U Japanu od 1. travnja svi novi automobili moraju biti opremljeni s automatskom funkcijom paljenja svjetala

VW Caravelle

Svjetla su oduvijek bila vrlo važan sigurnosni faktor na automobilima. Dolaskom novih automobila, dnevna svjetla zamijenila su, preko dana i za dobre vidljivosti, funkciju kratkih svjetala. No, Japan smatra kako to nije dovoljno, pa je zakonom odlučio to ‘podebljati’…

Japanski proizvođači dobili su jasan zahtjev; sva nova vozila od 1. travnja ove godine moraju imati automatsko paljenje svjetala! Potreba za svjetlom u skladu je s UN-ovim Pravilnikom 48, pri čemu se prednja svjetla trebaju uključiti u roku od dvije sekunde kada se razina svjetla u okolini smanji na manje od 1.000 luksa – ili oko 15 minuta prije zalaska sunca vedrog dana. S druge strane, prednja se svjetla trebaju ugasiti kad ambijentalna svjetlost prelazi 7000 luksa.

Razlog tomu su povećane prometne nesreće u kojima sudjeluju vozači, ali i biciklisti tijekom sumraka ili u ranu zoru. Na taj bi se način, budući da se automatska funkcija paljenja svjetala neće moći ‘ugasiti’, uvelike smanjio broj prometnih nesreća u tom periodu. Također, tu je i povećanje vidljivosti automobila na cesti.

Fotografija: Erfolg LED