Michelin potvrdio ugradnju čipova u gume, putem mobitela otrkivati će se važni parametri

Michelin

RFID čipovi funkcioniraju pomoću radijske frekvencije, dobivene informacije o gumama (trajnost, tlak zraka) očitavati će se na posebnoj aplikaciji za mobilne telefone…

Kako prenosi Revija HAK, veliki proizvođač guma Michelin najavljuje kako će u svoje pneumatike od 2023. početi ugrađivati čipove kako bi ih korisnici mogli lakše kontrolirati.

Gume su posebno važne u velikim flotama transportnih vozila i vlasnicima je važno u kakvom su stanju, jesu li optimalno napunjene zrakom. Gume koje su ispod tvornički propisanih razina utječu na povećavanje potrošnje goriva.

RFID čipovi funkcioniraju pomoću radijske frekvencije. Korisnici će na posebnoj aplikaciji za pametne telefone dobivati ključne informacije o gumama, poput istrošenosti ili napunjenosti zrakom. Naravno, ova tehnologije biti će dostupna i osobnom programu vozila.

Svako peto vozilo gospodarskog sektora, prema analizama u Michelinu, ima gume koje nisu prikladne za daljnju vožnju, ostalih 63% guma na vozilima nije optimalno, odnosno postoji neki problem s njima koji može eskalirati i postati mnogo ozbiljniji.