Lamborghini Murcielago je uveo marku u 21. stoljeće i ispisao sjajno poglavlje u povijesti

Lamborghini Murcielago

Lamborghini u ovoj godini slavi V12, motor koji je pokretao njegove najpoznatije modele gotovo 60 godina. Među njima je i Murciélago…

Murcielago, kako je samo i danas dojmljiv… Po tradiciji, Lamborghini imena svojih modela bira iz svijeta koride. U slučaju Murciélaga, što na španjolskom znači “šišmiš”, legenda kaže da je bik s ovim imenom koji je preživio arenu za bikove darovan Don Antoniju Miuri, te da je od te životinje slavni uzgajivač uzgojio svoje bikove Miura. U stvarnosti nema dokaza koji podupiru ovu legendu, a postoje i neka odstupanja u vremenskom podudaranju.

Lamborghini Murcielago je uveo marku u 21. stoljeće i ispisao sjajno poglavlje u povijesti 25

Inače, Lamborghini je Murcielago predstavio na sajmu automobila u Frankfurtu u rujnu 2001., te je V12 motor odvezao u 21. stoljeće. I to je učinio na najneobičniji način, s obzirom na to da je, kada je ovaj model debitirao, 6,2-litreni motor imao najveću izlaznu snagu od 580 KS. To je bilo izuzetno velika snaga, s obzirom na korištenje velikih katalizatora potrebnih da bi automobil bio odobren na svim svjetskim tržištima, uključujući i ona najstroža u pogledu emisija.

Murciélago je bio prvi Lamborghini koji je u cijelosti dizajniran korištenjem CAD-CAM sustava, koji jamči preciznost dizajna najviše razine i omogućuje značajno veću kvalitetu montaže i završne obrade. Što se tiče izgleda, Murciélago se u potpunosti oblikovao unutar novog dizajnerskog odjela, Lamborghini Centro Stile, pod vodstvom Luca Donckerwolkea koji je već redizajnirao Diablo, ali koji je s Murciélagom imao rijetku privilegiju započeti s čisti list za dizajn karoserije i interijera. Ukupna visina bila je samo 120 centimetara, a zadržana su prepoznatljiva obilježja poput vrata koja se otvaraju u zrak.

Lamborghini Murcielago je uveo marku u 21. stoljeće i ispisao sjajno poglavlje u povijesti 26

Kada je prvi put stvoren, Murciélago je došao u samo jednoj verziji s tvrdim krovom sa 6,2-litrenim motorom koji isporučuje 580 KS pri 7200 o/min. Zahvaljujući podmazivanju sa suhim karterom, Murciélago i njegov motor postavljen pet centimetara niže od motora Diabla, donosili su prednost u smislu voznih karakteristika. Mogao je postići maksimalnu brzinu od 330 km/h, a od 0 do 100 je išao za 3,8 sekundi.

Lamborghini Murcielago je uveo marku u 21. stoljeće i ispisao sjajno poglavlje u povijesti 27

Murciélago coupéu se zatim pridružila roadster inačica 2004. Druga generacija Murciélago modela, formalno Murciélago LP 640-4 (i zatvoreni i roadster), debitirali su 2007. i ostali u proizvodnji s V12 isporučujući povećani 640 KS pri 8000 o/min do 2010. Godine 2010. na scenu je stigao Murciélago LP 650-4 Roadster, s ručno pričvršćenim mekim krovom i 6,5-litrenim motorom snage 650 KS pri 8000 o/min, a kruna je bila izvedba iz 2009.-2010., u kojoj nam se predstavio 670-4 SV (Super Veloce). Sa snagom od 670 KS i maksimalnom brzinom od 341 km/h, bio je 100 kg lakši zahvaljujući korištenju karbonskih vlakana za brojne komponente.

Lamborghini Murcielago je uveo marku u 21. stoljeće i ispisao sjajno poglavlje u povijesti 28

Svi modeli Murciélaga imaju pogon na sva četiri kotača, sa sustavom posuđenim izravno od onoga iz Diabla, s Ferguson viskoznim diferencijalom koji može raspodijeliti okretni moment do najviše 70% straga i 30% sprijeda. Podvozje od ugljičnih vlakana s podnom pločom mješovite strukture s aluminijem u to je vrijeme bilo najkruća potporna struktura koju je Lamborghini ikada proizveo. Šasija je potpuno revidirana, s novim ovjesom i geometrijom.

Murciélago je bio posljednji Lamborghini V12 koji je dolazio s mehaničkim mjenjačem, u ovom slučaju sa šest brzina. Kasnije je ručni mjenjač nadopunjen elektroničkim automatiziranim mjenjačem.

Foto: Lamborghini