Mercedes-AMG C 63 S E Performance, najsnažnija 4-cilindra na svijetu i zaokret AMG odjela od 680 KS!

Mercedes AMG C  S E PERFORMANCE

Novi Mercedes-AMG C 63 S E Performance donosi pravi preokret u 55-godišnjoj povijesti AMG sektora. Sa znanjem i iskustvom iz Formule 1, donosi najsuvremenije tehnologije iz motosporta na cestu.

Dvobrzinski električni motor smješten na stražnjoj osovini prati 2,0-litreni turbo motor koji je uzdužno postavljen sprijeda. Ovo je najsnažniji serijski četverocilindraš na svijetu. Isporuka snage i povećanje okretnog momenta odvijaju se vrlo spontano i bez odgode: kao u Formuli 1. Električni pogonski sklop i baterija visokih performansi od 400 volti su ekskluzivni AMG patent. Oni naglašavaju vrhunsku inženjersku kompetenciju programera iz Affalterbacha. Baš kao u Formuli 1, baterija je posebno dizajnirana za brzu izlaznu snagu i potrošnju s inovativnim izravnim hlađenjem ćelija. Kombinirana snaga sustava je 500 kW (680 KS), kombinirani maksimalni okretni moment sustava 1020 Nm. Ovo su nove vršne vrijednosti za C-klasu.

Mercedes-AMG C 63 S E Performance, najsnažnija 4-cilindra na svijetu i zaokret AMG odjela od 680 KS! 25

Ostale značajke nove serije modela je potpuno varijabilni sustav pogona na sve kotače. AMG Performance 4MATIC+ koristi se za prijenos pogonske snage na cesti, a uključuje Drift Mode za još više užitka u vožnji. Ovome je pridodano aktivno upravljanje stražnjom osovinom kao standard, još jedna jedinstvena značajka u ovom segmentu.

Mercedes-AMG C 63 S E Performance, najsnažnija 4-cilindra na svijetu i zaokret AMG odjela od 680 KS! 26

“S C 63 S E PERFORMANCE otvaramo novo poglavlje u povijesti naše marke. Čak i 55 godina nakon osnivanja naše tvrtke, mi u AMG-u nastavljamo pokazivati ​​smjelost i volju da ostvarimo kreativnost, da isporučimo nešto posebno. Novi C 63 je pravi ‘game changer’. Sa svojim revolucionarnim konceptom donosi potpuno novi pristup segmentu, koji je do sada bio prvenstveno karakteriziran obećanjem isključivo performansi. S maksimalnom snagom sustava od 680 KS , doista držimo ovo obećanje. Ali inteligentni P3 hibridni koncept nudi mnogo više. Siguran sam da ćemo s ovom tehnologijom, koja uključuje mnogo znanja iz Formule 1, također privući novu skupinu kupaca”, kaže Philipp Schiemer, predsjednik Upravnog odbora Mercedes-AMG.

Mercedes-AMG C 63 S E Performance, najsnažnija 4-cilindra na svijetu i zaokret AMG odjela od 680 KS! 27

Kao i u Formuli 1, baterija je posebno dizajnirana za brzu isporuku i preuzimanje energije. Električni domet od 13 kilometara omogućuje praktičan radni radijus, primjerice u gradu ili u stambenim područjima, stoji u službenom Mercedes-AMG dopisu.

Najsnažniji serijski četverocilindraš na svijetu
U modelu C 63 S, četverocilindrična jedinica razvija 350 kW (476 KS) pri 6725 o/min. To ga čini najsnažnijim četverocilindričnim motorom u serijskoj proizvodnji na svijetu. Maksimalni okretni moment od 545 Nm dostupan je pri 5250-5500 o/min. Generator pokretača s remenom (RSG) kombinira alternator i starter u jednoj komponenti. RSG pokreće motor s unutarnjim izgaranjem i osigurava osnovnu opskrbu pomoćnih komponenti kao što su klima uređaj ili svjetla za vožnju. Ovo također vrijedi kada je vozilo na semaforu i razina napunjenosti visokonaponske baterije više nije dovoljna za podršku niskonaponskog električnog sustava u vozilu. RSG je integriran u visokonaponsku mrežu od 400 volti.

Mercedes-AMG C 63 S E Performance, najsnažnija 4-cilindra na svijetu i zaokret AMG odjela od 680 KS! 28

Snaga se prenosi preko AMG SPEEDSHIFT MCT 9G mjenjača (MCT = Multi-Clutch Transmission), u kojem mokra startna spojka zamjenjuje pretvarač zakretnog momenta. Smanjuje težinu i, zahvaljujući nižoj inerciji, optimizira odziv na pritisak papučice gasa, posebno tijekom naleta i promjena opterećenja. Detaljno kalibrirani softver osigurava iznimno kratka vremena mijenjanja stupnjeva prijenosa kao i brzo višestruko prebacivanje u niže stupnjeve prijenosa ako je potrebno. Osim toga, funkcija srednjeg gasa u načinima vožnje “Sport” i “Sport+” pruža posebno emocionalno privlačno iskustvo mijenjanja brzina. Tu je i funkcija RACE START koja osigurava optimalno ubrzanje iz mjesta.

Službene potvrde nema, ali prve AMG primjerke C klase u Hrvatskoj bi mogli očekivati već krajem 2022.

Foto: Mercedes-Benz

Tehnički podaci

Mercedes-AMG C 63 S E PERFORMANCE 
Ukupna snaga momenta 500 kW (680 KS)
Ukupni moment 1020 Nm
Motor 2.0-litre redni/ s električno potpomognutim turbo punjenjem ispušnih plinova
Obujam motora 1991 ccm
Snaga benzinskog motora 350 kW (476 KS) pri 6750 o/min
Najveći moment 545 Nm pri 5250-5500 o/min
Najveća snaga (el.motor) 150 kW (204 KS)
Najveći moment (el.motor) 320 Nm
Pogon AMG Performance 4MATIC+ pogon na sve kotače s potpuno promjenjivom raspodjelom momenta i načinom Drift
Prijenos AMG SPEEDSHIFT MCT 9G
Potrošnja goriva

kombinirana

6.9 l/100 km(6.9 l/100 km)
CO2 emisije 156 g/km (156 g/km)
Potrošnja električne energije kombinirana 11.7 kWh/100 km 
Klasa učinkovitosti
Kapacitet baterije 6.1 kWh
Električni doseg 13 km
Ubrzanje 0-100 km/h 3.4 s
Najveća brzina 250 km/h, opcijski 280 km/h
Masa praznog vozila (prema EC) 2111 kg (2145 kg)