Suzuki Swift Sport MK2 – podsjetnik na dobra stara vremena

Suzuki Swift Sport

Za sreću oktanoglavaca uistinu malo treba…

Tekst: Bernard Beneš

Punih 365 dana proveli smo za upravljačem jednog od zaboravljenih dragulja kategorije gradskih jurilica koji su čak i nemilosrdni britanski auto novinari obasipali hvalospjevima. “Kvaliteta Ford Fieste je jedino što ga dijeli od bivanja najboljim u klasi” izjavio je poznati Autocar, dok je legendarni Henry Catchpole iz EVO Magazina u testu napisao: “Ovjes je jedan od najboljih s kojim sam se ikada susreo – teško ga je dovoljno nahvaliti.“ Mi se skromno pridružujemo epitetima te u nastavku donosimo 5 razloga za kupnju Suzuki Swift Sporta (2012.-2017.).

Suzuki Swift Sport
Svježa linija i nakon gotovo 10 godina radnog staža (foto: Bernard Beneš)

1. Svakodnevici dodaje začin

Prvi je ponedjeljak nakon siječanjskih praznika, nebo je tmurno, cesta bijela od otopljene soli, dočekao vas je niz zaostatka kolege s posla koji je upravo prijavio bolovanje, a zbog corone niste dobili ni božićnicu. Žonglirate sve navedene sive misli, dok čekate zeleno na skretanju za ulicu u kojoj stanujete.

Klik-klak, klik-klak…iznenada podižete lijevu ručicu pored upravljača i naglo se prebacujete u desnu traku. Potrebna su jos dva prestrojavanja u 2. brzini na 5.000 okretaja i uspjeli ste se dočepati kvartovske prečice do vama omiljene sporedne ceste gdje brzim, ali ne silovitim pokretima desne ruke klizite preciznim i kratkim mjenjačem sa 6. brzina. Doduše koristite samo njih 3, no u potpunosti, s kazaljkom obrtomjera konstantno pred crvenim. Tu i tamo si date oduška pa na omiljenom preglednom zavoju isprovocirate stražnji kraj “skandinavskim trzajem” koji na trenutak kontrolirano prokliže klizavim asfaltom dok prednji kotači ne povrate dovoljnu količinu prianjanja, kada naglo povuku 1.050 kg laku limenu igračku.

“Povratak kući pokušaj broj 2” prolazi s osmijehom dok se sportski udobnim ovjesom ljuljuškate prelazeći ležeće policajce, na brige gledajući s puno više optimizma.

2. Opremljenošću posramljuje business limuzine

Dečki iz Hamamatsua darežljiviji su čak i od Sv. Nikole! U malenog Swifta Sporta ugradili su sportska sjedala, kožni trokraki upravljač s tipkama za multimediju, utor za USB, bi-xenon prednja svjetla s funkcijom za pranje, 17‘‘ aluminijske felge, key-less pokretanje vozila te čak i grijanje prednjih sjedala.

Suzuki Swift Sport  of
Jednostavno, vozački orijentirano okruženje…

Neki proizvođači u koje ne želimo trenutno upirati prstom bi mogli Suzukiju u školu.

3. Čuva vlasnikov džep

Maleni gradski „hothatchevi“ prvenstveno su osmišljeni za lakše kretanje urbanim sredinama, pronalaženje parkinga tamo gdje na prvu nema mjesta i nisku potrošnju goriva. Međutim potonje se u posljednje vrijeme teško postiže zbog sve veće mase automobila te ugradnje suludo snažnih turbo motora koji se vrte kao da su na „speedu“, a i jednako se neodgovorno razbacuju benzinom.

Suzuki Swift Sport

Možda je Swift Sport druge generacije zbog drugačijeg pristupa autsajder, no potentni 1.6-litreni atmosferac sa 136 KS s lakoćom vuče nešto više od tone metal, što svaku vožnju čini živom te s prosječnom potrošnjom od 6.5 litara u mješovitom režimu vožnje i itekako štedljivim.

Valja nadodati da japanska pouzdanost nije mit, stoga ako izuzmemo redovne servise, promjene kočnica i pokoje žaruljice, zaboravit ćete na riječ „popravak“.

4. Nenametljiva posebnost

Gdje smjestiti Swifta na ljestvici posebnosti? Svima je jasno da se ovdje ne radi o unikatu poput Lancie Rally 037. Daleko je čak i od 964 Carrere u osrednjem stupnju očuvanosti. Ali ako zavirite u oglasnik teško da ćete pronaći više od 2 primjerka od kojih su oba najčešće čuvana bolje nego službene limuzine predsjednika i dolaze s cijelim nizom papirologije na koju su vlasnici itekako ponosni. Savršeno za osobe koje se žele odmaknuti od najčešće biranih modela poput Fiesta ST, Clio R.S. ili Volkswagen Pola, ali i ostati neupečatljivi na prometnicama suptilnim sportskim dizajnerskim izričajem.

5. Miris nostalgije

U moru limenih raketa s cijelom lepezom sigurnosnih sustava i gotovo stopostotnom autonomnom vožnjom teško je izdvojiti jedan primjerak koji nas nije impresionirao ubrzanjem, brzinom stajanja, munjevitim automatskim promjenama brzina.

Suzuki Swift Sport  of

Divimo se tehnologiji i godinama promišljanja, skiciranja I razvijanja dijelova koji današnje automobile čine toliko impresivnima. Poput kompjutorske igre. Točno, poput Need for Speeda, osim što iz auspuha ne blješti plavo svjetlo nitra.

Suzuki Swift Sport
Foto: Bernard Beneš

Swift je za analogne romantičare koji taj moderni nalet adrenalina žele osjećati cijelim putem dok se uspinju po sljemenskoj cesti, pritom se znojeći na 7.000 o/min vadeći posljednju konjsku snagu iz 4 cilindra. Žele osjećati prelazak preko netom popravljene pasice sa svih 10 prstiju. Jednako tako žele osluškivati čisti, iskreni, reski zvuk majušnog benzinca koji dolazi iz 2 prave ispušne cijevi odvojene decentnim difuzorom.

Suzuki Swift Sport  of

Na kraju se postavlja samo jedno pitanje, jeste li se spremni ponovno zaljubiti u dobra stara vremena?

Foto: Bernard Beneš

Suzuki Swift Sport

Suzuki Swift Sport