DAF u Eindhovenu proslavio početak proizvodnje nove generacije kamiona

DAF starts series production of New Generation DAF trucks

DAF je sredinom tjedna obilježio početak serijske proizvodnje nove generacije kamiona u DAF pogonu u Eindhovenu.

DAF je prvi proizvođač kamiona koji je na tržište uveo potpuno novu generaciju kamiona koja je razvijena u skladu s novim europskim propisima za mase i dimenzije kamiona.

Prvi u nizu, kamion nazvan ‘Job One’, zapravo je crveni XG+ s PACCAR MX-13 motorom od 12,9 litara, predstavili su John Jorritsma (gradonačelnik Eindhovena) i Harry Wolters (predsjednik DAF kamiona).

“DAF nije samo prva tvrtka koja je to učinila već i jedina”, rekao je predsjednik DAF-a Harry Wolters. “To znači da su naši novi kamioni za duge prijevoze – novi XF, XG i XG+ – postavili nova mjerila za učinkovitost, sigurnost i udobnost vozača. To su bili glavni razlozi zašto je Europska komisija bila spremna dati industriji kamiona doslovno više prostora za razvoj novih, optimalnih kabina. Produživanjem prednje strane za 16 centimetara i obraćanjem maksimalne pažnje na aerodinamiku, uspjeli smo postići uštedu od 10% na potrošnji goriva i slično smanjenje emisije CO2.”

Gradonačelnik Eindhovena, John Jorritsma, nije skrivao ponos na postignuće iz ‘njegova’ grada, Eindhovena. “Sve se događa u Eindhovenu. Grad tehnologije, dizajna i znanja. Činjenica da danas DAF započinje serijsku proizvodnju nove generacije revolucionarnih kamiona – sve proizvode visoke tehnologije – dokaz je koji nam je potreban.”

Nova generacija DAF-a predstavlja potpuno novu platformu vozila, koja je u potpunosti pripremljena za alternativne akumulatorsko-električne i vodikove pogone budućnosti koji se trenutno razvijaju u DAF-u.

Foto: DAF