Mercedes-Benz Sprinter slavi 25. rođendan!

Sprinter
Range (v.l.n.r) Mercedes-Benz Sprinter (ab 2013); Mercedes-Benz Sprinter 2 (2006-2013); Mercedes-Benz Sprinter 1 (1995-2006); Mercedes-Benz Sprinter 1 (1995-2006) Range (LTR) Mercedes-Benz Sprinter (from 2013); Mercedes-Benz Sprinter 2 (2006-2013); Mercedes-Benz Sprinter 1 (1995-2006); Mercedes-Benz Sprinter 1 (1995-2006)

Prije 25 godina na tržište je lansiran kombi koji će nedugo zatim, postati i mjerilo u ovom gospodarskom segmentu vozila. Danas, četvrt stoljeća kasnije, trenutna generacija i dalje predstavlja dobitnu formulu za uspješno poslovanje.

Mercedes-Benz Vans koristi ovu posebnu prigodu, kako bi još jednom naglasio poziciju Sprintera kao lidera na tržištu tijekom desetljeća. Uz potvrđene vrijednosti poput kvalitete, pouzdanosti, ekonomičnosti i udobnosti, aktualni Sprinter se također zalaže za umrežavanje i povezivanje, ali i kao eSprinter, za urbani prijevoz bez emisija.

Sprinter

 

1995: dolazak Sprintera, kombi vozila koji će obilježiti desetljeće

Mercedes-Benz Sprinter definirao je cijeli segment. Marka iz Stuttgarta predstavila je ultramoderni kombi koji je bio idealan za logističke izazove. S disk kočnicama na prednjim i stražnjim kotačima, ABS sustavom, ali i automatskom blokadom diferencijala (ABD), aerodinamičnijom formom, niskom potrošnjom i mnogim drugim inovacijama. Sprinter je postavio standarde u pogledu sigurnosti, učinkovitosti i udobnosti,  dostojan njegovog prethodnika, legendarnog T1.

C
Legendarni Mercedes-Benz T1 (foto: Daimler)

Od početka se novi kombi pozicionirao kao istinski multi-talent: dostupan u svim mogućim varijantama – kiper, dupla kabina, kao teretni kombi ili kao minibus s niskim ili visokim krovom. Međuosovinski razmak kretao se u rasponu od 3.000 do 4.025 milimetara. Dopuštena bruto masa bila je u početku 2.590, 2.800 ili 3.500 kilograma. Optimalni preduvjeti za brojna područja primjene – na primjer, na gradilištu, u trgovini, u prijevozu putnika, ali i u vatrogasnim službama.

U proteklih 25 godina kombi je također urezao finu figuru kao kamper.

Sprinter

Sprinter se ne proizvodi samo u pogonima Mercedes-Benz Düsseldorf i Ludwigsfelde, već i u Buenos Airesu, kao što je to bio slučaj kod prve generacije. Američka tvornica u Charlestonu također je proširena i postala je mjesto stvaranja brojnih Sprintera.

2006: Još napredniji i sa znatno većim kapacitetom

Više od 1,3 milijuna prodanih Sprintera, Nijemcima je dalo vjetar u leđa za nastavak ove sjajne priče. Tamo 2006. Mercedes-Benz predstavio je novu generaciju modela, s još više mogućnosti. Iako je do tada već postojao vrlo širok spektar varijanti, kupci su sada mogli pristupiti prilagođenom rješenju za gotovo svaki zahtjev.

Novo vozilo obilježile su brojne inovacije. Na primjer, širokokutna klizna vrata prtljažnika, super visoki krov i četvrta duljina karoserije. Pogonski sklopovi dodatno su optimizirani s novim motorom i novim 6-stupanjskim prijenosom za dizelske varijante. Postojao je i poboljšani kočioni sustav, ADAPTIVE ESP, s proširenim funkcijama za sve tone i revidiranim konceptom skladištenja u unutrašnjosti vozila. Sprinter je dobio i bi-xenonska prednja svjetla, ali i PARKTRONIC i još mnogo toga.

Sprinter Kristy
Sprinter je omiljen među domaćim poduzetnicima, to potvrđuje i tvrtka Kristy d.o.o, koja brine za veleprodaju i distribuciju pića (foto: privatni album)

2013: Sprinter postao najsigurniji kombi

Učinkovitim pogonskim sklopom i brojnim inovacijama Sprinter iz 2013. opet je zauzeo vodeću poziciju među konkurencijom.

Sprinter
Mercedes-Benz Sprinter 516 CDI (motor OM 651, 120 kW/163 KS)  foto: Daimler

Zahvaljujući najnovijoj tehnologiji motora s SCR tehnologijom, Sprinter je postao prvi kombi koji je zadovoljio Euro VI standard. Osim proširene garancije mobilnosti i 7-stupanjskog automatskog mjenjača 7G-TRONIC PLUS, kupci su imali još više mogućnosti za biranje opreme. Fokus je opet bio na sigurnosti, posebno: Sprinter je sada prvi kombi koji je standardno opremljen Crosswind Assist opcijom za zatvorene modele vozila. Adaptive Highbeam Assist (paljenje dugih svjetala), Lane Keeping Assist (zadržavanje unutar trake), Blind Spot Assist (sustav nadzora mrtvog kuta) i Colission Prevention Assist (pomoć u opasnim situacijama ispred vas) samo su neke od značajki.

2018: Dolazak aktualne generacije Sprintera

Sprinter novi
foto: Domagoj Kovačić

Treća generacija Sprintera bila je prva serija modela koja je 2016. godine utjelovila filozofiju Mercedes-Benz Vans adVANce kao pružatelja cjelovitih rješenja za mobilnost. On kombinira progresivni dizajn s udobnosti i sigurnosnim značajkama. Umrežavanje unutar kombija postala je najnormalnija stvar, a sve se to može pripisati i naprednom MBUX multimedijskom sustavu.

Sprinter

Sprinterov široki raspon varijanti ostaje impresivan: više od 1000 različitih verzija trenutnog Sprintera može se konfigurirati samo iz mogućih karoserija, šasije, pogonskih koncepata, tonaže i pojedinosti opreme. Od 2018. ima i više izbora što se motora tiče zahvaljujući pogonu na prednjim kotačima koji je prvi put dostupan, kao i 9-stupanjskom automatskom mjenjaču.

2019: Ulazak u električnu mobilnost s eSprinterom

Ekonomičan, pouzdan i fleksibilan kao i prije, ali sada također može distribuirati robu, voziti se na gradilištima ili odgovarati na pozive na servis, sve s nultom emisijom. eSprinter predstavljen je krajem 2019. Njegov električni pogon na prednje kotače ima snagu do 85 kW s okretnim momentom do 295 Nm. Podesivi koncept korisnog opterećenja i baterije uzima u obzir individualne potrebe: upotrebljivi kapacitet baterije od 47 kWh, njegov domet je 168 kilometara s maksimalnim opterećenjem od 891 kilogram.

Sprinter se danas vozi širom svijeta, točnije u čak 130 zemalja. To je njegova prava potvrda uspjeha.

Sprinter novi
foto: Domagoj Kovačić