Unimog i priča o radnom stroju koji je od svoje prve pojave fascinirao

Unimog povijest

Unimog je sa svojom premijernom pojavom na poljoprivrednom sajmu u Frankfurtu bio senzacija davne 1948. godine…

Kamion, radni stroj koji je od prvog dana oduševljavao. 1948. godine Unimog je trebao nositi ime Mercedes-Benz, a proizvela ga je tvrtka za proizvodnju strojeva Boehringer u Göppingenu. Vozilo je izazvalo veliku pomutnju na sajmu 1948. godine koji je organiziralo Njemačko poljoprivredno društvo (DLG) u Frankfurtu. To je bilo prvi put da je javnost svjedočila poljoprivrednom traktoru opremljenom s dva sjedala, utovarnim prostorom, pogonom na sve kotače, opružnim osovinama i na koncu radnom vozilu koje je postizalo brzinu od 50 km/h.

Unatoč svim tim novim karakteristikama, vozilo je ulijevalo povjerenje potencijalnim kupcima jer ga je pokretao dobro poznati i pouzdani četverocilindrični Daimler-Benzov dizelski motor od 25 KS.

Unimog povijest

Nakon svoje prve prezentacije široj publici, vozilo je postalo trenutni hit i Boehringer tim vratio se kući s kompletnom knjigom narudžbi za 150 primjeraka. Od veljače 1949. u tvornici Boehringer u Göppingenu izgrađeno je više od 600 vozila Unimog, prije nego što je proizvodnja univerzalno primjenjivog motoriziranog stroja prebačena u Gaggenau 1951., a potom u Wörth, gdje je preimenovan u Mercedes-Benz Unimog.

foto: Daimler