Danas ovaj fascinantni luksuzni coupé blista kao posebna zvijezda među “mladim” i odavno su ih entuzijasti otkrili kao moderne suvremene klasike iz ranih ’90-ih u znaku luksuza i inovativnosti.

Mercedes C SEC CL  godina

Tehnološki, luksuzni coupé u mnogome je bio inovativan. Između ostalog, dobio je program elektroničke stabilnosti ESP 1994. I u ostalim aspektima, razvoj modela Coupé – kao i kod limuzina S-klase – usmjeren je na daljnje usavršavanje udobnosti i sigurnosti.

Mercedes C SEC CL  godina

To je variralo od prozora s dvostrukim staklom za optimalnu akustiku i sigurnosnih pojaseva s ulagačima do električnog podešavanja sjedala (sa standardnom memorijskom funkcijom u 600 SEC), te od automatske kontrole klime s odvojenim zonama za vozača i suvozača (standardno u 600 SEC), a posebna priča je bila pomno podešen ovjes. Potonji se sastojao od novorazvijene prednje osovine s dvostrukim polugama, koja je bila vibracijski odvojena od karoserije, i neovisnog stražnjeg ovjesa s temeljno revidiranim položajem kotača.

Elegantni model imao je premijeru na Sjevernoameričkom međunarodnom salonu automobila (NAIAS) u Detroitu od 11. do 19. siječnja 1992. Europski debi uslijedio je na sajmu automobila u Ženevi od 5. do 15. ožujka 1992. U početku su bile dostupne dvije varijante Ponuđeni su 500 SEC (V8 motor zapremine 4.973 cc i 235 kW/320 KS) i 600 SEC (V12 motor zapremine 5.987 cc i 290 kW/394 KS). Snaga motora odgovara onoj u dotičnim 140 modela serije S-klase limuzina. Od 1994., treći model s 4,2-litrenim V8 motorom s četiri ventila po cilindru nadopunio je ponudu luksuznih coupé modela. U to vrijeme, međutim, više nisu nosili oznaku SEC, već su bili poznati kao kupei S-klase nakon uvođenja nove Mercedes-Benz nomenklature za sve serije modela osobnih automobila u lipnju 1993. Od 1996. do kraja proizvodnje u 1998. elegantni modeli s dvoja vrata konačno su nazvani CL-Klasa.

Mercedes C SEC CL  godina
Ovako je sve krenulo, konceptni prikaz iz 1992. – Mercedes-Benz CL

Činjenica da su SEC modeli zaradili svoju najvišu naplatu ne samo tehničkom izvrsnošću, performansama i ponosnom cijenom, jasno su govorile i recenzije modela s dvoja vrata u međunarodnim medijima: „Prilagođen za kraljeve,” napisao je specijalizirani časopis “Road & Track” o Mercedes-Benzu 600 SEC u svom izdanju iz travnja 1993. godine. U ožujku 1993. “Frankfurter Allgemeine Zeitung” je čak hvalio isti model kao i “Car Autobahn” u izvješću o vožnji pod naslovom “Njegovo Veličanstvo u coupe formi”. Međutim, autor je također odao počast dinamici velikog coupéa: “Iznenađujuće okretan, veliki automobil baca se u zavoje kao da na vagi ima upola manje mase.”

Ova jedinstvena kombinacija luksuzne elegancije i sportskih performansi danas oduševljava ljubitelje brenda kao i prije 30 godina. Ukupno je u tvornici u Sindelfingenu u roku od šest godina proizvedeno točno 26.022 modela serije 140 coupéa. Od toga su gotovo trećina bili top modeli V12 (8.573 vozila). Značajno više od polovice kupaca odlučilo se za varijantu s 5-litrenim V8 motorom (14.953 vozila).

Foto: Daimler