“Herbie”, najpoznatija Buba na svijetu predstavila se u filmu ‘The Love Bug’ 13. ožujka 1969.

VW Buba Herbie

Tko još nije gledao “živu” Bubu Herbie? Izvedba koja je glavni krivac što i danas po svijetu voze brojne simpatične izvedbe s brojem 53

Definitivno jedna od najprepoznatljivijih livreja u povijesti automobila proširila se i na nove generacije, pa smo vidjeli drugu i treću generaciju o njoj. A evo kako je zapravo sve počelo?

Na današnji dan, sad već podosta odmakle 1969., održana je premijera filma izvorno nazvanog “The Love Bug”. Kasnije se pokazalo kako će to biti treći najuspješniji film te godine i koji će postati serijal, kroz nekoliko nastavaka. Dok će glavni junak Buba, poznata kao Herbie postati limena legenda.

Kao što se već može zaključiti, u filmu se sve vrtjelo oko modela Volkswagen Buba, koja je zapravo na neki način živa i osjeća. Svojim karakterom spaja kombinaciju malog djeteta i kućnog ljubimca, spaja ljubavne parove, lovi negativce, a osvaja i utrke.

Sve navedeno je dovoljno, da vas odmah osvoji, pa čak i ako niste nikada gledali taj film.

Film je režirao Robert Stevenson, a glavne (ljudske) uloge odradili s Dean Jones i Michele Lee, čak i boljim filmofilima relativno nepoznata imena. Značajnije je spomenuti kako je to bio zadnji film na kojem je, iako samo u vrlo ranoj fazi pripreme, prije smrti 1966., svoj obol dao i čuveni Walt Disney.

Zašto baš Buba Herbie? U izboru je bilo 12 različitih automobila, a Volkswagen Buba je bila jedina koja je odmah u ljudima budila drugačije osjećaje. Zanimljivo, sam Volkswagen nije želio imati ništa s filmom dugim 108 munuta, pa se skoro nigdje u njemu ne vidi oznaka te tvrtke. Kad su se opametili, nakon uspjeha filma promijenili su mišljenje, pa se u kasnijim nastavcima znak i ime tvrtke vrlo prominentno spominju.

No univerzalnost i ljepota jednostavne priče o dobrom vozaču utrka u nevolji, kojem Herbie pomogne da pobijedi, osvoji curu i izvuče se iz problema, pravi su razlog uspjeha ovog prekrasnog i zabavnog filma, uz simpatičan i šaljiv šarm glavnog heroja i aktera – Herbie.