Mercedes-Benz Citaro slavi 25 godina, gradski autobus koji prevozi na milijune putnika dnevno

Mercedes Citaro bus

Mercedes‑Benz Citaro oblikovao je scenu gradskog autobusa kao nijedan drugi autobus. Bilo da je riječ o prvoj ili drugoj generaciji, klasičnom solo autobusu, zglobnom autobusu ili CapaCity autobusu velikog kapaciteta, s konvencionalnim pogonom ili danas u obliku potpuno električnog eCitaro…

Kontinuirano obnavljan, niskopodni Citaro autobus uvijek je bio i nastavlja biti uzor za svoju klasu u ekološkoj prihvatljivosti, sigurnosti, udobnosti i jednostavnosti korištenja. Ovo je priča o uspjehu više od 60.000 Citaro i eCitaro tijekom 25 godina.

Svjetska premijera 1997. godine na kongresu UITP-a u Stuttgartu izazvala je senzaciju: rijetko je koji novi autobus u redovnom gradskom prometu bio u tolikoj mjeri na udaru reflektora kao što je bio prototip modela Citaro na Svjetskom kongresu poduzeća javnog prijevoza. Redovni gradski i međugradski autobus navijestio je novu eru. Od tada je sinonim za sigurnost, udobnost i ekološku kompatibilnost – sada, kao eCitaro, ubrzava transformaciju u e-mobilnost u gradovima.

Mercedes-Benz Citaro slavi 25 godina, gradski autobus koji prevozi na milijune putnika dnevno 19
Mercedes-Benz Citaro i njegovi počeci…

Pionirski dizajn: Gradski autobus s prijateljskim licem

Godine 1997. programeri i dizajneri pakiraju inovativnu tehnologiju u lijepo oblikovanu i praktično dizajniranu strukturu. Dosljedan stil kroz tipična prednja svjetla, spušteno vjetrobransko staklo s okvirom sa zakrivljenim i kontrastnim A0 stupovima i integrirani zaslon odredišta. Veliki bočni prozori od kraja do kraja protežu se do profila krova.

Novopredstavljeni Citaro LE s niskim ulazom donosi brojne promjene, koje su ugrađene u seriju svih Citaro modela u proljeće 2006.

Posebnu ulogu u izgledu ima i četveroosovinski zglobni autobus Mercedes-Benz CapaCity predstavljen 2005. godine. Izvedeno je izravno iz Citara. Njegov dizajn može se temeljiti na Citaru ili nositi individualno dizajnirano ‘metro’ dizajnersko lice.

Nakon više od 32.000 proizvedenih jedinica, druga generacija Citara lansirana je 2011. Zadržavajući tipične A0 stupove, autobus dočekuje putnike s prijateljskim osmijehom.

Zahvaljujući potpuno električnom eCitaru, kotači se nastavljaju okretati u 2018. Njegova iznimna svojstva odgovaraju njegovom jednako izvanrednom dizajnu koji se temelji na studiji Future Bus predstavljenoj dvije godine prije. Središnja točka lica je velika Mercedesova zvijezda s ukrasnim elementima s lijeve i desne strane. Oba su ugrađena u crnu prednju ploču visokog sjaja, kao i jednostruka LED prednja svjetla. Elegantno zakrivljeno vjetrobransko staklo dolazi iz međugradskog autobusa Citaro Ü. Sprijeda u sredini, krov ima otok koji izgleda kao da gotovo lebdi. Krovni dodaci eCitara skriveni su iza elegantnog uzvišenja. Poput svoje braće i sestara, elegantni eCitaro vrlo je praktičan: ima istu strukturu kao i trenutni Citaro.

Mercedes-Benz Citaro slavi 25 godina, gradski autobus koji prevozi na milijune putnika dnevno 20

Naziv Citaro gotovo je sinonim za niskopodne gradske autobuse. Nije ni čudo s obzirom na međunarodni uspjeh. Putnici mogu susresti Citaro diljem svijeta – u europskim metropolama, u Meksiku ili Istanbulu, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Singapuru, Japanu ili čak na otoku La Réunion u Indijskom oceanu. Kao i velike javne i privatne prijevozničke tvrtke, srednje velike autobusne tvrtke više su se puta odlučile za Citaro kao okosnicu svoje flote za gradski i međugradski prijevoz. Globalna privlačnost Citara također se odražava u njegovim obljetničkim modelima. Citaro za prvog kupca na svijetu predan je Hamburger Hochbahnu 27. studenog 1997. Godine 2000. tisućiti Citaro otišao je u Südwestdeutsche Verkehrs-Aktiengesellschaft, 5000. Citaro koristi Postbus u Austriji, 10.000. Alsa u Španjolskoj. 15.000. Citaro otišao je u Bergkvarabuss u Švedskoj, broj 20.000 u Pflieger Reise- und Verkehrs GmbH u Böblingenu. Linz Linien u Austriji naručio je 30.000. Citaro 2012., dok je Voyage Emile Weber u Luksemburgu imao 40.000. po redu Citaro. CapaCity za Wiener Linien dosegao je granicu od 50.000 Citara 2017. godine.

Više puta je bio nagrađivan za “Autobus godine”. Citaro je izvrstan autobus u pravom smislu te riječi, što dokazuju brojne nagrade. Tijekom 25 godina nekoliko je puta proglašavan autobusom godine, a nagrađen je, između ostalih, Dekra Environmental Award, Busworld Grand Award, EBUS Award i IBC Award.

Foto: Mercedes-Benz