Kia prva na svijetu razvila pametni mjenjač – tehnologija mijenjanja brzine s obzirom na prometne uvjete!

KIA

Automobilska grupacija Hyundai-Kia nedavno je objavila da je kao prva na svijetu razvila pametni mjenjač (ICT Connected Shift System), koji pomoću predviđanja informacijsko komunikacijske tehnologije automatski mijenja u optimalnu brzinu s obzirom na situaciju u prometu…

Kia namjerava ovu novu tehnologiju koristiti kod svojih budućih modela. Tijekom procesa razvoja sustava predali su oko 40-ak patentnih prijava. Dok tehnologije koje se koriste kod automatskih mjenjača (npr. Smart Drive Mode, koji je u ponudi kod većine modela Kia) ovise o vozačevim preferencijama pametni mjenjač je prvi sustav, koji automatski mijenja brzinu s obzirom na situaciju na cesti i u prometu.

Pametni mjenjač koristi inteligentni software upravljačke jedinice mjenjača (TCU), koji informacije prikuplja i prerađuje u realnom vremenu. Podaci se dobivaju pomoću sljedećih tehnologija: 3D navigacija s preciznim mapama cesta i postavljenim radarima za mjerenje brzine i radarski tempomat. 3D navigacija sadrži informacije o nadmorskoj visini, strmini, zakrivljenosti, brojnim drugim elementima i aktualnom stanju u prometu. Radar u vozilu detektira brzinu vozila i razmak do vozila ispred i ostalih vozila, dok sprijeda postavljena kamera pruža informacije s vozne trake.

Kia HMG ICT Connected Shift

Upotrebom svih tih podataka TCU pomoću algoritma umjetne inteligencije predviđa optimalni omjer prijenosa u realnom vremenu i u skladu s tim prebacuje u optimalnu brzinu. Kada je na primjer predviđena duža spora vožnja nizbrdicom, a radar ne detektira nikakve nepravilnosti u vezi s vozilom sprijeda, mjenjač zbog snižavanja potrošnje goriva prebacuje u tzv. ler (neutral).

Na testiranjima s pametnim mjenjačem na vrlo krivudavim cestama je broj mijenjanja brzine smanjen za 43% u odnosu na vozila bez tog sustava. Isti također smanjuje broj kočenja za 11% i tako smanjuje umor vozača i istrošenost kočnica.Kod naglih ubrzavanja, koje zahtijeva uključivanje na autocestama, sustav automatski prebacuje u sportski način vožnje (Sport Mode), što unaprijeđuje protočnost u prometu. Nakon uključivanja u promet vozilo automatski vraća u originalni način vožnje pružajući sigurnu i učinkovitu vožnju.

Osim toga motor automatski koči kad pomaknemo nogu s pedale za gas, kada prepozna tzv. ležeće policajce, nizbrdicu i odsjeke ceste s promijenjenim ograničenjem brzine. Promjene razmaka do vozila sprijeda prepoznaje prednji radar, koji automatski prilagođava stupanj prijenosa, što unapređuje vozačevo iskustvo.
Sustav je također usklađen s tehnologijom autonomne vožnje, koja se neprestano razvija. Sustav pametnog mjenjača će u eri autonomnih vozila pružanjem unaprijeđenog odziva na situacije u prometu u realnom vremenu postupno smanjivati potrošnju goriva i omogućavati još stabilnije vozačko iskustvo.

Kia namjerava pametni mjenjač unaprijeđivati s još inteligentnijom tehnologijom, koja će omogućavati komunikaciju sa semaforima, a koja će se temeljiti na tehnologijama LTE ili 5G, a i prepoznavati vozačeve namjere. Sve to će dovesti do još učinkovitijeg mijenjanja brzina.

Tako će vozila u narednim godinama postupno od relativno jednostavnih prijevoznih sredstava evoluirati u pametna rješenja mobilnosti.