Fiat Panda (1980. – 2020.) nakon 40 godina i dalje sinonim za praktičnost u segmentu

Panda

Fiat Panda, pionir suvremenih modela A-segmenta, zbog zanimljive izvedbe, dizajna i popularnosti ima posebno mjesto u autoindustriji…

Fiat Panda ove godine slavi svoj jubilarni 40. rođendan! Tijekom godina Panda je stekla reputaciju automobila za svaku priliku, na temelju svoje svestrane i vrlo funkcionalne prirode, čineći ju pogodnim za najširi spektar uporabe i najrazličitije avanture. Kupci koji su joj odani 40 godina, Pandu cijene zbog njene kompaktnosti, karaktera, pristupačnosti i zabave – mnogih prednosti, koje nudi ovaj mali automobil.

Pomalo ‘kutijastog’ izgleda, Fiat Panda gradski je automobil koji je prvotno predstavljen 1980. godine. Dizajn su potpisali stručnjaci Giorgetto Giugiaro te Aldo Mantovani, a Giugiaro je također zaslužan za ostale Fiat modele kao što su Punto, Bravo, Uno…

Racionalna, sandučasta karoserija dužine 338, širine 146 i visine 144,5 cm, s motorom sprijeda poprečno i prednjim pogonom. Bila je iznenađujuće prostrana za četiri osobe, uz prtljažnik od lijepih 272 l.

Fiat Panda

Osnovni model Panda 30 pokretao se zrakom hlađenim 2-cilindrašem sa 652 ccm i 30 KS, pojačanom verzijom motora iz Fiata 126. Mogao je potegnuti 115 km/h i do stotke je ubrzavao za 31 sekundu.

Panda 45 se pokretala slavnim OHV 4-cilindrašem serije Fiat 100 sa 903 ccm i 45 KS, iz Fiata 127. Ta je verzija do stotke ubrzavala za 17,5 sekundi i mogla je potegnuti tada respektabilnih 140 km/h. Premda je Panda izgledala kutijasto, impresionirala je svojim prostorom i iskoristivošću, pri tom zadržavši veliku razinu komfora.

Tijekom godina, Fiat je samo dotjerivao motore, a 1983. godine predstavljena je i kultna Panda 4×4 s pogonom na sva četiri kotača koji je potpisao austrijski proizvođač traktora Steyr. Redizajn je uslijedio 1987., kad je Panda dobila snažnije motore te redizajnirani prednji i stražnji kraj.

fiat pandahybrid  edaccf edbada

Fiat Panda trenutno je u svojoj trećoj generaciji, a i dalje je uspješno zadržala svoj tržišni status. Nakon 40 godina, ostala je kultni automobil A-segmenta čiju su koncepciju slijedili mnogi drugi konkurenti, a upravo to je tajna uspjeha modela Panda: suvremeni automobil, koji ide iz generacije u generaciju u korak s vremenom. Automobil koji je dao slobodu kretanja cijeloj obitelji i uvijek ju pozitivno iznenadio, dostupan je i u verziji Panda Micro Hybrid. Novi model zapravo nudi sve blagodati učinkovitog, kompaktnog, laganog i pristupačnog hibridnog pogonskog sklopa.

Ukratko, izvrsno rješenje za gradski automobil koji je savršeno u skladu s pristupom Fiata, sve održivijeg pionira tehnologije i inovatora u mobilnosti u posljednjih 120 godina. Sretan rođendan!

Detaljnije o povijesti modela Fiat Panda pročitajte ovdje.