Na današnji dan, 5. travnja snimljen je kultni film ‘Tko to tamo pjeva’

Koliko generacija se samo vozilo ‘s njima’. Ova sjajna komedija protječe današnjim danom 1941., a tek je završnica filma smještena u sljedeće jutro…

‘Vozi, Miško!’, jedan od ponajboljih filmova bivše države ‘Tko to tamo pjeva’, odnosno u izvorniku (srp.) ‘Ko to tamo peva’, režisera Slobodana Šijana i scenarista Dušana Kovačevića iz 1980. Ova se sjajna komedija odvija na današnji dan 1941. a tek sama završnica filma smještena je u sljedeće jutro, kad će autobus i većina njegovih putnika stradati u njemačkom bombardiranju Beograda.

Autobus korišten u snimanju filma filmski je veteran iz voznog parka zagrebačkog Jadran filma, peć na ugljen bila je samo lažnjak, i velika povijesna prevara. Riječ je o modelu Mercedes-Benz O 3500, koji se proizvodio od 1949. do 1955., a ostao je upamćen i po ćiriličnom natpisu ‘Krstić i sin’

Petog i šestog travnja 1941, kad se odvija radnja filma, taj model nije postojao niti na crtaćim daskama Daimler-Benzovih konstruktora. U doba snimanja bio je star između 25 I 30 godina.

Zapravo, jedini dio tog autobusa, koji datira iz vremena II. svjetskog rata naknadno je ugrađen, neoriginalan motor Dodge. Nažalost, ovo vozilo, premda i danas postoji smješten na prostoru Jadran filma, nikada nije doživjelo adekvatnu restauraciju, iako se već puno puta spomenula najavljivala ta akcija.

Nadamo se ipak priči sa sretnim završetkom i autobusom gdje mu je mjesto, u muzeju.

Izvor: Autoportal.hr