BMW testira kamion s električnom prikolicom, za veće uštede u logistici

BMW testira kamion s električnom prikolicom, za veće uštede u logistici 25
Foto: BMW

BMW Group Logistik, u suradnji s tehnološkim inovatorom Trailer Dynamics, uspješno je testirao poluprikolicu na električni pogon na različitim dionicama i na različitim udaljenostima u logističkim operacijama u stvarnom svijetu.

S korištenim dizelskim kamionom postignuta je prosječna ušteda goriva od više od 46 posto na kratkim i srednjim udaljenostima, te više od 48 posto na velikim udaljenostima. Korištenjem kombinacije električnog tegljača i e-prikolice postignut je doseg veći od 600 kilometara bez punjenja. Održana su četiri dana pilot testova na kratkim i srednjim udaljenostima oko lokacije BMW Grupe u Dingolfingu i tri dana testiranja na velikim udaljenostima između Mamminga u Donjoj Bavarskoj i tvornice BMW Grupe u Leipzigu. Mogućnosti e-prikolice tvrtke Trailer Dynamics stavljene su na test kako bi se pronašli najbolji scenariji primjene za BMW Group Logistik.

BMW testira kamion s električnom prikolicom, za veće uštede u logistici 26
Foto: BMW

“Kao BMW Grupa, mi smo – kao prvi njemački proizvođač automobila – član ‘Poslovne ambicije za 1,5°C’ Inicijative za ciljeve utemeljene na znanosti i predani smo cilju potpune klimatske neutralnosti kroz cijeli lanac vrijednosti . Stoga koristimo vizionarske projekte kako bismo dosljedno ubrzali strategiju Green Transport Logistics BMW Grupe. Pilot testiranje s e-prikolicom tvrtke Trailer Dynamics pokazalo je da korištenje ove vrste elektrificirane poluprikolice značajno smanjuje potrošnju goriva standardnih dizelskih tegljača i značajno povećava domet e-kamiona,” rekao je Michael Nikolaides, voditelj proizvodne mreže BMW Group. i logistika.