Lexus – luksuzni pionir hibridne tehnologije već tri desetljeća!

Lexus generacije

Od premijernog predstavljanja sad već davne 1989. godine, Lexus se u godinama koje su uslijedile uspješno etabolirao kao jedan od pionira hibridne tehnologije u auto-industriji…

Uz iznimno luksuzan nastup koji je oduševio u početku američko, pa potom i europsko tržište, Lexus se afirmirao u dugogodišnjem razvoju hibridnih električnih sklopovlja te tehnologije punjenja koja je zauvijek promijenila auto-industriju.

Krajem osamdesetih godina prošlog stoljeća cestama su jurili moćni, žestoki motori upitne ekonomičnosti, no kako se 21. stoljeće bližilo, svijet se budio pred neposrednim izazovom globalnog zatopljenja i potrebom za očuvanjem prirodnih resursa. Bilo je potrebno novo rješenje, a upravo je Lexus zaslužan za taj presedanski korak unaprijed.

Godine istraživanja i razvoja kulminirale su modelom RX 400h, prvim hibridnim hibridnim Lexusom i prvim luksuznim hibridnim vozilom na svijetu koji je ugledao svjetlo dana 2005. godine. Izvana se izgledom nije razlikovao od tadašnjeg SUV-a RX 300, ali ispod poklopca motora stvari su ipak bile drugačije. U tom se modelu ispod poklopca motora nalazio 3,3-litreni benzinski V6 motor, ali to je bio samo jedan element radikalnog, novog hibridnog električnog sustava sa mogućnošću punjenja.

picture

Koncept hibrida genijalan je brak motora s unutrašnjim sagorijevanjem i elektromotora. Njihovim performansama – u skladu ili pojedinačno – upravlja automatski i neprimjetno inteligentni sustav koji crpi snagu iz odgovarajućeg izvora za maksimiziranje učinkovitosti ili performansi. Električnu snagu motor stvara tijekom vožnje automobila, a pretvara se i iz kinetičke energije proizvedene pri kočenju ili usporavanju. Napajanje se pohranjuje u visokonaponsku bateriju koja ne zahtijeva ponovno dodavanje.

Lexus generacije

Lexusov hibridni pogon čistokrvna je hibridna tehnologija, što znači da vozilo može raditi isključivo na struju. To u praksi znači nultu emisiju i potrošnju goriva. U početku se to ograničavalo na male brzine i relativno kratke udaljenosti, ali kako je tehnologija razvijana, sposobnost električnog vozila eksponencijalno je rasla. Danas Lexusovi hibridi mogu putovati do 50% vremena u zagušenom gradskom okruženju bez da se benzinski motor koristi.

Lexus generacije

Druga generacija Lexusovog hibridnog pogona značajno je podigla ljestvicu. U novoj luksuznoj limuzini LS 600h, 2007. godine uveden je hibridni sustav koji je imao V8 motor – 5,0-litarski agregat. Lexus je uspio nadmašiti samog sebe te je s tim sustavom isporučio snagu koja se do tad mogla pronaći isključivo u V12 motorima. Motor je ispucavao 445 KS i 520 Nm okretnog momenta, a do 100 km/h ova je krstarica postigla u samo 6,3 sekunde.

Međutim, kada je u pitanju emisija i ekonomičnost goriva, LS 600h također je bio pionir u svojoj klasi: kombinirani ciklus potrošnje goriva od 9,29 l / 100 km bio je respektabilan, a njegove relativno niske emisije zaradile su status SULEV (Super Ultra Low Emission Vehicle) u SAD-u.

eshngeu source

Hibridni sustav imao je pomalo sportski karakter, poglavito u limuzini GS 450h. Dvostupanjski planetarni zupčanik s smanjenjem brzine motora korišten je i u GS i LS modelima, ali za LS 600h hibridni je prijenos bio poboljšan. Nikal-metal-hidridna baterija proizvela je 280 V, ali pojačani pretvarač mogao bi ovo povećati do 650 V.

GS 450h i RX 450h, koji su 2009. zamijenili dotadašnji RX 400h, opremljeni su novim 3,5-litarskim V6 motorom. Zahvaljujući upotrebi elektronički kontroliranog uređaja s razdvajanjem snage, prijenos je bio uz pomoć CVT mjenjača, ali uz jednu prednost – prvi put u hibridu – ručnog načina izmjene i AI-Shift koji je koristio umjetnu inteligenciju za prilagodbu performansi prema stilu vozača i uvjetima vožnje. Lexus nije samo poboljšao učinkovitost i profinjenost svoje tehnologije, već je hibride činio boljima u vožnji.

lch

Treća generacija Lexusovog hibridnog pogona postigla je napredak i u učinkovitosti i u responzivnosti. Revidirani sustav prvi je put prikazan u IS 300h, prvom IS modelu koji ima hibridnu inačicu, a na tržište je stigao 2013. godine. Razlog boljih performansi bio je novi 2,5-litreni benzinski motor Atkinson ciklusa, opremljen D-4S izravnim ubrizgavanjem goriva, inteligentnim VVT-i promjenjivim vremenom ventila i visoko učinkovitim sustavom recirkulacije ispušnih plinova.

U kombinaciji s hibridnim mjenjačem – diferencijalom, ovakva je motorizacija dala zavidnu emisiju ispod 100 g / km CO2 i uštedu goriva od 4,3 l / 100 km. Uz daljnja poboljšanja, ovaj je sustav usvojen i za Lexus NX, prvi Lexusov crossover srednje veličine, te RC 300h coupe, koji su se ponudi pridružili 2014. godine.

ray frq hv

Jedan od najboljih Lexusa ikad proizvedenih zasigurno je model LC500h. Iako je njegov dizajn zaslužio visoke pohvale i nagrade, LC je također označio novu eru u hibridnoj električnoj tehnologiji. Uveden je novi “Multi stage” hibridni sustav, prijenosni uređaj koji zadržava sve karakteristike hibrida, ali koji podiže iskustvo vožnje na višu razinu.

LC 500h opremljen je 3,5-litarskim V6 motorom koji dostiže 6,600 okretaja u minuti,a hibridni sustav u više faza omogućuje maksimalno korištenje svog potencijala, pojačavanjem snage i motora, ali i elektromotora, tako da se optimiziraju performanse pri svim brzinama motora.

Na taj način vozač uživa u prilagodljivijem i izravnijem ubrzanju, boljim performansama i “još oštrijim” karakterom koji je Lexus želio postići. S ukupnom snagom od 359 KS i ubrzanjem do 100 km/h u 5 sekundi, novi pogonski sklop u potpunosti opravdava svoje mjesto u ovom modelu. Potrošnja je još uvijek ostala na razumnih 8,1 l / 100 km. Multi-stage System je od svog predstavljanja u LC-u implementiran tako da izvrsno djeluje u potpuno novoj LS 500h, Lexusovoj najvećoj limuzini.

thelinesq

Također, u modelima kao što su UX 250h te ES 300h, Lexus je i u ovim inačicama zadržao svoju svestranost i moderan dizajn s ciljem smanjenja emisija, dok se ispod poklopca motora skriva 2,5 – litreni benzinski motor s Atkinsonovim ciklusom i električnim motorom.

Tako su spojena dva svijeta,a kada bi to nekom pokušali objasniti prije trideset godina, blijedo bi nas gledali. Lexus je dokazao da se ustrajanim radom može ama baš sve kada se to hoće!