Ferrari SP51 je jedinstveni primjerak po želji kolekcionara, ide prema Tajvanu!

Ferrari SP

Novi Ferrari One-Off dizajniran prema zahtjevima svog vlasnika, SP51 je zapravo čistokrvni roadster temeljen na arhitekturi 812 GTS

Najnoviji dodatak Propetog konjića iz One-Off serije je – Ferrari SP51. Predstavljen je danas i pridružuje se najekskluzivnijoj skupini u asortimanu Maranella: jedinstveni automobili po narudžbi izrađeni prema specifikacijama klijenta, čineći ih sam vrhunac opsega i raspona prilagodbe Ferrarija.

Ferrari SP51 je jedinstveni primjerak po želji kolekcionara, ide prema Tajvanu! 25

Dizajniran od strane Ferrarijevog stilskog centra na čelu s Flaviom Manzonijem, SP51 je V12 spider s prednjim motorom temeljen na platformi 812 GTS od koje je naslijedio izgled, šasiju i motor. Na prvi pogled, najupečatljivija karakteristika zadivljujućeg novog automobila je njegova potpuna odsutnost krova, što ga čini autentičnim roadsterom u svakom pogledu, naglašavajući i njegov sportski karakter i sposobnost da zadivi kako vizualno tako i u smislu uzbuđenja u vožnji na otvorenom.

Nije iznenađujuće da je aerodinamika SP51 zahtijevala precizno usavršavanje u procesu koji uključuje CFD simulacije, zračni tunel i dinamičko testiranje kako bi se zajamčila ne samo vrhunska udobnost u kabini, već i isti standard akustične udobnosti i osjećaja vjetra kao kod automobila koji ga je inspirirao.

Još jedna od glavnih značajki SP51 je njegova nova troslojna boja Rosso Passionale – boja je razvijena posebno za automobil i daje mu elegantan, ali impozantan karakter koji također odiše autoritetom. Taj je dojam dodatno pojačan plavo-bijelom livrejom inspiriranom legendarnim Ferrarijem 410 S iz 1955. godine, koja ne samo da se proteže cijelom dužinom automobila, već se nastavlja i kroz unutrašnjost.

Ferrari SP51 je jedinstveni primjerak po želji kolekcionara, ide prema Tajvanu! 26

Program Special Projects usmjeren je na stvaranje unikatnih Ferrarija (tzv. “One-Offs”) koje karakterizira ekskluzivni dizajn izrađen prema zahtjevima naručitelja koji na taj način postaje vlasnik unikatnog modela . Svaki projekt proizlazi iz ideje koju je iznio klijent i razvijen je s timom dizajnera iz Ferrari Styling Centra; Nakon definiranja proporcija i oblika automobila, detaljni nacrti dizajna i stilski dolar izrađuju se prije početka procesa proizvodnje novog One-Offa. Cijeli proces u prosjeku traje oko dvije godine, a tijekom tog vremena klijent je blisko uključen u procjenu faza dizajna i verifikacije. Rezultat? Jedinstveni Ferrari s logotipom Prancing Horse i projektiran na istim razinama izvrsnosti koje karakteriziraju sve automobile u Maranellu.

Ferrari One-Off, SP51, dizajniran je za dugogodišnjeg klijenta sa sjedištem u Tajvanu koji je također jedan od naših vodećih kolekcionara ove marke uopće. To je uspješna roadster verzija Maranellova prvog V12 spidera s motorom sprijeda u 50 godina. Njegov odvažan stil osvaja na prvi pogled. Međutim, briljantno zadržava prepoznatljivu eleganciju svoje inspiracije, 812 GTS, istovremeno pomičući granice nudeći potpuno novi način uživanja u vožnji na otvorenom, stoji u dopisu talijanske marke.

Foto: Ferrari