Scania 540 S, kraljica potrošnje na tragu V8 kraljevstva

Scania S test vožnja potrošnja fuel consumption review

Scania, za mnoge prijevoznike danas je najbolji izbor u kamionskom sektoru. Ove hrabre najave pokušala nam je opravdati nova 540 S izvedba…

Europske kolege usko specijalizirane za teški program vozila, na svojim prvim test vožnjama nisu štedjeli s pohvalama ovaj kamion. Scania 540 S smatra se najsuvremenijim kamionom današnjice. Osim odličnog i uvjerljivog nastupa najsnažnijeg u ponudi marke motora s rednih šest cilindara, već je i kabina serije S carstvo funkcionalnosti za vozača. To je ujedno i jedan od prvih kamiona ove vrste koji ima novi Scania Opticruise mjenjač i EAS, elektrificirani sustav upravljanja koji dolazi s novom funkcijom ADAS (napredni sustavi za pomoć vozaču).

Iz vanjske perspektive, Scania je najveći naglasak stavila na aerodinamične karakteristike i posljedičnu potrošnju goriva. Sve površine, sprijeda i uz bokove, te do određene mjere ispod, optimizirane su za najmanji otpor. Oprema poput usmjerivača zraka i bočnih pragova pažljivo je integrirana u cijeli dizajn. U konstrukcijama kabine korišten je visoko zatezni čelik. Razni strukturni elementi oblikovani su komprimiranjem prije nego što su spojeni različitim tehnikama zavarivanja, laserskim lemljenjem ili tehnikom hi-tech ljepila, stvarajući posebno robusnu monokok strukturu.

S druge strane, penjanje u kabinu otkriva više unutarnjeg prostora nego prije. Ponešto u području nogu, a još više u visinu (do 5 cm). Novi highline strop viši je 16 centimetara od današnjeg highline stropa u S-kabini. Položaj vozača u svim je novim kabinama pomaknut naprijed za 65 mm prema vjetrobranskom staklu i 20 mm prema boku u usporedbi s prethodnim modelima. Primarni razlog ove mjere je uzeti u obzir potrebe vozača i poboljšati izgled, sigurnost, vid i unutarnji prostor.

Scania S test vožnja potrošnja fuel consumption review

Dakle, ako izdvojimo neke od osnova poput njegove vrhunske aerodinamike, LED svjetala, što je to tako inovativno na ovom kamionu?

Prije svega novi AMT mjenjač, koji nema nikakvih zajedničkih dijelova s ​onim iz ​bivšeg asortimana i dizajniran je za komfornu vožnju na duge staze. Sa širim rasponom zupčanika nude smanjenu buku i 1% manje potrošnje goriva. Oni su za oko 60 kg lakši (na primjer aluminijsko kućište) od prijašnjeg, a tri kočnice na osovini, nadgledane novim sustavom upravljanja, pružaju izvrsne performanse mjenjača. Smanjeno unutarnje trenje i upotreba “suhog korita” koji minimalizira unutarnje prskanje ulja smanjuje i potrošnju goriva. Korištenje MTF ulja male viskoznosti pridonosi poboljšanju intervala održavanja. Sa svojim širim rasponom, može efikasno podnijeti i niske i visoke okretaje te ponuditi broj okretaja motora malo iznad 1000 o/min pri krstarećoj brzini.

Scania S test vožnja potrošnja fuel consumption review

Stoga. razvoj potpuno novog asortimana mjenjača bio je ogroman pothvat za Šveđane pod Volkswagen palicom, pogotovo kada ste spremni nadmašiti ono što je već mjerilo u industriji. Zbog toga nova serija Scania Opticruise mjenjača nema zajedničkih dijelova s postojećom linijom. Sa svojim bogatstvom poboljšanja performansi, ostat će konkurentan tijekom ovog desetljeća.

Scanijin sustav EAS daje vozaču bolju kontrolu nad bočnim položajem vozila u uskim trakovima i pri manevriranju u uskim prostorima, kao i potpomognutom povratku volana, također i kad vozi unatrag. A smanjenjem sila potrebnih pri maloj brzini ili mirovanju, nudi i veću udobnost vozača. ADAS funkcionalnost (također opcija) koja ide uz sustav su LKA (pomoć pri zadržavanju traka), LCP (sprečavanje promjene trake) i LDAAS (upozorenje na odlazak s trake s aktivnim upravljanjem). Svima im je zajednička sposobnost podržavanja vozača i aktivnog ispravljanja smjera vozila indikacijama s kamera i radarskih sustava vozila.

Na vrhu ove najveće spavaće kabine u asortimanu Scanije, znači da će i vozač imati ravan pod i dovoljno prostora, uključujući i dovoljno veliko spremište. Sve u svemu – ovaj je kamion spreman prijeći bilo koju udaljenost bez napora i uz veliku udobnost.

Scania S test vožnja potrošnja fuel consumption review

Scania i mitski V8 sve su više stvar prestiža, a ovaj redni šestak razuman izbor. Prava mjera od 540 KS najnoviji je dodatak Scanijinoj vodećoj liniji motora od 13 litara. DC13 166 prvenstveno je namijenjen kupcima gdje se traži puno snage i upravljanja. S 2.700 Nm pri ruci već od 1.000 o/min, ima svojstvene mogućnosti za mnoge različite primjene, bez obzira jesu li kupci željni niskih okretaja i velike brzine ili solidne agilnosti.

Konkretno, mi smo na našem testu do Bosiljeva trošili 28 litara dizela u prosjeku. Neloša brojka, ako pribrojimo, da smo svako malo stajali (potrebe slikanja i snimanja), kao i to da je kamion u brutu mjerio 40 tona…

Scania S test vožnja potrošnja fuel consumption review

Kako bilo, prijevoznici koji se odluče na ovu izvedbu kamiona, sigurno će već s prvim vožnjama vidjeti računicu, ali i sretna lica svojih vozača.

Foto: Hrvoje Grguljaš