Škoda RE-X1 kao električna reli Fabia, premijerno u ovoj vrsti motosporta

skoda re

Škoda RE-X1 Kreisel eksperimentalni je prototip izrađen u suradnji između ŠKODA Motorsport tima i stručnjaka za tehnologiju baterija Kreisel Electric. Temelji se na uspješnom ŠKODA FABIA Rally2 evo rally automobilu.

Električni trkaći automobil Kreisel ušao je u svijet moto sporta u punoj snazi. Na Rallye Weiz u Austriji to je bio prvi električni automobil u povijesti natjecanja koji je bez ikakvih poteškoća prošao cijeli tečaj. Natječući se s automobilima s motorom s unutrašnjim izgaranjem, završio je na trećem mjestu u utrci.

skoda re

Inženjeri Škoda Motorsporta, zajedno s programerima Kreisel Electric, izmijenili su pod automobila da bi integrirali bateriju (52,5 kWh) s električnim pogonom.

skoda re

Glavne promjene u unutrašnjosti su drugačiji upravljač s nizom kontrola, motorni prostor i odsutnost sekvencijalne ručice mjenjača. To je zamijenjeno lopaticama ispod volana koje se koriste za odabir razine rekuperacije eneregije.

skoda re

“Naša specijalnost je električni pogon RE-X1 Kreisel. Jako smo sretni što smo u partnerstvu s BRR timom. Uz izvrsnu podršku Škoda Motorsporta i Škode u cjelini, oni su još jedan ključni partner za naš projekt električnih reli automobila, ”dodao je Foissner, glavni čovjek iz Kreisel Electrica.

skoda re

Nakon ovakvih eksperimenata, uskoro možemo očekivati samo još više električnih modela na reli natjecanjima.

Foto: Škoda